TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Výpoveď Pavla Ruska: Polícii priznal, že sa stretol s Černákom. Toto je jeho verzia

25.01.2018, 12:39
Autor:
chocho
Na stretnutí si mali Rusko s Černákom vymeniť telefónne čísla.

V roku 1997 si mal v podsvetí objednať vraždu Silvie Volzovej a za snahu o odstránenie svojej vtedajšej spoločníčky mu hrozia dlhé roky za mrežami. Výpoveď bývalého šéfa televízie Markíza a exministra hospodárstva Pavla Ruska, ktorou sa hájil pred orgánmi činnými v trestnom konaní, priniesol týždenník Plus 7 dní vo svojom dnešnom vydaní.

S Černákom si vymenili čísla

Rusko tak, ako aj pred novinármi, vo výpovedi odmietol podozrenie z objednávky vraždy Volzovej, s ktorou v roku 1995 spoluzakladal Markízu. Potvrdil však, že sa stretol s banskobystrickým mafiánskym bossom Mikulášom Černákom. Sprostredkovať stretnutie mal Ján Kováčik, Ruskov vtedajší blízky priateľ a súčasný šéf Slovenského futbalového zväzu.

V krátkom videu HNtelevízie si pozrite, o čo ide v kauze okolo Pavla Ruska:

​Stretnutie sa malo uskutočniť na návrh Kováčika po tom, ako šéfa Ruskovej ochranky varovala Anna Nagyová, blízka osoba vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara, že si Volzová objednala u "nejakej ruskej skupiny" jeho vraždu. Rusko poznamenal, že malo ísť o jediné stretnutie s Černákom.

Kováčik "navrhol, že je schopný pomerne rýchlo zorganizovať stretnutie so skupinou okolo pána Černáka, kde sa môžeme informovať o určitej možnosti akejsi pomoci, a to najmä v tom, že vedia preveriť, odkiaľ a či vôbec je smerovaná takáto objednávka, a ak bola zadaná, či ju vedia neutralizovať," vyhlásil Rusko s tým, že to bol jediný dôvod návštevy Černáka.

Na stretnutí si mali Rusko s Černákom vymeniť telefónne čísla. Exminister vo výpovedi uviedol, že kontakt na mafiánskeho bossa použil len raz. "V deň, keď sa v hoteli Danube strieľalo na Róberta Holuba. Dostal som informácie, že na tejto akcii bol prítomný aj Mikuláš Černák, a len som sa chcel z určitých obáv spýtať, či to nebola vec, ktorá by sa dotýkala Markízy, mňa, respektíve riešenia vecí, ktoré mi sľúbil zistiť. Povedal mi, že je na polícii, že je v poriadku a že sa ozve," povedal Rusko.

Vie, kto za obvinením stojí

Rusko v úvahe, ktorou počas výpovedi poukazoval na svoju nevinu, povedal, že na konci roka 1997 bol pre vládnu moc nepohodlný.

"Ako je možné, že ľudia, ktorí dovtedy spolupracovali s tajnou službou, menovite s pánom Svěchotom, ktorí mali komunikačný dosah na najvyššie poschodia polície, nepoužili proti mne, v tom čase jednému z najväčších nepriateľov vládnej moci, skutočnosti, na ktoré si spomenuli po dvadsiatich rokoch. Jednoducho preto, lebo ich vtedy nikto takto nevykladal a vykladať nemohol, lebo reálne neexistovali," vyhlásil Rusko.

"Lališovci" (Pavol Rusko vo výpovedi hovorí o lališovcoch, hoci Róbert Lališ je známy ako člen bratislavskej skupiny sýkorovcov, pozn. red.), by podľa Ruska využili informácie o jeho snahe odstrániť Volzovú pri snahe ovládnuť Markízu v prípade, ak by tieto informácie boli reálne. Narážal tým zrejme na kauzu Gamatex z roku 1998, kedy sa neúspešne pokúsil Markízu získať kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. Bývalý mediálny magnát sa zároveň vyjadril, že lališovci v tom čase Volzovej poskytovali ochranu.

Za svojím obvinením Rusko vidí osobu blízku Černákovi a jeho pravej ruke Milošovi Kaštanovi, no jej meno prezradiť nechcel. Priblížil, že je na slobode a treba jej finančne a materiálne pomôcť. "Štyri mesiace pred premlčaním začne niekto rozprávať ... Dvadsať rokov mali na to, aby niečo urobili a otvorili dvere spravodlivosti, ale mne môžu skomplikovať alebo zničiť život a myslím, že o to niekomu ide. Ide o osobu, ktorá už bola vypočutá, pričom so mnou táto osoba nijakým spôsobom nekomunikuje," povedal.

Rusko je stíhaný na slobode

Polícia Ruska zatkla v októbri minulého roka. Vyšetrovanie začalo práve na základe trestného oznámenia Mikuláša Černáka. „Rusko povedal, že to bude dobre zaplatené a že jemu tam ide o veľa. Hlavne, že to musí byť urobené čisto,“ tvrdí Černák v trestnom oznámení o objednávke vraždy Volzovej.

Černák opisoval, ako ho mal Rusko kontaktovať s požiadavkou likvidácie spoločníčky. S Volzovou mal Rusko v Markíze spory. Na osobnom stretnutí s bossom banskobystrického podsvetia v jeho kancelárii v Banskej Bystrici mal ponúknuť odmenu 20 miliónov korún (viac ako 663-tisíc eur). Neskôr mal Rusko zložiť zálohu 500-tisíc korún.

Krajský súd v Bratislave prepustil Ruska na slobodu dňa 21. novembra 2017. Zároveň mu však uložil povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, zákaz vycestovať do zahraničia či nosiť elektronický náramok.

Okrem Ruska čelia obvineniu v tejto veci aj Miloš Kaštan, Róbert Lališ alias Kýbel a Mikuláš Černák.

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:35