StoryEditor

Lajčák na prezidenta kandidovať nebude. Zaujímavejšie to bude, keď sa vyjadrí Kiska, tvrdí Maďarič

24.01.2018, 07:51
Autor:
klkl
Lajčákove meno v súvislosti s možnou kandidatúrou spomínal aj premiér Fico.

Slovenský minister zahraničných vecí a súčasný predseda Valného Zhromaždenia OSN, Miroslav Lajčák (nominant Smeru), potvrdil, že sa nebude uchádzať o post prezidenta Slovenskej republiky. Povedal to v rozhovore pre Pravdu. 

"Chcem však jasne a jednoznačne povedať, že nebudem kandidovať na prezidenta SR. Nikdy som o tom neuvažoval. Chcem sa ďalej venovať zahraničnej politike, ktorá ma napĺňa," odpovedal Lajčák na priamu otázku a dodal, že toto rozhodnutie sa nezmení.

Zaujímavejšie to bude, keď sa vyjadrí Kiska

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) rozumie argumentom, pre ktoré Lajčák nebude kandidovať na prezidenta.

Nechcel polemizovať o tom, či bude teraz hlavným kandidátom Smeru-SD na prezidenta podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. "To vám teraz neviem povedať," povedal novinárom pred stredajším rokovaním vlády.

V téme prezidentských volieb bude podľa Maďariča určujúce to, či bude kandidovať aj súčasný prezident SR Andrej Kiska. "A keď to bude jasné, až potom všetky ostatné úvahy budú zaujímavejšie," objasnil Maďarič.

Chcel ho aj Fico

O Lajčákovej kandidatúre sa špekulovalo už v minulosti. Aj pred prezidentskými voľbami v roku 2014 sa hovorilo, že Lajčák by mohol byť kandidátom Smeru. Vtedy sa však nečakane rozhodol kandidovať premiér Fico, ktorý v druhom kole prehral s prezidentom Andrejom Kiskom.

S ďalšími blížiacimi sa voľbami sa opäť začalo Lajčákovo meno skloňovať v súvislosti s možnou kandidatúrou. "Viem si predstaviť Mira Lajčáka či Maroša Šefčoviča," povedal v súvislosti s možnými kandidátmi Smeru premiér Fico v decembri na HNClube. 

Hovorilo sa o ňom dlhšie

V rovnakom čase vyšiel aj rozhovor s premiérom v Plus 7 dní, kde zopakoval, že Lajčák by bol vhodným kandidátom. "Sú ľudia v Smere alebo spojení so Smerom, ktorí na verejnosti nie sú vnímaní až tak stranícky. Osobne vnímam napríklad Mira Lajčáka ako veľmi silného človeka, ktorý by mal právo uchádzať sa o takúto pozíciu," povedal Fico v rozhovore.

Už v roku 2016 priznal poslanec Smeru Marián Kéry, že sa v strane o Lajčákovi ako možnom kandidátovi hovorilo. „Na oficiálnej pôde nie, ale hovorí sa v kuloároch,“ odpovedal Kéry na otázku, či sa o Lajčákovi bavia aj na oficiálnych podujatiach. 

Orientácia na zahraničie

Lajčák z pozície slovenského ministra zahraničných vecí kandidoval už na post Genrálneho tajomníka OSN v roku 2016, kedy významnú funkciu nezískal a do čela medzinárodnej organizácie sa postavil Portugalec António Guterres. 

Slovenský minister zahraničia následne už úspešne kandidoval na post predsedu 72. zasadania Valného zhromaždenia OSN.

Matovičovi je ľúto, že Lajčák nebude kandidovať

Lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi je ľúto, že minister zahraničia Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD), ktorý šéfuje Valnému zhromaždeniu OSN, nebude v roku 2019 kandidovať za prezidenta SR. Povedal to na tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

"Svojím spôsobom je mi ľúto, že nebude kandidovať. Miroslav Lajčák z toho blata, čo v Smere je, bol najlepší kandidát," uviedol Matovič v reakcii na Lajčákovo rozhodnutie.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:22