StoryEditor

Odolávanie sa skončilo. Lubyová sa podvolila politickej vôli, kritizuje Progresívne Slovensko

03.01.2018, 11:46
Autor:
TASRTASRlmlm
Sledujte brífing Progresívneho Slovenska ku krokom na ministerstve školstva.

Progresívne Slovensko na brífingu ostro kritizovalo zmeny na ministerstve školstva, ktoré presadila ministerka Martina Lubyová. Poslanec Martin Poliačik vyhlásil, že odolávanie Lubyovej sa skončilo. "Podvolila sa politickej vôli pochybnej inštitúcie SNS.

"Máme polovicu volebného obdobia za sebou, sľubovaná najväčšia reforma za posledných 25 rokov bola pichnutá do šuflíka, inšitucionálne je ministerstvo v rozvrate, mnoho kvalitných ľudí odchádza, mnoho organizácií nemá poriadne vedenie, a do toho sa ešte dozvedáme, že tie malé kúsky, ktoré dobre fungovali, dostávajú na frak," kritizoval na brífingu pred budovou ministerstva poslanec Národnej rady Martin Poliačik (nezaradený), ktorý vstúpil do hnutia Progresívne Slovensko.

Ide o 400 miliónov

Podľa odborníka hnutia na školstvo Fedora Blaščáka je nepochopiteľné zrušenie IVP zo strany ministerky, ktorá prišla z prostredia akadémie vied a mala by odborné a analytické prístupy k riešeniam skôr podporovať.

"Namiesto toho podlamuje nohy odbornému tímu, ktorý garantoval ohlasovanú reformu školstva," povedal Blaščák. Odmietol pritom argument Lubyovej, že počet analytikov sa v konečnom dôsledku zvyšuje.

"Posilňujete personálne kapacity odboru, ktorý zrušíte? Tomuto nerozumiem, to nedáva zmysel," reagoval Blaščák, ktorý to nepovažuje za nateraz dôveryhodné vysvetlenie.

Naopak si myslí, že ministerkino rozhodnutie zníži kvalitu odbornej diskusie vo vnútri rezortu, vytvorí väčší priestor pre politickú svojvôľu a antisystémové opatrenia.

"Je to o to nebezpečnejšie, o čo viac peňazí stále zostáva v operačnom programe Ľudské zdroje na reformu vzdelávania. Je tam okolo 400 miliónov eur a práve o ne ide," doplnil s tým, že práve výstupy IVP mohli skvalitniť rozhodnutia o použití týchto prostriedkov.

Zmenou organizačnej štruktúry chce ministerstvo zabezpečiť efektívnejší chod rezortu, posilnenie analytického útvaru aj zníženie počtu administratívnych zamestnancov. Medzi prvými vzniká nový odbor celoživotného vzdelávania a analýz vzdelávacej politiky (OCŽVaAVP). A to zlúčením doterajšieho Inštitútu vzdelávacej politiky a odboru celoživotného vzdelávania.

Lubyová ubezpečila Kažimíra

Ministerka Lubyová telefonicky ubezpečila ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), že zrušením IVP nedôjde k oslabeniu analytických kapacít jej rezortu, ale práve naopak. Počet zamestnancov by sa mal sa z pôvodných piatich navýšiť na 13, nový analytický odbor bude mať súčasne väčšie kompetencie v centrálnom aparáte rezortu školstva a v ďalších krokoch bude odbor rozdelený tak, aby bola značka IVP zachovaná.

Kažimír v reakcii na uistenie Lubyovej skonštatoval, že organizačné zadelenie skupiny analytikov je v kompetencii daného rezortu. "Kľúčová je kvalita ľudí, čo je tiež v kompetencii každého ministra," poznamenal Kažimír.

Medzi prvými zmenami na ministerstve vzniká nový odbor celoživotného vzdelávania a analýz vzdelávacej politiky (OCŽVaAVP). A to zlúčením doterajšieho Inštitútu vzdelávacej politiky a odboru celoživotného vzdelávania. Informoval o tom komunikačný odbor MŠVVaŠ SR.

"Jedna z prvých úloh, ktorú som si dala po mojom nástupe na pozíciu ministerky, bola personálna analýza fungovania rezortu. Výsledkom toho je nová organizačná štruktúra, ktorej cieľom je premeniť ministerstvo na moderný a efektívny úrad poskytujúci dobrý servis pre občanov a naše partnerské inštitúcie," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS).

01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Priekupníkom bol Baťa, v jeho šľapajach idú mnohí. Ako naše veľké firmy lovia študentov? 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-12 09:29:50 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o miliardy eur z Bruselu, varuje opozícia. Šimečka spomenul vlastizradu 05 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:19