Robert KaliňákTASR
StoryEditor

Kaliňák reagoval na Kiskovu ostrú kritiku: Neustále hľadá vinníka za vlastné chyby

03.01.2018, 10:13
Autor:
chocho
Za daňovými kontrolami v jeho firmách a následnými únikmi informácií vidí prezident snahu Smeru o diskreditáciu jeho osoby.

"Moji spolupracovníci mi často vyčítajú, že vždy hľadám v ľuďoch to dobré, aj keď stokrát o niekom počujem, že je falošný a bezcharakterný človek, vždy mu dám ešte šancu ... Dnes už viem, že skúsenosť môže byť aj veľmi bolestivá. Typickým príkladom je minister vnútra Robert Kaliňák."

O podpredsedovi Smeru to v rozhovore pre maďarskojazyčný týždenník Vasárnap povedal prezident Andrej Kiska. 

Kaliňák mal na Kisku nastražiť viacero pascí, okrem iného aj kauzu letov za rodinou do Popradu. "Som zvedavý, čo sa ešte chystá,“ povedal prezident.

Prezident v rozhovore kritizoval aj premiéra Roberta Fica, ktorý na to odmietol reagovať. Rezort vnútra v reakcii pre HNonline.sk odkázal, že "pán prezident neustále hľadá vinníka za vlastné chyby."

Pred Kaliňákom ho mnohí varovali

O ministrovi vnútra prezident "počul veľa zlého už pred tým, ako som nastúpil do funkcie. Mnohí ma varovali, aby som mu neveril, pretože je priateľský, dokonca žoviálny, ale keď to bude v jeho záujme, okamžite ma oklame."

Premiér Robert Fico Kisku v decembri listom vyzval, aby kvôli letom do Popradu zaplatil takmer milión eur. Prezident v rozhovore vyhlásil, že na list neodpovie. „Na to sa nedá odpovedať. Nemám preto ani dôvod, odložil som to do archívu, lebo takúto urážku si nechcem uctiť tým, že si ju všimnem,“ povedal.

Tvrdí, že išlo o Ficovu reakciu na jeho kritiku, že Slovensko nie je sociálny štát, ktorá z prezidentových úst zaznela na spoločnej tlačovej besede s ministrom práce Jánom Richterom. "Do pol hodiny mal tlačovku premiér a predložil účet.“

Fico je ešte väčším sklamaním

Kiska dokonca tvrdí, že Fica považuje za ešte väčšie sklamanie ako Kaliňáka. Za daňovými kontrolami v jeho firmách a následnými únikmi informácií vidí snahu Smeru o diskreditáciu jeho osoby.

„Ešte väčším sklamaním pre mňa bol prístup premiéra Roberta Fica, ktorého som veľmi dôverne osobne informoval o tom, že podľa mojich informácií vie o daňovej kontrole v mojej bývalej firme, ale že tomu nechcem veriť,“ povedal Kiska.

Premiér mal na to reagovať s tým, že ide o klamstvo. "Po dvoch týždňoch vysvitlo, že o všetkom vedel. Chcel by som veriť aspoň tomu, že to celé neorganizoval on, ale že prenechal špinavú prácu ministrovi vnútra,“ tvrdí Kiska.

Minister financií mal kritizovať Kaliňáka

Podľa Kisku aj v Smere vyvolalo nepokojnosť, že pri kontrolách v jeho firmách bol zneužitý štát. "V médiách presiakla informácia, že na predsedníctve strany Smer minister financií, na ktorého sa paradoxne ukazovalo ako keby zlyhával daňový úrad, keď v úvodzovkách nahnevaný pracovník daňového úradu posielal list novinárom, tak na tom predsedníctve strany Smer minister financií hrubo vytkol ministrovi vnútra Kaliňákovi, že tú špinu chceli hodiť naňho, a pritom on za tým stojí. A na predsedníctve Smeru sa pohádali," vyhlásil prezident. Tvrdí, že mu to potvrdili viacerí členovia najsilnejšej vládnej strany.

