StoryEditor

Fico vyzval Kisku, aby zverejnil dokumenty z kampane. Premiér by sa už mal vyrovnať s prehrou, odkázal

14.01.2018, 11:07
Autor:
TASRTASRlmlm
Podľa Roberta Fica je úplne jasné, že prezident Andrej Kiska minul o stovky tisíc eur viac na kampaň, ako je povolené.

Andrej Kiska minul vo svojej prezidentskej kampani viac, ako je povolené zákonom. Opäť to pripomenul premiér Robert Fico (Smer-SD). Kisku preto vyzval, aby zverejnil všetky dokumenty týkajúce sa jeho prezidentskej kampane v roku 2014. "Pretože podozrení je veľa," povedal Fico v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

„Čo mu bráni, aby ukázal účtovníctvo?"

Čo mu bráni, aby ukázal účtovníctvo? Ak to nechce urobiť, budeme musieť formou zákona dať povinnosť, aby ústavní činitelia ukázali, ako si financovali kampaň," dodal Fico. Podľa neho je úplne jasné, že minul o stovky tisíc eur viac na kampaň, ako je povolené.

Ak to Kiska neurobí, "do veci vnáša tieň", a podľa Fica sa tým otvorí diskusia o daňových záležitostiach najvyšších ústavných činiteľov.

Fico nevylučuje, že sa to môže riešiť aj formou zákona, lebo verejnosť má právo vedieť o daňových veciach najvyšších ústavných činiteľov. Je za to, aby aj spätne museli preukázať, ako financovali kampaň.

Fico chce čisté prezidentské voľby

Premiér tvrdí, že práve najvyšší ústavní činitelia by mali počítať s tým, aby sa na nich nevzťahovalo daňové tajomstvo.

"A týkať sa to nebude len prezidenta, ale aj premiéra, aj predsedu parlamentu. Treba podľa neho nájsť legálny spôsob, ako zistiť, či najvyšší ústavní činitelia podvádzali na daniach, alebo či a koľkokrát vyjadrili účinnú ľútosť," povedal Fico k možnej legislatívnej úprave v tejto oblasti.

"Týmto krokom sledujem len to, aby boli nasledujúce prezidentské voľby čisté," povedal Fico s dôvetkom, že opäť opakuje, že nebude kandidovať na prezidenta. Myslí si totiž, že "kým ostatní mali v marci 2014 bicykle, Kiska si pomohol aj motorčekom".

Na Ficove slová reagovala prezidentská kancelária: „Pán premiér by sa už naozaj mal po štyroch rokoch vnútorne vyrovnať s prehrou v prezidentských voľbách. Andrej Kiska zverejňoval výdavky priebežne a dobrovoľne už počas kampane, na rozdieľ od Roberta Fica, a napriek tomu minister vnútra Robert Kaliňák opakovane poslal na neho vyšetrovateľa z NAKA, ktorý bol členom a sponzorom strany Smer. Kontrola polície nezávislým orgánom, čo je v programovom vyhlásení vlády, pritom stále neexistuje. Je nevyhnutné, aby prišlo na Slovensku k zmene a takéto mafiánske praktiky definitívne skončili. Naozaj by bolo vhodné, aby sa premiér konečne skoncentroval na svoj výkon, pretože zlyhávanie sociálneho štátu, školstva, či neschopnosť v boji proti korupcii strane Smer a premiérovi vytúžené percentá neprinesú. Sme takmer v polovici volebného obdobia a nevidno žiadne výsledky pri riešení najväčších problémov krajiny.“

Premiér Robert Fico bude žiadať od Andreja Kisku milión eur za lety špeciálom:

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:40