Minister vnútra Robert KaliňákTASR/J. Kotian
StoryEditor

Kaliňákov rezort sa už zamotal do svojich klamstiev, reaguje Kiska na nové informácie o jeho letoch

30.01.2018, 13:58
Autor:
lmlm
Podľa podpredsedu Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Miroslava Draguna Kaliňákove tvrdenia o faktúrach prezidentovi spochybnilo aj samotné ministerstvo vnútra.

Minister vnútra Robert Kaliňák klamal o faktúrach pre prezidenta Andreja Kisku za používanie vládnej letky.

Ministra obvinil na brífingu podpredseda Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Miroslav Dragun.

Kaliňák 10. januára povedal, že prezidentovi posielali faktúry ešte v roku 2014, ale keďže podľa jeho slov neprišlo k ich zaplateniu, tak ich Kiskovi prestali posielať.

Na túto informáciu o ministrovom údajnom klamstve zareagovala aj prezidentská kancelária. Podľa nej sa už ministerstvo zamotalo do klamstiev.

"Ministerstvo vnútra sa už tak zamotalo do svojich klamstiev bez dôkazov, že o týždeň bude tvrdiť, že prezident išiel 50-krát ponorkou Dunajskej riečnej flotily a nemal pri tom vestu," reaguje prezidentská kancelária. 

Ministrove tvrdenie spochybnil rezort

Podľa neho Kaliňákove tvrdenia o faktúrach spochybnilo samotné ministerstvo vnútra, ktoré doteraz na žiadosť médií žiadnu faktúru nezverejnilo.

Dragún spolu s hnutím podali infožiadosť na rezort vnútra o zverejnenie faktúr so žiadosťou o kópie všetkých vystavených, stornovaných a dobropisovaných faktúr pre kanceláriu prezidenta a osobu Andreja Kisku. 

"Povinná osoba nemôže poskytnúť faktúry za priame letecké náklady, nakoľko tieto neboli príslušným subjektom vystavované (úhrada nákladov sa týka objednaného cateringu na palube, nie však nákladov na letku Ministerstva vnútra Slovenskej republiky)," píše sa v reakcii ministerstva na infožiadosť mladých kresťanských demokratov.

„Faktúry sú stornované"

Kaliňák na vláde povedal novinárom, že faktúry im nepošle, pretože boli stornované.

"Taká bola situácia, že vlastne nedošlo k zaplateniu tých dalších letov, tak sme to prestali robiť. Áno posielali sme ich a myslím si, že boli stornované následne."

Ministerstvo vnútra prostredníctvom reakcie hovorcu Petara Lazarova tvrdí, že faktúry boli vystavované na Kiskovu firmu, nie na prezidentskú kanceláriu. Podľa denníka N dve faktúry prezident Kiska ešte pred inauguráciou priznal a aj zaplatil.

Ministerstvo vnútra nemohlo zaslať faktúru prezidentskej kancelárii, na čo by to aj robilo? Aby letecký útvar platený zo štátneho rozpočtu vystavoval faktúry za lety prezidentskej kancelárii platenej taktiež zo štátneho rozpočtu? Faktúry (aj tie ktoré zaplatil) boli vystavené na firmu prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku. V prípade, že prezident Kiska chce faktúry za súkromné lety do Popradu zaplatiť, ministerstvo mu ich znovu dodatočne vystaví."

V reakcii sa dodáva, že je v poriadku ak sa mladí ľudia zaujímajú o politiku a snažia sa do nej aktívne zapojiť, avšak ak chcú okrem mediálnej pozornosti aj to aby ich bral niekto vážne, musia sa naučiť pracovať s faktami a vedieť sa aj v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám exaktne pýtať.

01 - Modified: 2022-04-23 15:08:29 - Feat.: - Title: Exminister Kaliňák ide do väzby 02 - Modified: 2020-12-11 14:03:20 - Feat.: - Title: Kiska o spore s Ficom: O všetkom vedel. Je len otázka, či Bödörovu skupinu riadil, alebo ju len kryl 03 - Modified: 2020-08-26 13:21:33 - Feat.: - Title: Kiska neuspel na Ústavnom súde. Ten zastavil konanie v prípade voľby šéfa ÚRSO 04 - Modified: 2020-07-11 14:22:24 - Feat.: - Title: Kto bude šéfom Za ľudí? Kiska chce na čele strany Remišovú 05 - Modified: 2020-06-23 09:12:19 - Feat.: - Title: „Všetky varianty sú otvorené.“ Je možnosť, že Kiska ostane na čele Za ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:46