TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kiska nechce, aby Fico s Dankom udeľovali štátne ceny. Obrátil sa na Ústavný súd

19.01.2018, 13:57
Autor:
TASRTASRchocho
Prezident tak reagoval na schválený zákon, ktorý zriaďuje štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana a štátnu cenu Alexandra Dubčeka.

Prezident Andrej Kiska sa obrátil na Ústavný súd. Podal návrh na preskúmanie, či je zákon o štátnych cenách v súlade s Ústavou. Informuje o tom Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta.

Ide o narušenie kompetencie prezidenta, tvrdí Kiska

"V Ústave Slovenskej republiky sa píše, že prezident ako jediný ústavný orgán udeľuje vyznamenania, ak na to nesplnomocní iný orgán. Z tohto výlučného oprávnenia hlavy štátu vyplýva, že bez splnomocnenia prezidenta nie je možné, aby iný ústavný orgán Slovenskej republiky udeľoval vyznamenania, alebo im formálne a obsahovo rovnocenné ocenenia, za aké treba považovať aj štátne ceny," píše sa v správe s tým, že Kiska na to žiaden orgán nesplnomocnil.

Prezident tak reagoval na schválený zákon, ktorý zriaďuje štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana a štátnu cenu Alexandra Dubčeka. Prvú menovanú udeľuje vláda, druhú šéf Národnej rady. Zákon Kiska nepodpísal, no poslanci jeho veto 11. októbra 2017 prelomili.

Ide o narušenie výlučnej kompetencie prezidenta, čím sa oslabuje jeho postavenie pri udeľovaní vyznamenaní, argumentuje Kiska. 

"Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko rešpektuje konanie každého ústavného činiteľa v rámci ústavy. Po oboznámení sa s argumentami pána prezidenta sa následne rozhodne o udeľovaní ceny J. M. Hurbana. Najskôr to však prichádza do úvahy 1.9. Pán predseda verí, že Ústavný súd dovtedy rozhodne a to bude zaväzujúce pre každého," reagoval pre HNonline.sk hovorca parlamentu Tomáš Kostelník. O stanovisko sme požiadali aj Úrad vlády.

Fico kritizoval výber osobností

Naposledy prezident udeľoval vyznamenania 1. januára tohto roku. Aj za prítomnosti predsedu parlamentu Andreja Danka a premiéra Roberta Fica. 

V HNtelevízii si pozrite aj video z tohtoročného udeľovania vyznamenaní prezidentom:

„Už v minulosti som viackrát vzniesol výhrady, keď sa prezident pri príležitosti vzniku SR rozhodol vyznamenať aj ľudí, ktorí boli otvorene proti samostatnosti našej krajiny. To, že tak urobil aj pri okrúhlom 25. výročí, považujem za necitlivé, až neslušné. Skôr by som očakával, že pán prezident ocení ľudí, ktorí prispeli k vzniku SR,“ skritizoval Fico výber ocenených pre Nový Čas.

Kiska môže vyznamenať, koho chce. Ale ja pri takom kabarete nebudem, povedal Fico v rozhovore pre HN v januári 2017 v reakcii na minuloročné odovzdávanie vyznamenaní prezidentom.  

S výberom laureátov má pomáhať komisia

Vláda minulý týždeň rozhodla, že jej s výberom laureátov na udelenie Štátnej ceny Alexandra Dubčeka bude pomáhať komisia. Úlohou tohto poradného orgánu bude posudzovať a nezávisle hodnotiť podnety na jej udelenie. Spôsob práce komisie definuje štatút.

Kabinet tiež uložil ministrovi financií úlohu nájsť zdroje potrebné na pokrytie finančnej odmeny súvisiacej s novozavedeným ocenením. Jej výšku zákon stanovil na 25-násobok priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR. Prostriedky ministerstvo financií uvoľní vždy do desiatich dní po rozhodnutí o udelení ceny.

Predsedom komisie sa v zmysle štatútu stane predseda Úradu vlády SR, ktorý bude mať kompetenciu vymenúvať a odvolávať členov komisie. Svojich zástupcov v nej budú mať rezorty hospodárstva, školstva, kultúry, práce, zahraničných vecí, ale aj Slovenská akadémia vied, Slovenská rektorská konferencia a Konfederácie športových zväzov.

Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana bude zase odovzdávať predseda parlamentu na základe návrhu ústavnoprávneho výboru občanom za ich mimoriadne významné zásluhy, výsledky práce alebo pôsobenie v oblasti legislatívy, práva, rozvoja demokracie alebo ústavnosti na Slovensku. Aj s týmto ocenením sa spája odmena vo výške 25-násobku priemernej mzdy.

01 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 02 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 03 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 04 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:32