Andrej DankoTASR
StoryEditor

Danko: Opozícia má dobré nápady, ale nevie predstaviť kvalitný návrh

13.01.2018, 12:10
Autor:
klkl
Opozícii podľa Danka chýba štátny aparát.

Predseda NR SR a vládnej SNS Andrej Danko dnes v relácii Sobotné Dialógy čelil kritike za to, že vládni poslanci preberajú návrhy opozičných politikov a vydávajú ich za svoje. Vyčítal mu to líder hnutia Sme Rodina Boris Kollár.

K predstavovaniu návrhov zákonov sa politici dostali pri téme exekučnej amnestie, o ktorej hovoril Danko ako o návrhu SNS, ktorý bude predstavený už v pondelok.

Podľa informácií, ktoré uviedol Danko má ministerska spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd)  v pondelok na koaličnej rade predstaviť súbor opatrení, ktoré majú pomôcť ľuďom čeliacim vysokým exekúciam pre nezaplatené odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne.

"Generálny pardón musí prísť, máme tu ľudí, čo sú zadlžení a nemôžu sa zamestnať," obhajoval návrh Danko. Kollár s predsedom SNS v princípe súhlasil, vytkol mu však, že o tomto hovorilo jeho hnutie ešte pred voľbami.

"My sme prví začali hovoriť o exekučnej amnestii," pripomenul Kollár a dodal, že jeho poslanci za návrh zahlasujú bez ohľadu na to, kto ho predloží.

Podľa Danka je však problém v tom, že opoziční politici nedokážu pripraviť kvalitné návrhy zákonov. "Opozícia veľa vecí predkladá, ale ich návrhy sú slabé," povedal šéf národniarov

Danko toto tvrdenie obhajoval tým, že opoziční politici nemajú k dispozícii štátny aparát, ktorý by im s prípravou kvalitných zákonov pomohol. 

Ukázalo sa to podľa neho už pri príprave zrušenia amnestií. "To bolo aj pri amnestiách, keď mal právnik opozície doniesť nejaký návrh a nebol schopný doňho dopísať ani dve súvislé vety," posťažoval si Danko.

Medzi ďalšie opatrenia, ktorými chce SNS pomôcť ľuďom v zlej finančnej situácii, sú toľko spomínané 13. a 14. platy, ktoré predseda vládnej strany opätovne obhajoval. Podľa neho sa jedná o nástroj, ktorý je na západe bežný a pokiaľ chceme zvýšiť kvalitu života ľudí na Slovensku, tak je potrebné ho zaviesť.

Kollár to kritizoval tým, že si nevie predstaviť, ako by dokázali firmy v hladových dolinách, kde ľudia zarábajú minimálnu mzdu tieto odmeny vyplácať. Na dobrovoľnej báze by to podľa Kollára nerobili a povinnosť by ich zlikvidovala.

Líder Sme Rodina vidí riešenie v znížení daňovo-odvodového zaťaženia. "to je jediné, čo tým ľudom dokáže pomôcť," prehlásil Kollár.

So znižovaním daňovo-odvodového zaťaženia súhlasí aj Danko, ale "snažím sa však vychádzať z toho, čo je možné v koalícii." Do programu SNS by sa to malo dostať pred voľbami plánovanými v roku 2020.

01 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 02 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 03 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 04 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 05 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:34