Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
22.02.2018, 00:00

Prvé roky na univerzite sa zamerajú na prax

Potrebujeme viac bakalárov, mladí ľudia zbytočne pridlho študujú. Nový model má ušetriť milióny eur.

Martina Lubyová
Zdroj: TASR

Neatraktívne bakalárske štúdium opäť otvorilo diskusiu na vláde. Väčšina slovenských študentov totiž po dosiahnutí prvého titulu pokračuje aj na druhom stupni vysokoškolského vzdelávania, pričom si to ich budúce povolanie nevyžaduje. Mladí ľudia si myslia, že sa len s titulom Bc. na pracovnom trhu neuplatnia. Pomôcť tomu má bakalárske štúdium orientované na prax.


Pripravení do praxe
S titulom bakalár sa na Slovensku uspokoja len tri percentá populácie, zatiaľ čo v krajinách OECD je to priemerne 16 percent. Inak povedané, magistri a inžinieri potom pracujú na pozíciách, kde by stačil aj nižší stupeň vzdelania. Tento trend majú práve zvrátiť nové profesijné odbory, ktoré by mali pripraviť zamestnancov pre automobilový či strojársky sektor, ale aj pre lesníctvo, poľnohospodárstvo a zdravotníctvo.


Bežný prvý stupeň univerzitného štúdia sa zameriava na teoretické aj praktické poznatky. „Profesijne orientované bakalárske študijné programy sa zameriavajú na zvládnutie použitia týchto poznatkov pri výkone povolania,“ vysvetľuje rozdiel tlačové oddelenie rezortu školstva. Práve preto na návrh Akreditačnej komisie ministerstvo na rokovanie vlády predložilo nariadenie. Odteraz, keď bude chcieť univerzita akreditáciu na profesijne orien

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.