bašternák náš človekYouTube
StoryEditor

Bašternák si mal uplatniť účinnú ľútosť a štátu zaplatiť dva milióny

08.02.2018, 11:53
Autor:
TASRTASR
​Kontroverzného podnikateľa v marci 2017 obvinili z krátenia dane.

V prípade daňového trestného činu kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka sa oprávnené osoby oboznámili s výsledkami vyšetrovania a celý spis bude zaslaný dozorujúcemu prokurátorovi na ďalšie konanie. Uviedol to hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Podľa medializovaných informácií si mal obvinený Bašternák uplatniť účinnú ľútosť a jeho povinnosťou je taktiež zaplatiť dlžnú sumu vo výške zhruba dva milióny eur.

Pozrite si aj krátke video HNtelevízie, ktoré vysvetľuje, o čo ide v kauze Bašternák:

TASR zaujímalo, či si Bašternák účinnú ľútosť už uplatnil, zaplatil požadovanú sumu a či v prípade bolo zastavené trestné stíhanie, resp. rozhodnuté iným spôsobom, ak áno, tak ako a kedy. „Oprávnené osoby sa oboznámili s výsledkami vyšetrovania a vyšetrovací spis bude následne zaslaný dozorujúcemu prokurátorovi na ďalšie konanie,“ uviedol Wäldl. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová odpísala, že spisový materiál im ešte doručený nebol.

Portál Aktuality.sk vo štvrtok uviedol, že si Bašternák už účinnú ľútosť uplatnil. Odvolal sa pritom na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Portál ďalej skonštatoval, že pri účinnej ľútosti musí obvinený svoj skutok nielen priznať a oľutovať, ale aj do 24 hodín od zverejnenia výsledkov vyšetrovania doplatiť spornú sumu. V prípade Bašternáka by malo ísť o dva milióny eur.

Advokát Marek Para, ktorý v tejto veci ale obvineného nezastupuje, vo všeobecnosti upozornil na príslušné ustanovenie trestného zákona, podľa ktorého trestnosť činu zaniká, ak „splatná daň a jej príslušenstvo alebo poistné boli dodatočne zaplatené najneskôr v nasledujúci deň po dni, keď sa páchateľ po skončení jeho vyšetrovania mohol oboznámiť s jeho výsledkami“. Bližšie sa vyjadriť k prípadu nechcel, nakoľko nepozná spisový materiál.

Exminister vnútra a advokát Daniel Lipšic v minulosti upozornil na verdikt Ústavného súdu, ktorý mal v inej daňovej kauze rozhodnúť, že v prípade vratiek DPH nie je možné uplatniť si účinnú ľútosť.

Bašternáka v marci 2017 obvinili z krátenia dane. V apríli 2012 si mal kontroverzný podnikateľ od štátu vypýtať vratky DPH vo výške dva milióny eur, na ktoré nemal nárok.

01 - Modified: 2021-03-25 05:31:24 - Feat.: - Title: Nitrianska univerzita dala 4-miliónovú zákazku firme prepojenej na Bašternáka a Počiatka 02 - Modified: 2020-06-12 14:27:35 - Feat.: - Title: Súd zablokoval majetok odsúdeneho Bašternáka, ktorý previedol na rodinu 03 - Modified: 2019-11-03 08:34:40 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie Bašternáka pokračuje. Je obvinený v novom prípade 04 - Modified: 2019-08-18 12:56:20 - Feat.: - Title: Hrozí Bašternákovi ďalší trest? Vyšetrovanie v novom prípade ešte nie je ukončené 05 - Modified: 2019-05-27 20:29:36 - Feat.: - Title: Ako vyzerajú podvody, za ktoré sedí aj Bašternák
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:28