Ivan LexaTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Generálna prokuratúra posúdi Kosíkove vyjadrenia. Dostať ho na Slovensko bude podľa Žitňanskej náročné

11.01.2018, 12:37
Autor:
TASRTASR
Bývalý člen SIS a priamy účastník únosu ukázal na Ivana Lexu.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) zaznamenala vyhlásenie Ľuboša Kosíka, ktoré bolo  publikované v denníku Sme. Tieto informácie posúdi a rozhodne o ich využiteľnosti na účely trestného konania. Uviedla to hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

"Vyhlásenie obsahuje relevantné skutočnosti a informácie k trestným veciam," povedala Predajňová.

Žitňanská ho chce dostať na Slovensko

Generálna prokuratúra SR tvrdí, že "v rámci svojej pôsobnosti a právomoci, ako aj na základe medializovaných informácií poskytnutých Ľubošom K., uskutoční zákonné opatrenia v rozsahu dosiahnutia spravodlivosti a vyvodenia trestnoprávnej zodpovednosti voči konkrétnym osobám".

Treba využiť diplomatické kanály, aby bol Ľuboš Kosík, vydaný z Mali na Slovensko. Uviedla to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Pomoc diplomacie

"Posledná žiadosť, ktorú sme posielali, išla aj na ministerstvo spravodlivosti, aj premiérovi a teraz je potrebné využiť aj diplomatické kanály. Nemáme zmluvu s Mali, takže je to zložitejší proces, ako keď máme zmluvu," povedala.

Spomenula aj príklad Francúzska, ktoré má mať s Mali uzavretú zmluvu o vydávaní osôb. "A tiež im trvala extradícia trištvrte roka, takže asi sme v nejakej norme."

Pripustila aj možnosť, že Ľuboš Kosík by bol vypočutý priamo v zahraničí, podľa nej je to však otázka na orgány činné v trestnom konaní.

Ukázal na Lexu

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboš Kosík tvrdil, že únos Michala Kováča ml. riadil osobne vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. "Všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu," uviedol Ľuboš Kosík vo vyhlásení, zverejnenom v denníku Sme.

Akciu podľa jeho slov zo služobného auta v blízkosti kontroloval vtedajší námestník tajnej služby Jaroslav Svěchota. Lexa podľa Ľuboša Kosíka dával rozkazy zo svojej kancelárie. Ľuboš Kosík o kauze chce vypovedať.

01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-03-13 12:29:02 - Feat.: - Title: Gangy metropolu úplne odrezali, vraví o vypätej situácii na Haiti expert. Sám sa stal pred rokmi obeťou únosu 04 - Modified: 2024-02-15 15:13:35 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia za milióny eur. Hala, ktorú obľuboval aj Mečiar, má nový šat. Správny impulz pre náš basketbal? 05 - Modified: 2024-02-12 08:15:21 - Feat.: - Title: Neznámi ozbrojenci v Čade uniesli poľskú lekárku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:44