Práve tento prípad podľa Kisku ukazuje, že žijeme v mafiánskom štáte. "Mafiánsky štát znamená, že štát zneužije hrubo svoju moc na to, aby pošpinil, zdiskreditoval kohokoľvek. Ukázalo sa, že za všetkým, za celou touto organizáciou stojí minister vnútra, ktorý zneužíva národnú kriminálnu agentúru."

Podľa prezidenta je smutné, keď minister vnútra zneužíva svoju funkciu, no za ešte smutnejšie považuje, že o všetkom vedel aj premiér Fico a takéto "špinavosti" nezastavil.

Kiska neprezradil, či bude kandidovať v ďalších prezidentských voľbách, necíti sa však znechutený. „Po tom, čo sa stalo, cítim v sebe viac síl, aby som sa postavil za pravdu, než kedykoľvek pred tým,“ vyhlásil.

V týždenníku Vasárnap sa píše, že prezident hovoril v rozhovore pri údajnom spore Kažimíra s Kaliňákom na zasadnutí predsedníctva Smeru o zneužívaní NAKA. Citát z rozhovoru zverejnenom v týždenníku znie: "Na zasadaní predsedníctva strany minister financií vytkol ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, že zneužil Národnú kriminálnu agentúru (NAKA)." Prezidentská kancelária však túto verziu dementovala s tým, že "prezident nikdy nepovedal, že by minister Kažimír hovoril o NAKA" a priložila aj audionahrávku, ktorá to má dokazovať: 

Kažimír sa odmieta podieľať na politických hrách

Kažimír poprel údajné Kiskovo tvrdenie o tom, že mal Kaliňákovi vytknúť zneužitie NAKA. "Z úcty k úradu prezidenta republiky by som najradšej nekomentoval jeho vyjadrenia, ktoré sú podľa jeho vlastných slov založené na mediálne presiaknutých informáciách a klebetách," uviedol minister financií v reakcii pre HNonline.sk

„Chcem povedať, že som nikdy neobviňoval ministra vnútra zo zneužitia zložiek NAKA," vyhlásil Kažimír s tým, že sa odmieta podieľať na politických hrách. "Nech sú organizované kýmkoľvek,“ dodal. Na korekciu prezidentskej kancelárie, že Kiska v rozhovore pre Vasárnap pri údajnom spore Kažimíra s Kaliňákom na zasadnutí predsedníctva Smeru nehovoril o NAKA, hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová pre HNonline.sk odmietla reagovať.

Fico: Nechajme si to ešte tak

Fico na dnešnej spoločnej tlačovej besede s Kažimírom o ekonomických výsledkoch Slovenska dostal od novinárov otázku, ako hodnotí prezidentove výroky v rozhovore pre Vasárnap. "Je začiatok roka 2018, nechajme si to ešte tak na chvíľočku," povedal premiér.

"Pán prezident neustále hľadá vinníka za vlastné chyby. Minister vnútra podľa neho môže za jeho daňové podvody, za to, že prelietal milión eur z peňazí daňových poplatníkov na cesty domov a najnovšie aj za to, že sa prezidentskej kancelárii máli jedlo, ktoré sa podáva na palube strojov Leteckého útvaru MV SR," reaguje pre HNonline.sk na kritiku prezidenta Tlačový odbor ministerstva vnútra.

Zároveň rezort vnútra v reakcii tvrdí, že "NAKA prípad daňových únikov firmy pána prezidenta nikdy nevyšetrovala." Taktiež upozorňuje, že minister Kaliňák "nikdy prezidentovi nepovedal, že má lietadlá Leteckého útvaru MV SR využívať na svoje súkromné cesty domov zadarmo. Nikdy ho nežiadal, aby v priebehu 27 mesiacov špeciál absolvoval 319 letov z a do Popradu alebo sedem letov z Popradu do Košíc, čo je 112 kilometrov. Svedčí o tom aj fakt, že prezident jednu faktúru za súkromný let Bratislava-Poprad, ktorá bola vystavená, aj zaplatil."

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 03 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 05 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:47