Oskar FegyveresHNtelevízia
StoryEditor

Generálna prokuratúra vypočula Oskara Fegyveresa, vypovedal vo veci prípravy jeho vraždy

25.01.2018, 12:04
Autor:
TASRTASRtbatba
Generálna prokuratúra po rokoch znovu otvára prípad korunného svedka únosu prezidentovho syna.

Dnes Generálna prokuratúra vypočula Oskara Fegyveresa vo veci prípravy jeho vraždy, potvrdila jej hovorkyňa Andrea Predajňová pre Denník N.  

„Môžeme potvrdiť, že dnes sa Oskar F. na základe telefonického predvolania námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek dostavil na Generálnu prokuratúru za účelom vykonania úkonu trestného konania,“ napísala.

Generálna prokuratúra znova otvára prípad

K tomuto kroku prokuratúra pristúpila po tom, čo o Fegyveresovej likvidácii začal hovoriť bývalý príslušník SIS Ľuboš Kosík, ktorý sa na únose podieľal a teraz je väznený v Mali.

Kosík už na prelome roku 2015 a 2016 vypovedal na polícií o pláne zavraždiť Fegyveresa. Polícia doteraz "vykonávala operatívne preverovanie". 

Fegyveres bol členom sledovacieho tímu SIS, ktorý akciu únosu Michala Kováča monitoroval. Ten sa ešte v tom istom roku, ako k únosu prišlo rozhodol, že bude vypovedať. Z obavy o svoju bezpečnosť sa rozhodol ujsť do zahraničia, kde sa dlhé roky ukrýval.

Kosík v decembrovom rozhovore pre Sme priznal, že sa ako príslušník SIS na únose priamo podieľal. Vo svojom vyhlásení ďalej tvrdil, že únos osobne riadil vtedajší šéf SIS Ivan Lexa.

Kosíka v roku 2015 odsúdil Špecializovaný trestný súd na 14 rokov za falšovanie zmeniek. Je na úteku a zatkli ho v Mali.

Polícia chce Kosíka vyypočuť

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa na Rade Európskej únie pokúsi osloviť rezortných kolegov, aby Slovensku pomohli pri vydaní bývalého príslušníka SIS Ľuboša Kosíka z Mali na Slovensko.

Ak sa mu debaty pri tejto príležitosti nepodaria, bude sa o to opäť pokúšať o mesiac v Bruseli. Minister vnútra sa chce orientovať najmä na rezortných kolegov z krajín, ktoré majú lepšie kontakty s touto africkou krajinou ako Slovensko. Povedal to novinárom v stredu po rokovaní vlády SR.

Kaliňák však podotýka, že tieto snahy majú zmysel iba vtedy, ak je Kosík v skutočnosti väznený. Nevie teraz, či tomu tak je, mätie ho audionahrávka, ktorú zverejnil denník Sme a Kosík na nej figuruje. "Pretože v našich podmienkach nie je možnosť komunikovať cez internet za mrežami," uviedol Kaliňák.

"Ak je Ľuboš Kosík na slobode, na Slovensku ho veľmi radi privítame, ale musí si kúpiť letenku a môže povedať vyšetrovateľom a orgánom činných v trestnom konaní svoje stanoviská," podotkol minister. Ak to pravda nie je, stále platí tvrdenie, že Slovensko sa bude pokúšať o jeho vydanie.

Gašpar tvrdí, že hodnovernosť informácií z audionahrávky bude polícia preverovať. "Dôležité je ho však dostať zo zahraničia," povedal s tým, že potom nastanú štandardné úkony v zmysle trestného poriadku.

Slovensko podľa Gašpara urobilo všetko, aby Kosíka dostalo na svoje územie. S Mali je to však podľa neho komplikované, "pretože s touto africkou krajinou nemáme zmluvu o vydávaní osôb". "Už niekoľko mesiacov čakáme na rozhodnutie ministerstva spravodlivosti v Mali, keď dostaneme avízo, predpokladám, že sa pre neho vyšle letecký špeciál," dodal Gašpar.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör 05 - Modified: 2024-03-25 13:56:19 - Feat.: - Title: Poslanec PS žiada generálnu prokuratúru o vysvetlenie konania pri rušení ÚŠP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:47