TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Spoločné nebo nad Slovenskom a Českom sa stalo realitou, ministri podpísali dohodu

05.01.2018, 12:38
Autor:
ČTKČTK
Dokument umožní pilotom jednej krajiny zasiahnuť za použitia zbraní na území druhého štátu bývalého Československa proti narušiteľovi vzdušného priestoru.

Vykonávaciu dohodu k skôr vyrokovanej zmluve medzi Českom a Slovenskom o spolupráci pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru dnes v Bratislave podpísala česká ministerka obrany Karla Šlechtová so svojim slovenským kolegom Petrom Gajdoš. Šlechtová je v delegácii premiéra Andreja Babiša, ktorý na svoju prvú bilaterálnu zahraničnú cestu zavítal práve na Slovensko.

Spomínaný dokument umožní pilotom jednej krajiny zasiahnuť za použitia zbraní na území druhého štátu bývalého Československa proti narušiteľovi vzdušného priestoru. Išlo by napríklad o situáciu, keď by teroristi uniesli civilné lietadlo a chystali sa s ním zaútočiť. Dokument zároveň predpokladá vzájomnú pomoc v prípade, že by jedna z krajín nebola schopná zabezpečiť ochranu svojho vzdušného priestoru. Detaily spolupráce určuje práve vykonávacia dohoda.

"V praxi to znamená, že si budeme poskytovať vzájomnú spoluprácu pri ochrane vzdušného priestoru. Je jedno, akými prostriedkami vzdušnej ochrany alebo inými systémami protivzdušnej obrany," povedal Gajdoš.

Prekážkou naplnenie projektu takzvaného spoločného neba, ktorý podpisom vykonávacej dohody vstupuje do praxe, nie je podľa ministrov skutočnosť, že armády oboch štátov bývalej československej federácie využívajú rozdielne typy stíhačiek. "Čo sa týka toho, že Česká republika vlastní Gripeny a Slovenská republika vlastní MiGy (...), som bola uistená, že žiadny problém tu nie je," povedala Šlechtová.

Spolupráca Česka a Slovenska pri ochrane vzdušného priestoru bude širšia, než predpokladá spoločný systém protivzdušnej obrany Severoatlantickej aliancie, ktorý je určený na obranu pred vojenskými hrozbami.

Ministri hovorili aj o možnostiach spolupráce českých a slovenských zbrojárskych podnikov pri modernizácii armád oboch krajín.

"Očakávam aj vzájomnú spoluprácu česko-slovenských firiem. Pre mňa je to jedna z priorít," povedala Šlechtová. Dodala, že česká i slovenská vláda vo svojom programovom vyhlásení počítajú s podporou domáceho obranného priemyslu, Šlechtová však podporila aj kooperáciu so Slovenskom a ďalšími krajinami strednej a východnej Európy.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 05 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:31