StoryEditor

Vačok v HNtelevízii: Kosík je sporná osoba. Navyše bol radovým členom SIS, neverím, že mal dostatok informácií o únose

16.01.2018, 18:00
Pozrite si rozhovor s bývalým vyšetrovateľom Petrom Vačokom v HNtelevízii.

Bývalý vyšetrovateľ únosu Michala Kováča mladšieho Peter Vačok v rozhovore v HNtelevízii tvrdí, že vo vo vyjadreniach Ľubomíra Kosíka nevidí nič nové.

Ja sa trochu z toho aj pousmievam. To bolo jasné už pred 20 rokmi, len sme nechceli tú pravdu počuť. To, že tento závažný trestný čin spáchali príslušníci SIS a to, že bola použitá technika SIS, tak to bolo jasné už v roku 1995 a našli sme odvahu po 20 rokoch sa o týchto veciach baviť hlbšie," hovorí Vačok.

​Podľa neho je irelevantné, že sa celé podozrenie hádže na exšéfa kontrarozviedky SIS Jaroslav Svěchotu.

"Viete, vychádzam aj z nejakých prejavov bývalého premiéra (Vladimíra Mečiara, pozn. red), ktorý tvrdil, že ak tento trestný čin spáchali príslušníci SIS, tak to bola akcia nejakej časti SIS a teraz sa to hádže na mŕtveho Svěchotu." Vačok dodáva, že o tom muselo vedieť vedenie spravodajskej služby a aj čelní predstavitelia štátu.

Vačok však tvrdí, že Kosík je nedôveryhodná osoba.

"Kosík bol jeden z vykonávateľov, a teda veľmi málo vyznamný človek. Bol schopný vnímať určité skutočnosti, ale pochybujem, že Kosík bol osobou, ktorá bola priamo riadená vedením SIS, prípadne nejakým členom vlády."

Podľa neho v jeho prípade môže ísť o predpojatosť. "Kosík je veľmi sporná osoba, bol odsúdený za mimoriadne závažný trestný čin. Jeho výpoveď môže byť motivovaná z rôznych dôvodov," tvrdí Vačok. 

Vačok tvrdí, že v prípade únosu je veľmi dôležité, aby sa podarilo zistiť, kto to zosnoval a kto to riadil. "Nie je pre mňa po takom čase podstatné, že nejakí mladí policajti nevedeli, že páchajú trestný čin a behali s pištoľami po ulici. Osobne si neviem predstaviť, že sa tento prípad posunie ďalej," skonštatoval Vačok.

Viac sa dozviete vo videu.

01 - Modified: 2024-03-13 12:29:02 - Feat.: - Title: Gangy metropolu úplne odrezali, vraví o vypätej situácii na Haiti expert. Sám sa stal pred rokmi obeťou únosu 02 - Modified: 2024-02-12 08:15:21 - Feat.: - Title: Neznámi ozbrojenci v Čade uniesli poľskú lekárku 03 - Modified: 2024-01-03 10:36:44 - Feat.: - Title: Mladý Číňan sa stal obeťou kybernetického únosu. Zatiaľ čo rodina za neho zaplatila tučné výkupné, on žil v stane v divočine 04 - Modified: 2023-12-21 10:03:11 - Feat.: - Title: Exilového politika si komunisti dali ako vianočný darček, ten po nedobrovoľnom návrate pristúpil na ich hru 05 - Modified: 2023-12-19 10:24:47 - Feat.: - Title: Austrálska polícia zmarila únos, u obete potom našla takmer trištvrte tony kokaínu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:57