Štefan Harabin zvažuje kandidatúru na post hlavy štátu.Peter Mayer
StoryEditor

Harabin: Kiska je úžerník a daňový kriminálnik. Všetko nasvedčuje tomu, že budem kandidovať

04.02.2018, 21:19
Už o rok budú na Slovensku prezidentské voľby. Exminister spravodlivosti a bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin sa pre HN vyjadril k jeho prípadnej kandidatúre.

Už rok sa špekuluje o vašej kandidatúre na post hlavy štátu. Tak ako je to?
Z médií viem, že vznikla občianska iniciatíva, ktorá v petícii zbiera podpisy za moju kandidatúru na prezidenta. Úprimne ma teší, že je na Slovensku stále viac ľudí, ktorí sa stotožňujú s mojimi názormi a postojmi.

Kto je za tou iniciatívou?
Viem len toľko, čo vy. Iniciatíva údajne vznikla v Dunajskej Strede, čo je v mojom prípade neštandardné. Ja som Tatranec, východniar. Do školy som chodil v Košiciach, ako sudca som začínal v Poprade. V Dunajskej Strede som nikdy nežil ani nepôsobil. Pravdou je, že navštevujem alternatívne médiá, som aktívny na Facebooku, mám vlastný YouTube kanál a tam desiatky tisíc fanúšikov. Títo občania sa už nechcú nechať klamať našimi politikmi, premiérom, ministrom zahraničia či prezidentom. Chcú, aby ich niekto konečne vypočul a pomenoval veci pravým menom. Aby konal.

Kontaktovali vás, oslovili?
Nie. Ale dá sa to jednoducho zistiť. Na každom petičnom hárku musia byť zo zákona uvedení členovia petičného výboru. Aby bola petícia platná, stačí im nazbierať 15-tisíc podpisov a petíciu zaregistrovať. Samozrejme, k zaregistrovaniu kandidáta potrebujú môj písomný súhlas. No ak mám byť skutočne občianskym kandidátom, musí mať táto iniciatíva širokú podporu verejnosti. Nie len 15-tisíc podpisov.

Dobre, ale tých 15-tisíc vám stačí na ohlásenie kandidatúry. Ak ich nazbierate – čo je podľa vášho fanklubu pravdepodobné – budete kandidovať na hlavu štátu?
Ja nič nezberám. Som v takej fáze, že zvažujem všetky okolnosti, svoje reálne možnosti, postoje, názory. Nechcem, aby to vyznelo len ako akt popularity. Skutočný prezident musí dať našim ľuďom víziu lepšieho Slovenska. Čo trebárs priniesol pán Kiska? U neho to bol len akt popularity, nič konkrétne nepriniesol.

Dobre, skúste byť teda iný ako on, ktorý svoje stanovisko o tom, či bude kandidovať ešte stále neoznámil: odpovedzte áno alebo nie.
Už teraz môžem povedať, že rozhodne nepôjdem cestou politických strán a ani si neprajem, aby ma ktorákoľvek politická strana podporila. Moja predstava hlavy štátu je, že slovenský prezident musí v prvom rade brániť slovenské záujmy. A tým myslím aj záujmy národnostných menšín, ktoré tu žijú. Byť ochrancom práv každého slovenského občana. Bez rozdielu.

To je taká floskula, záujmy ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:04