Takto vyzerala jedna z posledných jázd RegioJetu na trase Bratislava - Košice.HN/Peter Mayer
StoryEditor

Cestujúci budú na trati z Bratislavy do Komárna jazdiť pohodlnejšie. RegioJet posilňuje spoje

22.01.2018, 10:41
Autor:
ČTKČTK
V dopravnej špičke sa kapacita zvýši o 500 miest na sedenie.

Súkromný železničný dopravca RegioJet z českej skupiny Student Agency dnes zaradil do prevádzky na regionálnej trati medzi Bratislavou a Komárnom ďalšiu súpravu, ktorá v dopravnej špičke zvýši prepravnú kapacitu. Ďalšie navýšenie kapacity spojov dopravca plánuje do leta.

Oznámili to RegioJet a ministerstvo dopravy, ktoré predvlani obvinilo dopravcu z nedodržiavania zmluvy ohľadne prevádzky štátom dotovaných vlakov na spomínanej trati.

Navýšia kapacitu

Zaradenie novej súpravy umožní podľa RegioJetu posilniť najvyťaženejšie spoje v priemere o 12 percent. Namiesto pôvodne jednej motorovej jednotky bude dopravca nasadzovať dve, čo v čase dopravnej špičky znamená ďalších 500 miest na sedenie.

RegioJet prevzal prevádzku osobných vlakov medzi Bratislavou a Komárnom v roku 2012 od štátneho dopravcu ZSSK. Od vstupu RegioJetu na trať sa počet prepravených cestujúcich na trase zvýšil na zhruba tri milióny osôb ročne.

ZSSK, ktorá na trase v minulosti prevádzkovala menej štátom dotovaných spojov ako teraz RegioJet, tam v minulosti prepravila asi 790-tisíc osôb ročne.

Husto osídlená oblasť

Trať z Bratislavy do Komárna vedie blízko nových rezidenčných projektov, ktoré developeri postavili v uplynulých rokoch neďaleko slovenskej metropoly. To sa prejavilo vo výraznom zahustení automobilovej dopravy a vytváraní kolón na príjazdových cestách do Bratislavy v čase dopravnej špičky.

Prieskum RegioJetu a ministerstva dopravy ukázal, že len za posledný rok sa počet cestujúcich na regionálnej železničnej trati vo vybraných spojoch v dopravnej špičke zvýšil o 30 percent. Na preplnené vlaky na trase upozorňovali cestujúci už skôr aj na sociálnych sieťach.

Zapoja sa do integrovanej prepravy

RegioJet uviedol, že do leta nasadí na spomínanú regionálnu trať ďalšie dve súpravy. Kapacita najvyťaženejších spojov na trase by sa tak mala zvýšiť o štvrtinu. Ďalší nárast počtu cestujúcich vo svojich regionálnych vlakoch očakáva RegioJet od tohtoročného apríla, keď sa zapoja do systému bratislavskej integrovanej dopravy, ktorá umožňuje pasažierom cestovať rôznymi dopravcami na jeden lístok.

Podľa ministerstva dopravy zvýšenie prepravnej kapacity na 100 kilometrov dlhej regionálnej trati medzi Bratislavou a Komárnom možno dosiahnuť zdvojovaním alebo ztrojovaním nasadzovaných vlakových jednotiek, pretože okrem iného z dôvodu jednokoľajnosti trate nemožno zaviesť nové spoje v smere slovenskej metropoly.

RegioJet na trati v úseku medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou prevádzkuje viac ako dve desiatky vlakov v každom smere denne, medzi Dunajskou Stredou a Komárnom nasadzuje cez desať spojov.

Zmoderznizujú prejazdy

Slovenské ministerstvo dopravy sa v roku 2016 dostalo do sporu s RegioJetom ohľadom dodržiavania zmluvy o prevádzky vlakov. Na nedostatky pri zabezpečovaní prepravy cestujúcich RegioJetom v štátom dotovaných vlakoch upozornilo ministerstvo dopravy aj v čase, keď mal súkromný dopravca mimo prevádzky po kolíziách na železničných priecestiach dve súpravy.

Minulý týždeň ministerstvo dopravy a správca železničnej infraštruktúry ŽSR oznámili modernizáciu železničných prejazdov medzi Bratislavou a Komárnom s cieľom predchádzať kolíziám vlakov a áut.

01 - Modified: 2024-03-28 07:33:17 - Feat.: - Title: RegioJet spustil vlakové spojenie medzi Prahou, Košicami a Čopom 02 - Modified: 2024-03-18 11:39:55 - Feat.: - Title: Vlakovú dopravu cez železničnú stanicu Kysak čiastočne obnovili 03 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 04 - Modified: 2023-10-20 12:41:53 - Feat.: - Title: Vlaková doprava je v úseku Sekule - Veľké Leváre prerušená, na trati je spadnutý strom 05 - Modified: 2023-08-28 09:18:13 - Feat.: - Title: Skalný zosuv v Alpách prerušil vlakovú dopravu medzi Francúzskom a Talianskom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:57