StoryEditor

Zmena dvojjazyčných tabúľ pobúrila poslanca SNS: je to zbytočná provokácia

20.02.2018, 10:48
Autor:
TASRTASR
Minister dopravy Árpád Érsek dnes oznámil, že sa majú meniť dvojjazyčné tabule. Názvy v jazyku národnostných menšín majú byť rovnako veľké ako tie slovenské.

Dvojjazyčné tabule, ktoré pri cestách označujú názvy obcí, sa postupne obmenia. Kým doteraz sú tabule s názvom obcí v jazyku národnostných menšín veľkosťou menšie a modré, po novom budú rovnako veľké ako tabule so slovenským názvom obce a biele. Modrý zostane iba lem ohraničujúci značku.

"Postupne sa budú meniť a bude ich meniť ten, kto spravuje cestu," priblížil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) na utorkovej tlačovej konferencii pri Šamoríne.

Tabule pri obecných cestách teda zmenia obce, pri cestách druhej a tretej triedy to budú vyššie územné celky a pri cestách prvej triedy to bude Slovenská správa ciest, ktorá spadá pod rezort dopravy.

Kritika národniarov

Tento návrh pobúril poslanca a podpredsedu SNS Antona Hrnka. Odvoláva sa na to, že v prípade tém týkajúcich sa národnostných menšín má platiť podľa koaličnej dohody status quo.

"Nie je dobre, keď koaličný partner stavia svojich koaličných partnerov pred hotovú vec a očakáva, že však to nejako prejde. SNS má veľké problémy s tým, aby akceptovala takúto formu stavania pred hotovú vec," píše Hrnko na Facebooku.

Hrnko teda chce, aby sa témou zaoberala koaličná rada a aby zrušila toto rozhodnutie, ktoré je podľa neho "zbytočné plytvanie finančných prostriedkov daňových poplatníkov."

"Som presvedčený, že opraviť jeden kilometer cesty hoc aj na Žitnom ostrove by občanom maďarskej národnosti určite prinieslo viac osohu, ako nákladné premontovávanie tabúľ, ktoré na podstate veci nič nemenia, ale majú potenciál zbytočne provokovať občanov," zakončil svoj status poslanec SNS.

Stovky tabúľ

Podľa Érseka by sa tak malo na cestách prvej triedy vymeniť 384 tabúľ, z toho 325 je v maďarskom jazyku a ostatné sú rusínske. Úpravu dvojjazyčných tabúľ prináša nová vyhláška ministerstva vnútra, ktorá platí od februára tohto roku. O takúto zmenu požiadal šéfa rezortu vnútra minister dopravy Érsek.

Takáto zmena podľa neho zabezpečí, že tabule v jazyku národnostných menšín budú viditeľnejšie. "Teraz je to, myslím si, komfortnejšie a európskejšie, ako to bolo doteraz," zhodnotil Érsek.

Dvojjazyčné označenie miest a obcí sa na Slovensku používa v prípade, ak je podiel národnostnej menšiny v obci minimálne na úrovni 20 percent.

Obmena dopravného značenia bude podľa ministerstva prebiehať postupne tak, aby to neprimerane nezaťažilo rozpočty správcov ciest. Podľa Érseka stojí jedna takáto tabuľa 108 eur aj s daňou z pridanej hodnoty a namontovaním.

01 - Modified: 2021-11-04 13:24:05 - Feat.: - Title: Na STK si popálili prsty už dvaja ministri. Érseka pribrzdil Fico, teraz narazil aj Doležal 02 - Modified: 2021-03-03 16:45:31 - Feat.: - Title: Miliónové železničné zákazky idú firme v tieni oligarchu 03 - Modified: 2020-12-20 16:21:42 - Feat.: - Title: Diaľničné plány stroskotali. Z jedenástich stavieb sa rozbehli dve 04 - Modified: 2020-02-13 13:42:59 - Feat.: - Title: Érsek nesúhlasí so zrušením diaľničných známok: Ja som chcel ceny zvýšiť 05 - Modified: 2020-01-26 12:26:04 - Feat.: - Title: Sólymosa by do volieb mohol nahradiť Érsek, vyhlásila Čaputová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:40