StoryEditor

Sulík: Otvorenia koaličnej zmluvy sa nebojím. Dnes by sme žiadali štyri ministerstvá a post šéfa parlamentu

Informáciu, že SaS chystá koalíciu s PS a Hlasom považuje za bohapustú lož. Nie je to prvýkrát, čo o mne Igor Matovič klamal, hovorí v rozhovore pre HN minister hospodárstva Richard Sulík.

Takto pred rokom ste boli v ostrom konflikte s Igorom Matovičom, dnes vidíme, že máte rozpory aj so Sme rodina. Ako sa situácia v koalícii za ten rok vyvinula?
Ja nemám rozpory so Sme rodina. Ako ste na to došli?

V súvislosti s blokovaním reforiem ste povedali, že je Boris Kollár v koalícii zbytočný, na jeho mieste by ste jej súčasťou už neboli.
Vyjadril som svoj názor a ja to nepovažujem za rozpor. Napríklad, čo sa týka otvorenia reštaurácií, tam si s Borisom Kollárom nielenže rozumieme, ale dohodli sme sa, že na to budeme spoločne tlačiť, aby to konečne prešlo. To považujem za veľmi dôležité, lebo my gastro fakticky likvidujeme. Ak sa prestane likvidovať gastro, neznamená to, že si ľudia začnú dávať menej pozor. Je aj v záujme podnikateľov, aby sa dodržiavali opatrenia podnikov, predsa nechcú byť opäť zavretí.

Peter Pčolinský pre HN povedal, že problematickým článkom koalície ste vy. Rozumiete, prečo si to myslí?
To nebudem komentovať.

Vraj nechodíte na rokovania, respektíve sa zdržíte len chvíľu a potom sa postavíte proti výsledku. Je to zodpovedné a fér voči partnerom?
Strana SaS je strana odborníkov a máme na každú oblasť zdatných ľudí. Mnohokrát zdatnejších, ako som ja, a je pravda, že veľakrát posielam za seba ľudí, ktorí do toho lepšie vidia a, samozrejme, s plným mandátom. Tieto výroky Petra Pčolinského ma prekvapujú, ale nestojí mi to za hlbšiu reakciu.

Ak je Boris Kollár zbytočný, povedzte, ako by ste vládli, keby vás bolo len 74?
Museli by sme sa zakaždým dohodnúť, hľadať väčšinu a presvedčiť možno aj nezávislých poslancov. Museli by sme mať silnú disciplínu, aby nás bola väčšina. Nakoniec, menšinová vláda by nebola prvýkrát. Ale keď som aj vyjadril názor, že ja by som na mieste Borisa Kollára z takej koalície odišiel, neznamená to, že ho idem vyštvať. Vyjadril som len názor, ten človek hádam ešte môže mať. Nejdem podnikať žiadne ďalšie kroky pre to, aby z koalície odišiel.

Vaši poslanci sa pri odvolávaní Igora Matoviča v parlamente zdržali, on tým svojim povedal, aby vás pri vyslovení nedôvery podržali. Pomohlo to zlepšeniu vzťahov?
Pomohlo to. Veľmi dobre mi padlo, že som dostal veľa hlasov, ktoré boli proti môjmu odvolaniu. Myslím si, že to pomohlo zlepšeniu vzťahov s klubom OĽaNO.

Navonok to však nevyzerá idylicky, čo sa odráža nielen v prieskumoch dôveryhodnosti vlády, ale zrejme aj v zaočkovanosti a rešpektovaní opatrení. Čo ste vy urobili pre to, aby sa situácia zlepšila?
Prispel som najmä tým, že som povedal, že nebudem na osobné útoky, invektívy a osočovania zo strany Igora Matoviča reagovať. Toto robím poctivo už viac ako rok a minimálne to situáciu nezhoršilo. Najlepšie, čo vie politik urobiť, je prichádzať s odbornými premyslenými a logickými riešeniami namiesto strieľania od pása.

Invektívy sú jedna vec, ale opäť ľudia videli chaos pri prijímaní protipandemických opatrení. Vyzerá to tak, že za ten rok sa nič dramaticky nezlepšilo.
To znamená, že sa nič dramaticky nezhoršilo. Myslím, že je to dobrá východisková pozícia na to, aby sme to už robili poriadne.

Najnovšie ste vyhlásili, že sa treba vrátiť ku covid automatu, lebo ľudia si vedia dávať pozor. Doteraz sme však boli skôr svedkami toho, že pravidlá sa často obchádzajú. Z čoho teda vychádzate?
Bola dohoda, že keď bude menej ako tritisíc ľudí v nemocniciach, bude platiť automat, a ak bude viac, zavrie sa celé Slovensko. Keď sme hranicu prekročili, zatvorili sme gastro v celej krajine. Ale dnes na to neexistuje žiadny rozumný dôvod, možno len hroziace riziko z omikronu. Momentálne máme pod tritisíc hospitalizovaných, takže reštaurácie by sme mali otvoriť. Vo všetkých okolitých krajinách sú otvorené a my ich likvidujeme.

Nie je však v súvislosti s omikronom čas na opatrnosť?
Nevieme, ako nás to zasiahne, nevieme, akú to bude mať silu, ale určite vieme, že si likvidujeme gastro, tak teraz sa pýtam, či náhodou nie je čas sa naozaj zamýšľať nad jeho záchranou.

Podnikateľov mal zachraňovať odškodňovací zákon, pri ktorom ste mali rozpor s Igorom Matovičom. Ako to ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:54:38 - Feat.: - Title: Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-04-24 08:41:05 - Feat.: - Title: Samosprávam preplatia za výdavky počas prílevu cudzincov takmer stotisíc eur 03 - Modified: 2024-04-24 08:23:13 - Feat.: - Title: Vláda bude rokovať na družstve v Dolnej Krupej, ministri majú rozhodovať aj o osude RTVS 04 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:12