TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Polícia vykonáva rekonštrukciu vraždy Ernesta Valka

26.01.2018, 10:11
Autor:
TASRTASR
Na mieste sú policajný kukláči a minimálne jeden z obvinených.

Na mieste vraždy advokáta Ernesta Valka v jeho bývalom dome v Limbachu, vyšetrovateľ vykonáva rekonštrukciu trestného činu. Na mieste sú policajný kukláči a minimálne jeden z obvinených.

Podľa informácií TASR z miesta činu polícia pravdepodobne vykoná rekonštrukciu s jedným obvineným, potom s druhým, a nakoniec s oboma naraz. Polícia však túto informáciu nepotvrdila.

Rekonštrukcia v tomto prípade znamená, že policajný vyšetrovateľ od obvineného požaduje, aby priamo na mieste popísal okolnosti trestného činu.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri minulého roka informoval, že policajný vyšetrovateľ v prípade vraždy právnika Ernesta Valka obvinil dve osoby, Jozefa R. z vraždy a Jaroslava K. z lúpeže. Jozef sa vtedy nachádzal vo väzení pre inú trestnú činnosť a Jaroslav vo väzbe, taktiež pre iný zločin.

​Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa obvinení ešte v októbri 2010 mali rozhodnúť, že sa pokúsia vylúpiť dom Ernesta Valka. "Začali sledovať dom poškodeného v Limbachu, aby zistili jeho obvyklé správanie," povedal v októbri minulého roka Gašpar. Jozef si mal podľa Gašpara zadovážiť zbraň kalibru 9 mm a obvinení chceli použiť aj lesť. "Plánovali použiť zapáchajúcu chemikáliu pre otvorenie vchodov do domu," vysvetlil Gašpar.

Pozrite si aj záznam z tlačovej besedy generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a policajného prezidenta Tibora Gašpara z októbra 2017, na ktorej hovorili o nových zisteniach v prípade vraždy Ernesta Valka:

Dňa 8. novembra 2010 okolo 18. hodiny mali obvinení prísť k právnikovmu domu a čakať na jeho príchod. Aplikovali chemickú látku, a potom čo Valko vošiel do domu, vnikli obaja za ním. "Jozef R. mal strelnú zbraň a mal vystreliť na poškodeného. Trafil ho do ľavej strane hrude a spôsobil mu smrteľné zranenie," opísal Gašpar.

Po odchode zahodili strelnú zbraň do vodnej nádrže pri Pezinku. Polícia vražednú zbraň našla a podrobila znaleckému skúmaniu. "Ide o zbraň typovo zhodnú s vražednou zbraňou, bola zistená individuálna zhoda s nábojnicou a strelou nájdenou pri obhliadke miesta činu domu poškodeného," uviedol Gašpar. Lupiči z právnikovho domu ušli a podľa polície si nič neodniesli.
Polícia aj prokuratúra zdôraznila, že motívom spáchania skutku mala byť snaha o majetkový prospech.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:06