TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Súdny dvor: Štátna zdravotná poisťovňa je podnik

05.02.2018, 15:30
Autor:
ducduc
Súd v Luxemburgu rozhodoval o žalobe Dôvery, ktorá tvrdí, že štátne poisťovne dostali pomoc neoprávnene.

Jediná štátna zdravotná poisťovňa je podnikom a spadá do pôsobnosti pravidiel Európskej únie o štátnej pomoci. Taký rozsudok vyniesli včera sudcovia v Luxemburgu.

Súdny dvor totiž rozhodoval o žalobe poisťovne Dôvera, ktorá tvrdí, že slovenské orgány pred rokmi neoprávnene pomáhali jej konkurentom – štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni a Spoločnej zdravotnej poisťovni.

Pomoc 15 miliónov

Štát totiž ešte v pred viac ako desiatimi rokmi pomohol Spoločnej zdravotnej poisťovni sumou 15 miliónov eur. Poisťovňa nakoniec neskrachovala len vďaka spojeniu so Všeobecnou zdravotnou, ktorá je momentálne jedinou štátnou zdravotnou poisťovňou.

Dôvera, ktorú vlastní skupina Penta sa najprv obrátila so žiadosťou na Brusel. Komisia jej sťažnosť v roku 2014 odmietla a sporné opatrenia zdravotnej reformy na Slovensku neoznačila za štátnu pomoc. Činnosť štátnych poisťovní navyše v rozhodnutí vyňala z klasickej hospodárskej činnosti.

„Štátom vlastnené zdravotné poisťovne nie sú podnikmi, pretože nevykonávajú ekonomickú činnosť v zmysle pravidiel Únie,“ písalo sa v odmietnutí sťažnosti. To prakticky znamenalo, že nedovolenú štátnu pomoc nie je vôbec na Slovensku možné zdravotným poisťovniam poskytnúť.

Dôvera sa preto obrátila na Súdny dvor Európskej únie, ktorý je oprávnený preskúmať rozhodnutia Komisie. K súkromnej zdravotnej poisťovni sa pridala navyše aj ďalšia neštátna poisťovňa Union. Sudcovia v Luxemburgu včera rozhodli, že naše poisťovne sú podnikmi, a preto im môže byť poskytnutá nedovolená štátna pomoc.

Súdny dvor však nerozhodol o otázke či opatrenia štátu pred desiatimi rokmi skutočne boli nedovolenou štátnou pomocou. Teraz je loptička na strane Komisie, aby prijala nové rozhodnutie o tejto otázke, čo môže byť aj neskôr napadnuté pred Všeobecným súdom.

Reakcia poisťovne Dôvera

V Dôvere vítame toto rozhodnutie, lebo potvrdilo správnosť našich argumentov, no najmä potvrdilo správnosť nášho úsudku. Trvali sme a trváme na tom, že na dôsledky zlého hospodárenia a na odstraňovanie strát v štátnych zdravotných poisťovniach ( SZP, VšZP) sa nemajú skladať všetci daňoví poplatníci, teda poistenci všetkých zdravotných poisťovní.

Predpokladáme, že celá vec sa vráti na Európsku komisiu, ktorá sa musí našim podnetom opätovne zaoberať. Je to dobrá správa pre všetkých, ktorí nesúhlasia s nedovolenou štátnou pomocou a žiadajú rovnaké pravidlá pre všetkých, ktorí podnikajú na trhu zdravotného poistenia na Slovensku.

01 - Modified: 2024-03-21 10:23:10 - Feat.: - Title: Likvidátor poisťovne Novis stále nie je vymenovaný. Národná banka sa obáva o práva klientov 02 - Modified: 2024-02-23 10:44:17 - Feat.: - Title: Nárast tržieb aj zisku. Poisťovňa Allianz má za sebou mimoriadne úspešný koniec roka 03 - Modified: 2023-11-23 08:52:32 - Feat.: - Title: Poisťovňa Uniqa si v posledným mesiacoch polepšila, zvýšila príjmy aj zisk 04 - Modified: 2023-11-01 09:19:21 - Feat.: - Title: Priemerná výška škody na aute po strete s divou zverou je tritisíc eur 05 - Modified: 2023-10-30 10:00:00 - Feat.: - Title: Máte kotol alebo krb? Takto znížite riziko požiaru
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:01