StoryEditor

Kiska: Kaliňák sa chytil do vlastnej pasce, rovnako ako pri Hedvige Malinovej

04.01.2018, 11:23
Autor:
TASRTASRchocho
​Minister vnútra tvrdí, že veľa vecí, ktoré Kiskovi odmietol, prezident dnes nazýva "pascami".

"Ja som bol naozaj mimoriadne prekvapený," vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák v reakcii na ostrú kritiku na jeho osobu zo strany prezidenta Andreja Kisku. Uznal však, že ich vzťah je "komplikovaný". Minister vnútra poprel, že zneužíva Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) proti Kiskovi, z čoho ho prezident obvinil.

"Chlap by nemal takto vyplakávať, je to naozaj nedôstojné a z môjho pohľadu to pôsobí až smiešne," odpovedal Kaliňák na otázku novinárov na spoločnej tlačovej besede s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a policajným viceprezidentom Ľubomírom Ábelom, na ktorej hovorili o dopravno-bezpečnostnej situácii v roku 2017, ako hodnotí vyhlásenia prezidenta v rozhovore pre maďarskojazyčný týždenník Vasárnap.

Hovorca prezidenta Roman Krpelan reaguje pre HNonline.sk, že Kaliňák "sa chytil do vlastnej pasce, a rovnako ako pri Hedvige Malinovej, na tlačovej konferencii polície znova komentuje vyšetrovanie, o ktorom nemá nič vedieť, a potvrdil tak, kto stojí za útokmi na prezidenta."

"Nemám žiadnu pokynovú právomoc k NAKE"

​Kiska v rozhovore povedal, že minister vnútra proti nemu zneužíva NAKU. "Ja nemám žiadnu pokynovú právomoc k NAKE, vôbec žiadnu. A pokiaľ ja mám dobré informácie, NAKA sa nikdy ani kauzám pána prezidenta nevenovala," povedal k tomu minister vnútra. Rovnako sa vyjadril aj Gašpar, ktorý prezidentovo tvrdenie odmietol. Gašpar však zároveň oznámil, že Kiskovu firmu KTAG vyšetruje už aj NAKA.

​Kaliňák tvrdí, že veľa vecí, ktoré Kiskovi odmietol, prezident dnes nazýva "pascami". "Keď si vypýta najluxusnejší mercedes z cenníka, tak som mu vysvetlil, že proste buď bude mať rovnaké auto ako všetci ústavní činitelia alebo mi na to dá písomnú požiadavku, v čom jeho poradcovia, ktorí rozhodujú za neho, on nepôsobí niekedy úplne samostatne, tak tvrdili, že to je pasca, pretože budem chcieť ten list okamžite dať do médií," povedal minister vnútra s tým, že to odmietol.

"Nechceli sme vojnu s prezidentom"

Okrem toho spomenul, že prezident mal žiadať masážne sedadlá v aute či problém s malými porciami jedla v lietadle. Kaliňák tvrdí, že nemá problém splniť prezidentovi nadštandardné požiadavky, ale chce mať príkaz písomne.

Kiskovi podľa vlastných slov Kaliňák povedal, že je dobré, aby využíval na všetky pracovné cesty lietadlá. Prezident sa ho mal spýtať, či môže niekedy letieť aj domov. "Povedal som mu, že, samozrejme, ale musí to zaplatiť. A prvú faktúru aj zaplatil," uviedol minister.

Ďalšiu faktúru už prezident podľa Kaliňáka nezaplatil a tak mu rezort prestal vystavovať faktúry. "Nechceli sme vojnu s prezidentom," zdôraznil Kaliňák. Vyhlásil, že prezidenta nikdy nenahováral, aby lietal domov do Popradu vládnym špeciálom. Takéto konanie považuje Kaliňák za papalášizmus.

Kaliňák poprel spor s Kažimírom

​Kaliňák tiež uviedol, že asi prezidentovi pošle faktúru za čistenie interiéru vládneho lietadla, ktoré sa podľa jeho slov vrátilo z cesty v Mexiku "celé ovracané". "Stačí mať svoju skupinu ľudí s ktorou pracujem, aby sa nesprávali ako prasce, ale ako normálni ľudia a aby sme nemuseli uvažovať nad núdzovým pristátím a tú hanbu by sme mu nechceli urobiť, že ich vysadíme niekde v Mníchove v policajnom sprievode," povedal minister.

Kaliňák Kiskovi v súvislosti s kauzami okolo prezidenta odporučil, aby sa riadil slovami, že "ak je čo i len tieň pochybností, tak je slušné odstúpiť," ktoré Kiska v minulosti adresoval jemu.

