Jedna z najväčších tráum, s ktorou sa Slovensko dodnes nevyrovnalo, je únos syna prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Toho koncom augusta 1995 násilne zavliekli do Rakúska. Pre kauzu Technopol bol totiž na neho vydaný medzinárodný zatykač. Kováč mladší bol v Nemecku spájaný s podvodom za takmer dva milióny dolárov. Osem mužov v dvoch autách mu prehradilo cestu, pomocou vyhrážok ho zatiahli do jedného z áut, kde mu dávali elektrošoky a násilne do neho vliali fľašu alkoholu. Z organizovania únosu je podozrivá Slovenská informačná služba, ktorej vtedy šéfoval nominant HZDS Ivan Lexa. Na zapojenie tajnej služby poukázal jej niekdajší zamestnanec Oskar Fegyveres. V čase, keď sa skrýval v zahraničí, zahynula jeho slovenská spojka Róbert Remiáš, po tom, ako mu v aute vybuchla nálož. Celú kauzu sa dodnes nepodarilo vyšetriť. Bránia tomu takzvané Mečiarove amnestie, ktoré sa poslanci viackrát neúspešne pokúsili zrušiť, no bezvýsledne. Naposledy tomu zabránil Smer a SNS na decembrovom zasadnutí parlamentu. Koalícia prijala len vyhlásenie, ktorým amnestie odsúdila.TASR/Drahotín Šulla
StoryEditor

Bývalý člen SIS chce vypovedať o zosnovaní únosu Ivanom Lexom. Kaliňák sa ho pokúsi dostať na Slovensko

10.01.2018, 06:02
Autor:
klkl
Ľuboš Kosík bol podľa vlastných slov priamym účastníkom únosu, momentálne je v Mali.

Za únosom Michala Kováča mladšieho je priamo bývalý SIS šéf Ivan Lexa. Pre denník SME to povedal jeho bývalý podriadený v spravodajskej službe Ľuboš Kosík.

Kosík ešte v decembri v rozhovore pre SME potvrdil, že bol jedným z piatich členov komanda, ktoré unieslo Michala Kováča mladšieho.

Chce vypovedať

„Vo večerných hodinách medzi 23.00 až 1.00 sme boli pripravení vo vinohrade pri Svätom Jure. Vedeli sme len, že v tejto dedine sa bude nachádzať ten politik. Nikto nám nepovedal ani jeho meno, ani bydlisko. Príslušníci SIS, ktorí ho sledovali, nás mali informovať, kedy vozidlo ráno vyjde z domu. My sme mali za ním ísť a potom ho zastaviť,“ povedal v decembri Kosík.

Kosík ďalej uviedol, že chce o únose vypovedať na súde.

Za únosom je Lexa

Teraz mal redakcii slovenského denníka poslať z Mali, kde sa zdržiava, list. Ten obsahuje vyhlásenie, že únos Michala Kováča mladšieho osobne riadil Ivan Lexa. Celé znenie listu zverejní SME zajtra.

"Všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu," píše v liste Kosík. Ďalej podľa SME dodáva, že akciu mal riadiť vtedajší námestník SIS Jaroslav Svěchota. Ten mal sedieť v služobnom aute v blízkosti incidentu a všetko kontrolovať. Lexa podľa Kosíka sedel vo svojej kancelárii, odkiaľ dával rozkazy.

Pozrite si aj archívny rozhovor s vyšetrovateľom únosu Petrom Vačokom:

Chce vypovedať

Kosík bol v roku 2015 odsúdený na štrnásť rokov väzenia za falšovanie zmeniek, pred trestom však ušiel na Mali, kde sa dodnes zdržiava. Podľa dostupných informácií ho v novembri 2016 zadržala tamojšia polícia a stále by mal byť v miestnom väzení. Mali na žiadosť o vydanie na Slovensko dodnes nereagovalo.

Generálna prokuratúra ešte koncom dembra potvrdila, že je pripravená vypočuť Kosíka, ktorý chce vypovedať.

Kaliňák: Robíme, čo môžeme 

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) vyhlásil, že sa pokúsia pripraviť podmienky, aby mohol prísť Kosík vypovedať na Slovensko. Nechápe však, prečo sa tak rozhodol až teraz.

"Nie som orgán činný v trestnom konaní. No mám pocit, že to nie je jednoduché s jeho vydaním. Ale snažíme sa o to intenzívne. Má to na starosti prokuratúra. Jeho vyjadrenia ale pre mňa pôsobia veľmi účelovo. Pýtam sa, prečo teraz, v tejto chvíli, prečo to nebolo predtým, keď tu bol. Pokúsime sa o to, prepraviť ho na Slovensko, aby mohol vypovedať tu," vyhlásil Kaliňák.

Lexu by mali zatknúť

Podľa opozičnej strany Sloboda a Solidarita by mali orgány činné v trestnom konaní zvážiť zatknutie Ivana Lexu. Liberáli pripomínajú, že už v minulosti ušiel a skrýval sa v Juhoafrickej republike.

„O tom, že zavlečenie syna slovenského prezidenta Michala Kováča vykonali príslušníci SIS pod vedením Ivana Lexu, nepochybovali ani vyšetrovatelia, ktorí sa prípadu ujali na začiatku vyšetrovania," píše v stanovisku SaS.

Remiášova vražda

Bývalý príslušník SIS obvinil aj súčasného policajného prezidenta Tibora Gašpara, že v kauze vraždy Róberta Remiáša nekoná. Tvrdí, že pred uplynutím premlčacej lehoty hovoril priateľovi z polície, že má o tejto veci informácie.

"On je kamarátom policajného prezidenta Tibora Gašpara, tak som ho požiadal, aby mu to prezentoval. Aj mu to oznámil, ale Gašpar sa k tomu nevyjadril ani vo veci nekonal. Takže myslím, že pani Remiášová by dnes mala ísť za pánom Gašparom a dať mu facku za to, že nekonal. O príprave likvidácie Fegyveresa som vypovedal v Pezinku a odtiaľ to vyšetrovateľka poslala NAKA. Tú výpoveď mám odfotenú a ukrytú. Nemám vedomosť, že by polícia v tej veci konala,“ povedal Kosík.

"Pán Kosík bol pred svojím útekom niekoľkokrát na polícii aj z podnetu prezidenta PZ a mohol uviesť skutočnosti a informácie o trestnej činnosti, na ktorej sa buď zúčastnil, alebo o nej vedel, o čom svedčia zápisnice, ktoré s ním boli spísané," reagoval na obvinenia hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 03 - Modified: 2024-03-13 12:29:02 - Feat.: - Title: Gangy metropolu úplne odrezali, vraví o vypätej situácii na Haiti expert. Sám sa stal pred rokmi obeťou únosu 04 - Modified: 2024-02-12 08:15:21 - Feat.: - Title: Neznámi ozbrojenci v Čade uniesli poľskú lekárku 05 - Modified: 2024-01-03 10:36:44 - Feat.: - Title: Mladý Číňan sa stal obeťou kybernetického únosu. Zatiaľ čo rodina za neho zaplatila tučné výkupné, on žil v stane v divočine
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:47