StoryEditor

Personálne zmeny v Smere: Vymenili troch krajských predsedov, hovorí sa o náhrade za Richtera

29.01.2018, 08:41
Autor:
TASRTASRlmlm
Marián Kéry sa pohybuje v politike už 20 rokov.

Novým generálnym manažérom strany Smer má byť poslanec Marián Kéry. Vo funkcii by tak nahradil súčasného ministra práce Jána Richtera.

Informáciu priniesol portál aktuality.sk.

Kéry sa pohybuje v politike už 20 rokov, rovnako ako Richter pochádza zo Zlatých Moraviec.

Smer mal predsedníctvo

Podpredseda strany Peter Pellegrini po predsedníctve strany informoval o zmenách na troch postoch krajských predsedov. V Trnavskom kraji bude strane šéfovať Augustín Hambálek, v Prešove Vladimír Jánošík a v banskobystrickom kraji menovkyňa doterajšej straníckej šéfky Ľubica Laššáková.

Nového šéfa košického kraja, ktorý by mal nahradiť Richarda Rašiho budú podľa Pellegriniho musieť ešte nájsť.

O generálnom manažérovi nehovorili

O zmenách na poste generálneho manažéra na predsedníctve nehovorili. "Dnes sa o personálnych výmenách na poste generálneho manažéra nehovorilo. Ani slovom, nebolo to v programe," povedal na medializované informácie na krátkom brífingu po predsedeníctve podpredseda strany Peter Pellegrini. 

Tému generálneho manažéra budú podľa Pellegriniho riešiť, až keď budú pevne rozhodnutí, že ku konkrétnej zmene dôjde. Predsedníctva sa dnes nezúčastnil predseda Smeru a vlády Robert Fico.

Nechajte sa prekvapiť

Kéry pre HNonline potvrdil, že sa o tejto funkcii rozprával s Jánom Richterom, jeho zvolenie je však v rukách premiéra Roberta Fica. "Pán premiér ma zatiaľ s takouto ponukou nekontaktoval. Ja by som si však na túto pozíciu trúfal," odkázal Kéry pre HNonline.

"Predpokladám, že budú nejaké personálne témy, uvidíme, necháme sa prekvapiť. V strane diskutujeme a diskutovať budeme," povedal minister vnútra Robert Kaliňák na otázku, či na pondelkovom zasadnutí dôjde k výmenám niektorých krajských a okresných šéfov, čo je v kompetencii predsedníctva.

"Nechajte sa prekvapiť"

Podľa Kaliňáka je Kéry veľmi dobrý a úspešný politik. "Je s nami veľmi dlho a svojou prácou dokázal veľmi veľa. Ale ja by som nepredbiehal, kým o tom vôbec budeme diskutovať," dodal.

Kaliňák pred predsedníctvom:

Konkrétnejší nechceli byť ani ostatní ministri či poslanci.

"Nechajte sa prekvapiť, ale debaty o personálnych zmenách budú pokračovať ďalej. Idem na predsedníctvo plný očakávania a uvidíme, čo sa udeje," povedal minister hospodárstva Peter Žiga. 

​Sporná zákazka

Podľa portálu začínal ako obecný poslanec v Červenom hrádku, neskôr sa stal zástupcom starostu. V parlamente pôsobí od roku 2012. Ako poslanec bol jedným z predkladateľov návrhu zákona na zatvorenie obchodov počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja.

Kéryho práve dnes zvolili aj do funkcie podpredsedu Nitrianskeho kraja.

Kéry v minulosti stál za spornou zákazkou za vyše 300 miliónov eur pre spoločnosť Arriva na prevádzkovanie prímestskej autobusovej dopravy.

Problém spočíval v tom, že Arriva súťažila sama so sebou. 

Richter si nechá len jednu pozíciu

Richter na konci minulého roka v polovici novembra oznámil, že už s najväčšou pravdepodobnosťou nebude vykonávať obe funkcie, ministra práce aj generálneho manažéra strany.

"Ja si istú osobnú zodpovednosť uvedomujem a preto bude na mojom rozhodnutí po konzultáciách s predsedom strany, akým spôsobom sa ďalej poberiem. Akonáhle ostanem vykonávať úlohu ministra rezortu, bude nevyhnutné zabezpečiť osobu, ktorá tieto stranícke úlohy bude zabezpečovať," skonštatoval Richter.

Pozrite sa, ako minister Ján Richter hovoril o svojej budúcnosti v Smere:

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:00 - Feat.: - Title: Bývalý český poslanec Feri pozná trest za znásilnenie. Vo väzení si odsedí roky 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 05 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:02