StoryEditor

Nie sme cvičené opice, nebudeme zametať chodníky za 60 eur, odkazujú Rómovia Kaliňákovi

12.01.2018, 10:25
Autor:
TASRTASRlmlm
Šéf Únie Rómov tvrdí, že štát nalial milióny eur do rómskej problematiky a výsledok nie je žiadny.

Únia Rómov sa ostro ohradzuje voči vyjadreniam ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý vo štvrtok predstavil opatrenia pri riešení rómskej problematiky.

Na brífingu pred úradom vlády to vyhlásil predseda Únie Rómov František Tanko.

"Nie sme cvičené opice"

"Represívne opatrenia sú neprijateľné. Nevidím zmysel v tom, aby Kaliňák nekompromisne zasahoval voči rómskym občanom," povedal Tanko s tým, že štát nalial milióny eur do rómskej problematiky a výsledok nie je žiadny.

"My Rómovia nechceme byť štátu na obtiaž, chceme pracovať. Ale nie sme cvičené opice, nebudeme zametať chodníky za 60 eur," odkázal Tanko.

Minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar predstavili priamo v rómskej osade v Krompachoch opatrenia, ktoré rezort plánuje zaviesť v prípade tzv. otravujúcej kriminality.

Kaliňákove opatrenia

V pláne sú tri hlavné body zmeny zákona o potláčaní kriminality v rómskych osadách.

Je nevyhnutné, ak kriminalita vo všetkých ostatných regiónoch Slovenska klesá, takmer o polovicu klesla za posledných desať rokov, v týchto lokalitách má stagnujúcu úroveň, niekde dokonca stúpa, aby sme urobili aj ďalšie opatrenia v tejto oblasti,“ konštatoval Kaliňák.

Kaliňák viackrát zdôraznil, že v tejto súvislosti bude ministerstvo čerpať štatistické údaje tzv. rómskej kriminality.

Napr. v krompašskom obvode tvorí rómska komunita približne 26 percent obyvateľov a na trestnej činnosti sa podieľajú 70 až 80 percentami a toto je vec, ktorá sa musí zmeniť. Musíme robiť túto štatistiku, aby sme rómsku kriminalitu mohli eliminovať,“ reagoval Kaliňák na to, či spomínané kroky nie sú diskriminačné.

Ministerstvo pripravuje v tejto súvislosti aj integračné opatrenia, napr. vytvorenie sietí podporných pracovísk, ktoré dokážu riešiť sociálnu situáciu a výchovu detí, teda komunitných centier.

Tie sú cestou, ako nevytrhnúť dieťa z rodiny navždy, ale naučiť ho základným hygienickým či školským návykom. Môžu výrazne pomôcť odtrhnúť novú generáciu od starých spôsobov fungovania v osadách,“ podotkol minister.

Ravasz a Pollák kritizujú Kaliňáka

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz sa ohradil voči zámeru ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) presadiť zákon o potláčaní kriminality v rómskych osadách. 

Ravasz vysvetlil, že jeho úrad doteraz nebol súčasťou príprav návrhu zákona. "Musím sa vážne ohradiť voči naratívu tohto návrhu. Odmietam zákony, ktoré páchateľov priestupkov alebo trestných činov rozdeľujú na základe príslušnosti k etnickej menšine. Je to síce populárna a ľúbivá komunikačná skratka, ale ja ju odmietam," uvádza vo svojom písomnom stanovisku.

"V rozvinutej demokratickej krajine považujem za veľmi dôležité, aby vrcholní predstavitelia krajiny vážili svoje vyjadrenia aj s ohľadom na spolunažívanie majority a menšín. Ministrovi vnútra sa to určite nepodarilo," kritizoval vládny splnomocnenec.

Podľa bývalého splnomocnenca Petra Polláka opatrenia, ktorými chce Kaliňák riešiť kriminalitu v rómskych osadách, nepomôžu. Podľa neho to možno ale potešia agresívnych násilníkov a prívržencov kotlebovcov. 

"Naháňať deti, ktoré sa kúpu v potoku obuškami, za priestupok zobrať zo zhrdzavených a deravých striech polorozpadnutých chatrčí satelity v nádeji, že sa vďaka tomu kriminálnici spamätajú, je smiešne. Gratulujem Kaliňákovi za to, aké opäť priniesli nápady pre Slovensko. Osloví nimi Kotlebových voličov, no od ministra vnútra očakávame riešenia," uviedol vo svojom stanovisku Pollák.

01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:27