Minister vnútra tvrdí, že sa prezident snaží vlastné problémy zvaliť na neho. "On samozrejme vŕši všetky svoje chyby na mne a sám za ne nevie niesť nejakým spôsobom zodpovednosť ... Vždy je zodpovedný niekto iný, len samozrejme nikdy nie on," vyhlásil.

​Prezident v rozhovore taktiež vyhlásil, že sa Kaliňák dostal na zasadnutí predsedníctva Smeru do sporu s ministrom financií Petrom Kažimírom kvôli daňovej kauze okolo Kisku. Kaliňák to však dnes na tlačovej besede odmietol. "Na predsedníctve ani taká téma nikdy nezaznela," povedal minister vnútra. "Pán prezident Kiska nie je súčasťou našich rozhovor, my naozaj nevstávame a nzaspávame s jeho menom na perách," dodal.  

Kaliňák "sa chytil do vlastnej pasce"

Kaliňák podľa prezidentovho hovorcu Romana Krpelana opäť "komentuje vyšetrovanie, o ktorom nemá nič vedieť, a potvrdil tak, kto stojí za útokmi na prezidenta," čím "sa chytil do vlastnej pasce." 

Okrem toho reaguje pre HNonline.sk aj na vyjadrenie ministra vnútra, že dá prezidentovi preplatiť čistenie interiéru vládneho lietadla. "Je ľudsky úbohé vysmievať sa ľuďom za to, ak im je v lietadle nevoľno," tvrdí Krpelan s tým, že už cestou na letisko v Mexiku zachraňovala sanitka jedného z členov delegácie kvôli žalúdočným problémom spôsobeným jedlom. "Nie pracovníka Kancelárie prezidenta," doplnil.

Tiež tvrdí, že prezident nemal problém jazdiť aj na starších autách, ktoré mu po nástupe do funkcie pridelil Kaliňák. "Limuzína je ďalšia pasca, ktorú si minister smiešne vymýšla, rovnako ako to, že nikdy neobchodoval s Bašternákom," dodáva Krpelan.

Poprel, že by niekedy prezidentská kancelária dostala faktúru za súkromné lety prezidenta. "Pretože polícia jej písomne oznámila, že neexistuje rozdiel medzi služobnou cestou a súkromnou cestou a zabezpečuje ochranu a prevoz chránenej osoby nonstop 365 dní v roku bez možnosti vzdať sa ochranky," vysvetľuje Krpelan.

Kiska: Som zvedavý, čo sa ešte chystá

"Moji spolupracovníci mi často vyčítajú, že vždy hľadám v ľuďoch to dobré, aj keď stokrát o niekom počujem, že je falošný a bezcharakterný človek, vždy mu dám ešte šancu ... Dnes už viem, že skúsenosť môže byť aj veľmi bolestivá. Typickým príkladom je minister vnútra Robert Kaliňák," povedal prezident o podpredsedovi Smeru v rozhovore pre Vasárnap, ktorý aktuálnu prestrelku medzi ním a ministrom vnútra spustil.

Kaliňák mal na Kisku nastražiť viacero pascí, okrem iného aj kauzu letov za rodinou do Popradu. "Som zvedavý, čo sa ešte chystá,“ povedal prezident.

O ministrovi vnútra prezident "počul veľa zlého už pred tým, ako som nastúpil do funkcie. Mnohí ma varovali, aby som mu neveril, pretože je priateľský, dokonca žoviálny, ale keď to bude v jeho záujme, okamžite ma oklame."

Podľa Kisku aj v Smere vyvolalo nepokojnosť, že pri kontrolách v jeho firmách bol zneužitý štát. "V médiách presiakla informácia, že na predsedníctve strany Smer minister financií, na ktorého sa paradoxne ukazovalo ako keby zlyhával daňový úrad, keď v úvodzovkách nahnevaný pracovník daňového úradu posielal list novinárom, tak na tom predsedníctve strany Smer minister financií hrubo vytkol ministrovi vnútra Kaliňákovi, že tú špinu chceli hodiť naňho, a pritom on za tým stojí. A na predsedníctve Smeru sa pohádali," vyhlásil prezident. Tvrdí, že mu to potvrdili viacerí členovia najsilnejšej vládnej strany.

Práve tento prípad podľa Kisku ukazuje, že žijeme v mafiánskom štáte. "Mafiánsky štát znamená, že štát zneužije hrubo svoju moc na to, aby pošpinil, zdiskreditoval kohokoľvek. Ukázalo sa, že za všetkým, za celou touto organizáciou stojí minister vnútra, ktorý zneužíva národnú kriminálnu agentúru."

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:43