František ŠebejTASR/D. Veselský
StoryEditor

Bugárov poslanec je prvý Slovák, ktorý získal japonský Rad vychádzajúceho slnka

14.02.2018, 21:01
Autor:
TASRTASR
Najstarší národný rad krajiny vychádzajúceho slnka udelila japonská vláda Šebejovi za jeho prínos k prehlbovaniu vzájomného porozumenia medzi Japonskom a Slovenskou republikou.

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej (Most-Híd) si v stredu podvečer ako vôbec prvý Slovák prevzal Rad vychádzajúceho slnka so zlatou a striebornou hviezdou - japonské štátne vyznamenanie udeľované cudzincom.

Najstarší národný rad krajiny vychádzajúceho slnka udelila japonská vláda Šebejovi za jeho prínos k prehlbovaniu vzájomného porozumenia medzi Japonskom a Slovenskou republikou.

Japonská vláda, ktorá o udelení vyznamenania rozhodla na jeseň 2017, ocenila Šebejove aktivity, súvisiace najmä s pôsobením v čele parlamentnej Skupiny priateľstva s Japonskom a tiež jeho dlhoročnú propagáciu japonského národného športu – karate.

Samotný laureát vyzdvihuje práve prepojenie tejto japonskej tradície so svojím životom. "Ocenenie vnímam ako príbeh slovenského karate, ktorého som integrálnou súčasťou," povedal pre TASR Šebej, ktorý je jedným z priekopníkov tohto športu na Slovensku.

Priznal, že ho na karate fascinovalo najmä odovzdávanie športového majstrovstva, ale aj duchovná hodnota, ktorú karate pre človeka prináša. I z tohto pohľadu sa teší, že to, s čím ako jeden z prvých pred 50 rokmi začal, si osvojili desaťtisíce nasledovníkov.

"Všetci, ktorí s karate začali a aspoň istý čas ho robili, si v sebe uchovajú aj kúsok Japonska. Zrejme aj toto vyjadruje samotné vyznamenanie," uviedol Šebej pre TASR.

Na slávnostnom odovzdávaní japonského štátneho vyznamenania sa zúčastnil i premiér Robert Fico (Smer-SD), ďalší predstavitelia vlády, rovnako i štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok.

Rad vychádzajúceho slnka, ktorý sa udeľuje v mene cisára Japonska, je štátne vyznamenanie založené v roku 1875 cisárom Meidži. Ide o prvý – najstarší japonský národný rad udeľovaný japonskou vládou na základe Vyhlášky Rady štátu z 10. apríla 1875. Vyznamenanie stelesňuje symboliku lúčov vychádzajúceho slnka.

Rad udeľujú osobnostiam za mimoriadny prínos na poli medzinárodných vzťahov, propagácie a podpory japonskej kultúry i v rôznych ďalších oblastiach, rozvoja prosperity alebo ochrany životného prostredia.

Udeľovanie štátnych vyznamenaní riadi Úrad štátnych vyznamenaní Úradu predsedu vlády Japonska. Udeľuje sa v mene jeho cisárskeho veličenstva cisára Japonska.

01 - Modified: 2018-08-10 05:38:17 - Feat.: - Title: Bugára dobre poznám, dokáže povaliť vládu. Šebej otvorene pomenoval, čo si myslí o SNS a únose 02 - Modified: 2018-08-06 12:14:05 - Feat.: - Title: Šebej o kauze únosu Vietnamca: Neverím v naivitu. Neverím, že sme boli oklamaní 03 - Modified: 2018-03-15 15:18:10 - Feat.: - Title: Poslanec Mosta-Híd Šebej sa vzdal mandátu 04 - Modified: 2018-03-14 11:11:33 - Feat.: - Title: Akceptoval by Šebej vládu s novým vedením? To závisí od toho, kto by bol ten premiér 05 - Modified: 2018-03-13 08:24:42 - Feat.: - Title: Most-Híd chce predčasné voľby, Fico ich odmietol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:41