Martina LubyováTASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Lubyová: Zvýšenie kvót pre osemročné gymnáziá je v rukách poslancov

28.01.2018, 14:34
Autor:
TASRTASR
Opozícia má priamu zodpovednosť za to, že sa situácia neriešila schválením poslaneckého návrhu na zvýšenie kvóty, tvrdí Lubyová.

Momentálny stav okolo prípadného zvýšenia kvót pre prijímanie detí na osemročné gymnáziá je v rukách poslancov Národnej rady SR. V relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Zdôraznila zároveň, že si sama nie je istá tým, či to v pléne prejde a čo prejde.

Ministerka zopakovala, že opozícia má priamu zodpovednosť za to, že sa situácia neriešila schválením poslaneckého návrhu na zvýšenie kvóty z piatich na desať percent vo výbore Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

"Opozícia to zablokovala len preto, aby mohla rečniť a kritizovať v pléne parlamentu,“ uviedla s poukázaním, že takto konala aj jej oponentka v diskusii, podpredsedníčka parlamentného školského výboru Veronika Remišová (OĽaNO).

Líderka opozičného hnutia reagovala, že ani členovia výboru z koaličných strán nezahlasovali jednotne za zvýšenie. „Ja som nehlasovala preto, lebo si myslím, že je to veľmi zlý návrh," zdôraznila Remišová.

Zároveň deklarovala, že za zvýšenie na desať percent nebude hlasovať ani v parlamente, chystá sa totiž predložiť návrh, aby sa odložila účinnosť zákona. "Nech sa to odloží, aby sme sa pokojne mohli dohodnúť na spravodlivých kritériách," uviedla.

Ministerka spochybnila možnosť odložiť účinnosť legislatívneho opatrenia, ktoré už vstúpilo do platnosti. Poukázala zároveň na to, že termín nadobudnutia účinnosti bol dlho známy, dovtedy však nikto ani z opozície neinicioval návrh na odklad.

"Je to súčasť školského zákona, to je vaša kompetencia, takže to mala byť vaša aktivita, aktivita SNS," reagovala Remišová.

Lubyová pripomenula, že metodiku určovania počtu tried na osemročných gymnáziách má v kompetencii Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom okresných úradov. Je za to, aby sa táto kompetencia vrátila školskému rezortu.

Pre rodičov detí, ktoré majú ambíciu nastúpiť na osemročné gymnáziá, súčasná situácia podľa ministerky znamená, že pri prihláške musia rátať s tým, že výber bude vzhľadom na stanovené kvóty prísnejší.

Poukázala zároveň aj na to, že vzhľadom na reálny stav nastáva problém okolo kvót len v Bratislavskom kraji, všetky ostatné kraje sa pri počte prijímaných žiakov pre osemročné gymnáziá pohybujú na hranici zákonom stanovenej kvóty.

01 - Modified: 2024-03-24 09:08:01 - Feat.: - Title: Remišová gratuluje Korčokovi, druhé kolo označila za výzvu pre spoločnosť 02 - Modified: 2023-03-09 10:48:22 - Feat.: - Title: Remišovej rezort vyhlási výzvy pre najmenej rozvinuté regióny za viac než 12 miliónov eur 03 - Modified: 2023-01-18 10:22:16 - Feat.: - Title: Európska komisia poslala prvé zálohové platby Programu Slovensko 2021 - 2027, hovorí Remišová 04 - Modified: 2023-01-08 13:26:36 - Feat.: - Title: Úradnícka vláda by nebola správnym riešením, zhodli sa Raši a Remišová 05 - Modified: 2023-01-02 14:46:33 - Feat.: - Title: Stredové, pravicové a konzervatívne sily by mali vytvoriť silný blok, tvrdí Remišová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:00