StoryEditor

Pčolinský: So stranou SaS je to veľmi ťažké. Jej členovia majú pocit, že zjedli všetku múdrosť sveta

22.12.2021, 07:10
Problematickým partnerom je Richard Sulík, tvrdí šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Pre HN povedal, že koalícia sa aj po zmene vracia do starých koľají a vysvetľuje, prečo z nej ešte neodišli.

Sme na konci roka 2021, ktorý bol pre koalíciu veľmi turbulentný. Hnutie Sme rodina sa niekoľkokrát vyhrážalo odchodom z vlády a doteraz sa tak nestalo. Máte ešte nejakú červenú čiaru alebo to potiahnete v tejto zostave až do konca volebného obdobia?
Nemám vešteckú guľu. Netuším, čo bude zajtra, nieto čo bude o dva roky. Sme v necelej polovici volebného obdobia a čo všetko prinesú ďalšie mesiace, je ťažké povedať. Možno bude niečo, v čom si povieme, že toto už nie, a možno nič také nenastane a dovládneme.

Prečo ste svoje vyhrážky ani raz nenaplnili?
Pretože ak si spomeniete, kde sme dali červené čiary, tak neboli nakoniec prekročené. To znamená, že naše vyhlásenia zabrali.

Jedným z vašich vyhlásení bolo, že ak vám nájomné byty neprejdú na jeseň, tak odídete. A byty doteraz neprešli.

Snažíme sa dospieť k dohode. Koaliční partneri majú stále nejaké výhrady, snažíme sa ich odstraňovať. Pol roka ten návrh učesávame, a keďže nám ide o to, aby zákon prešiel a konečne sme mohli začať výstavbu nájomných bytov, nestaviame to na hranu. Je to dôkaz, že sa snažíme dohodnúť a nerobíme z toho politiku.

Aj koaliční partneri vás už prestali v týchto vyhrážkach brať vážne. Má zmysel dávať ultimáta, ak potom cúvnete?
Nemyslím si, že nás prestali brať vážne, lebo pri niektorých zákonoch pochopili, že neustúpime a nebudeme za ne hlasovať. To ste mohli vidieť.

Vláda v tomto roku prešla krízou a rekonštrukciou. Funguje koalícia lepšie pod vedením Eduarda Hegera v porovnaní s Igorom Matovičom?
Mám pocit, že sa vraciame do starých koľají. Situácia najskôr bola lepšia, ale vraciame sa tam, kde sme boli zhruba pred rokom. Veľmi dobre si pamätám, že práve pred Vianocami minulého roka sme sedeli v úzkom kruhu, nebudem menovať s kým všetkým z iných koaličných strán, a vyzeralo to veľmi zle. Padali tam rôzne ultimáta typu buď ja, alebo on, a skončilo sa to rozpadom vlády. Mám pocit, že opäť sa blížime k niečomu podobnému. Vzťahy nie sú ideálne a vládnutie vôbec nie je jednoduché.

Dáva aj teraz niekto ultimáta?
Z času na čas áno. Nie sú to však osobné ultimáta, ale skôr vecné, týkajúce sa prerokovaných bodov.

Vravíte, že je situácia podobná ako pred rokom. Čia je to chyba?
Mnohí majú príliš vysoké egá.

Kto napríklad?
Nechajme to v rovine mnohí.

Je opäť problémom aj Igor Matovič?
Nechajme to v rovine mnohí.

Vláda a koalícia dlhodobo čelia veľmi nízkej dôvere. Čo s tým chcete urobiť?
Musíme urobiť maximum, aby sme zvládli pandémiu, nezomierali nám ľudia a aby z ekonomickej stránky necítili krízu, ktorá tu reálne je. My ako politici by sme mali prestať otravovať ľudí svojimi vyhláseniami, hádkami a bolo by fajn, keby sa niektorí prestali zaoberať sami sebou, lebo to ľudí irituje. Ja sa im nečudujem, lebo to irituje aj mňa.

Kto konkrétne vás irituje?
Viacerí.

Môžete povedať aspoň jedno meno?
Nechajme to v rovine viacerí.

Počas marcovej krízy ste deklarovali, že nemáte personálne požiadavky, ale dali ste na stôl päť podmienok, ktoré musia byť naplnené. Boli tam napríklad aj respirátory zdarma. Kedy ich ľudia dostanú?
Bol to môj nápad, že keď už vyžadujeme od ľudí respirátory, tak by sme im ich mali dať zdarma. Nakoniec sa od toho upustilo, lebo technicky a logisticky to bolo dosť komplikované, na druhej strane sme pocho...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-09 20:40:44 - Feat.: 0 - Title: Rodina Pčolinských robí zo Slovenska rezerváciu európskeho významu 02 - Modified: 2021-06-22 19:45:51 - Feat.: 0 - Title: Exšéf SIS Pčolinský mal návštevu vo väzbe: Schudol desať kíl a zostarol o päť rokov 03 - Modified: 2021-09-27 12:57:32 - Feat.: 0 - Title: "Nikto nikam neodchádza." Za ľudí dementuje slová Pčolinského o odchode dvoch poslancov do KDH 04 - Modified: 2021-11-07 14:57:46 - Feat.: 0 - Title: Paragraf 363 rozhádal koaličných poslancov. Baránik nerešpektuje dohody, rozhorčil sa Pčolinský
01 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 02 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Na Facebooku draží investičné zlato. Kde Pčolinský pracuje a z čoho žije? Neobťažujte ma, už nie som politik 04 - Modified: 2024-03-12 14:47:47 - Feat.: - Title: Korčok sa pustil do koalície kvôli zmenám v RTVS: Idú až za hranu. Veľmi dobre vedia, že prekračujú hranice 05 - Modified: 2024-03-08 11:32:53 - Feat.: - Title: Vládna koalícia zásadne zlyháva v oblasti rovnosti a rešpektu k ženám, tvrdí PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:52