StoryEditor

Špičkový vedec sa vrátil pracovať na Slovensko. Skončil na úrade práce

31.01.2018, 10:15
Slovensko si vybralo docenta Róberta Bidulského ako vedca, ktorého chce reintegrovať v rámci bruselského projektu.

Namiesto lukratívnej vedeckej pozície skončil špičkový slovenský vedec na úrade práce. Docent Róbert Bidulský v rámci bruselského projektu prišiel na Technickú univerzitu v Košiciach z Talianska.

"Slovensko si vybralo docenta Bidulského ako špičkového vedca pôsobiaceho v zahraniční, ktorého chcela v rámci bruselského projektu reintegrovať domov," povedala na tlačovej konferencii Lucia Nicholsonová z SaS.

Eurofony vyčlenené v tomto projekte boli vyčlenené nielen na plat vedcov, ale aj na nákup techniky a vytvorenie všetkých podmienok na pokračovanie výskumu a vedu. "Podmienkou bolo, že takýto pracovník ostane natrvalo zamestnaný na Slovensku,"  podotkol poslanec SaS Branislav Gröhling.

Na výzvu zareagovala Technická univerzita Košice, ktorá chcela na Slovensko dostať docenta Bidulského z Talianska. "Na to táto univerzita dostala z celkovej sumy osem miliónov asi 700- tisíc na vytvorenie výskumného centra aj plat docenta Bidulského," dodal Gröhling.

"Na Slovensko som prišiel preto, aby zvýšil úroveň vedy," popisuje Róbert Bidulský. Odborník na práškovú metalurgiu s orientáciou na hliníkové zliatiny pracoval v Taliansku od roku 2008.

Po tom, ako Bidulský súhlasil s ponukou, bol vytvorený a schválený projekt. "Naša radosť trvala dovtedy, kým sme zistili, že získať projekt je jedna vec, riešiť odborné veci je druhá vec, ďalšia vec sú osobné animozity, ktoré vyplývajú z malých úspechov, ktoré sme vo svete dosiahli," povedal profesor Tibor Kvačkaj, ktorý Bidunského učiteľom.

Počas realizácie projektu však narážal na viacero problémov. "Čím viac sme boli úspešní vo svete, čím viac nás pozývali na prednášky do zahraničia, tým viac sme narážali na prekážky na univerzite v Košiciach," popísal.

"Nemám v pláne zaťažovať slovenský sociálny systém," vyhlásil Bidulský s tým, že už zajtra cestuje konferenciu do Bilbaa a očakáva, že dostane viacero ponúk.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 03 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:49