StoryEditor

Hlina: Som politik, nie som farár

11.02.2018, 23:00
Na marcovom sneme bude obhajovať funkciu predsedu Kresťanskodemokratického hnutia. Nespokojenci v strane proti nemu postavili bývalého predsedu poslaneckého klubu OĽaNO a učiteľa náboženstva Richarda Vašečku. Alojz Hlina v rozhovore pre HN povedal, že chce využiť historickú šancu, ktorá sa črtá na slovenskej politickej scéne.

Minulý týždeň sa celé Slovensko dozvedelo, že v KDH existuje krídlo, ktoré si myslí, že nie ste dostatočne kresťanský, a chcelo by vás nahradiť „kresťanskejším“ Richardom Vašečkom. Zmení to niečo vo vašom prístupe, keďže o pár týždňov budete obhajovať funkciu predsedu?
Mám rád princíp, že vnútrostranícka diskusia slúži na vnútrostranícku diskusiu. Mám ho rád, je funkčný a robí spoločenstvo silnejším. Ak treba niečo vyniesť von, tak opatrne. KDH má takmer desaťtisíc členov, nemôžete uvažovať nad tým, že je to monolit, je prirodzené, že sa rozhodnutia prijímajú tak, že sa hlasuje, a nie vždy sa to všetkým páči.


Prezentujete sa skôr ako občiansky konzervatívec než ako kresťan. Nezačnete teraz možno zdôrazňovať viac to kresťanské?
Som politik, nie som farár. Keby tí najkresťanskejší z kresťanských založili stranu, tak na Slovensku by mali približne 60-tisíc hlasov. To je málo. Štát nás platí za to, aby sme robili politiku.


Nebudeme teda najbližších päť týždňov vidieť Alojza Hlinu, ako sa stavia pred kríže a bije sa do pŕs, že je zapálený kresťan?
Prišlo by mi to hrozne neúprimné. Nerád by som tú debatu do toho dostal, jednak preto, lebo by to poškodilo vnútrostranícku diskusiu, ale aj kresťanstvo alebo vieru, a ešte aj sekulárny svet by sa na nás pozeral, že čo sme zač, keď toto robíme.


Zaujíma ma, či budete korigovať svoje vystupovanie alebo ste presvedčený o tom, že tak, ako to robíte doteraz, je to správne.
Pred dvoma rokmi som vyhral na sneme v Ruž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 08:35:17 - Feat.: - Title: Spôsobí, čo určite nechceme. Návrh novely zákona o ochrane prírody je podľa Hlinu mimoriadne nebezpečný 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:38