TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Fico: Kiska vyznamenal ľudí, ktorí hovoria, že slovenčina je zbastardená. To bola všetko VPN-ka

20.01.2018, 12:38
Autor:
chocho
Predseda vlády hovoril v relácii Sobotné dialógy o aktuálnej politickej situácii.

„3,6 milióna exekučných spisov na súdoch, to je taká šajba, že s tým sa treba nejako pohrať,“ vyhlásil v relácii RTVS Sobotné dialógy premiér Robert Fico o vládou pripravovanej exekučnej amnestii. Okrem nej sa vyjadril aj k situácii v školstve, snahám ministra vnútra Roberta Kaliňáka o riešenie rómskej problematiky či k podaniu zákona o štátnych cenách na Ústavný súd prezidentom Andrejom Kiskom.

Návrh už má konkrétne parametre

Sociálna poisťovňa odhaduje, že exekúcie odrádzajú od zamestnania sa 40 až 70 tisíc ľudí, povedal Fico. Podľa neho sú v hre tri možnosti, ako by exekučná amnestia v praxi mohla vyzerať. Jednou je amnestovať ľudí, ktorí sa kvôli exekúciám vyhýbajú zamestnaniu. Druhou možnosťou je zamerať sa pri exekučnej amnestii na dlhy voči štátnym inštitúciám. A pripustil aj alternatívu celoplošnej amnestie, tá by však stála "obrovské peniaze".

Premiér vidí rozdiel v tom, či si niekto požičal na dovolenku či televízor alebo bol niekto sociálnou situáciou donútený požičiavať si. Nevylúčil možnosť, že práve podobné okolnosti by mohli byť pri exekučnej amnestii zohľadňované.

Informoval, že do konca januára majú dať koaličné strany – Smer, SNS a Most – stanovisko k návrhu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktorý už má konkrétne parametre. „Potom sa k tomu stretneme a dohodneme ideme do toho nejdeme do toho,“ uviedol premiér o ďalšom postupe pri exekučnej amnestii.

Dopady exekučnej amnestie na štátny rozpočet sa pohybujú v širokom rozmedzí od desiatok po stovky miliónov eur. Zároveň však Fico naznačil, že debata je ešte predčasná. „Je to veľká téma, ktorá môže ešte chvíľku vydržať,“ vyhlásil a zdôraznil, že nepatrí medzi najväčšie priority jeho kabinetu pre rok 2018.

Zmena štruktúry stredných škôl

Ministerka školstva Martina Lubyová má Ficovu podporu istú minimálne v jednej veci. A tou je stredné školstvo a zmena jeho štruktúry. „Poverím jedného z mojich podpredsedov, aby sa zaoberal témou, ako štát vstúpi do štruktúry stredných škôl,“ vyhlásil predseda vlády.

Fico reagoval aj na to, že Lubyová oklieštila právomoci tajomníkov na rezorte školstva a naopak, posilnila tie svoje. Uviedol, že takého tendencie ministrov badá dlhodobo, no nominantku SNS za to kritizovať nechcel. Premiér preto uvažuje, či by nemala mať každá strana vo svojom rezorte absolútnu kontrolu a zodpovednosť. To znamená, že minister aj štátni tajomníci by mali byť nominovaní v každom rezorte jednou stranou.

„Veď to bola všetko VPN-ka“

„Slovensko bolo označené za veľmi bezpečnú krajinu,“ povedal premiér s tým, že to vytvára priestor pre rozvoj cestovného ruchu. „Turisti chcú prísť k nám, kde nie sú výbuchy, kde nebudú na námestiach otravovaní moslimami,“ dodal.

Riešenie rómskej problematiky je podľa Fica jednou z tém, kde verejnosť dlhodobo žiada riešenie. Preto sa po dlhšej príprave možno Kaliňák rozhodol pre radikálnejšie kroky, myslí si šéf vlády. Reagoval tak na Kaliňákom avizovanú legislatívu na potláčanie kriminality v rómskych osadách, ktorá čelí tvrdej kritike a je označovaná za diskriminačnú.

Premiér poukázal na existenciu mnohých rómskych osád, ktoré "spôsobom svojho života mimoriadne otravujú verejnosť a páchajú tzv. drobnú trestnú činnosť". Zdôraznil potrebu elementárneho poriadku.

„Pán prezident si vždy veľmi rád rypne do mňa a do mojej vlády,“ vyhlásil Fico o podaní zákona o štátnych cenách na Ústavný súd Kiskom. Tvrdí, že zákon bol reakciou na výber osobností, ktoré boli ocenené pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky. Išlo podľa neho o ľudí, „ktorí boli proti vzniku Slovenskej republiky a ľudia, ktorí hovoria, že slovenský jazyk je zbastardený,“ vyhlásil. „Veď to bola všetko VPN-ka (Verejnosť proti násiliu, pozn. red.),“ dodal.

Ako 1. januára tohto roka prebiehalo oceňovanie osobností prezidentom Kiskom si pozrite vo videu:

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:07