StoryEditor

Kaliňák si len zachraňuje vlastnú kariéru, reagujú sulíkovci na ministrove kroky

12.01.2018, 13:37
Autor:
TASRTASR
Piliere Kaliňákovej reformy v oblasti postihovania rómskej kriminality podľa SaS nestoja na reálnych základoch.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) producírovaním sa v uniforme po osadách a svojimi vyhláseniami len dokazuje svoju nekompetentnosť a nevedomosť o vlastných zákonoch a o aplikačnej praxi.

Vyhlásila to podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), podľa ktorej Kaliňák v skutočnosti vyťahuje rómsku kartu len kvôli tomu, aby si zachránil vlastnú politickú kariéru.

Kritika na Kaliňáka

Ako uviedla, piliere Kaliňákovej reformy v oblasti postihovania rómskej kriminality nestoja na reálnych základoch.

„Minister demaskoval, ako málo toho vie nielen o rómskych osadách, ale aj o práci svojich policajtov. Tvrdí, že chce posilniť ich kompetencie tak, aby mohli zasiahnuť aj pri priestupkoch. Policajti majú pritom aj teraz dostatočné zákonné kompetencie," upozornila Ďuriš Nicholsonová.

​Zdôraznila, že podľa zákona o Policajnom zbore je policajt v službe povinný v medziach tohto zákona vykonať služobný zákrok, ak je páchaný trestný čin alebo priestupok, alebo je dôvodné podozrenie z ich páchania.

"Narušenie verejného poriadku je predsa priestupkom proti verejnému poriadku, a teda policajt nieže môže, ale je povinný vykonať služobný zákrok," odkázala opozičná poslankyňa.

Na margo snahy ministra vytvárať špeciálne oddelenia na policajných staniciach podpredsedníčka NR SR uviedla, že už v súčasnosti existujú na obvodových oddeleniach tzv. rómski špecialisti. Ambíciu financovať rómske občianske hliadky z rozpočtu ministerstva vnútra označila Ďuriš Nicholsonová nie za proaktívny krok, ale "za nutnosť, z ktorej chce urobiť Kaliňák marketingový ťah. Končia sa eurofondové projekty na rómske hliadky, a preto je nevyhnutnosťou, aby tento inštitút financovali zo štátneho rozpočtu. Podobný osud čaká aj ďalšie projekty ako terénna sociálna práca, komunitné centrá a podobne".

Ďuriš Nicholsonová pripomenula, že Robert Kaliňák spolu s Petrom Pollákom z OĽaNO sľubovali ešte v roku 2012 rómsku reformu. "Za takmer šesť rokov minister nepohol prstom, nepriniesol jediné konkrétne riešenie a teraz prichádza s nekompetentným plánom. Svojimi vyhláseniami ukázal, že je nekompetentný zastávať funkciu ministra vnútra. SaS vyzýva Roberta Kaliňáka, aby prestal tendenčne a účelovo vyťahovať rómsku kartu na zachránenie vlastnej politickej kariéry a aby sa prestal strápňovať nekompetentnými návrhmi," dodala poslankyňa.

Predstavili opatrenia

Kaliňák s policajným prezidentom Tiborom Gašparom predstavili opatrenia, ktoré rezort plánuje v prípade rómskej kriminality. Mali by sa zvýšiť kompetencie policajtov, aby mohli zakročiť nielen pri páchaní trestnej činnosti alebo priestupku, ale aj pri narúšaní verejného poriadku.

V pláne je vytvorenie integrovaných policajných oddelení s vyšším počtom policajtov, ktoré budú zodpovedné za situáciu v príslušnej osade.

Zaviesť sa majú aj občianske hliadky, ktoré by dohliadali na bezpečnostnú situáciu v rómskych osadách. Minister tiež oznámil potrebu vedenia štatistických údajov o tzv. rómskej kriminalite. Rezort pripravuje aj integračné opatrenia, napr. vytvorenie sietí podporných pracovísk, ktoré dokážu riešiť sociálnu situáciu a výchovu detí, teda komunitných centier.

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:54