HN/Peter Mayer
StoryEditor

Ukrivdený Mečiar: Slováci sa ku mne zachovali ako ku každému, kto hýbal dejinami

01.01.2018, 17:00
Autor:
astast
„Slovensko oslavuje 25. výročie samostatnosti a ja som vďaka Kiskovi, Ficovi a Dankovi hodený orgánom činným v trestnom konaní,“ povedal v rozhovore pre HN Vladimír Mečiar.

Takmer šesť rokov je mimo politiky, preč sú časy, keď mal moc, bol populárny a keď mu Slovensko ležalo pri nohách. S bývalým trojnásobným premiérom sme sa stretli kvôli rozhovoru k  výročiu vzniku štátu.

Samotný rozhovor v trenčianskoteplickom hoteli jeho detí trval približne tak dlho, ako bolo dohodnuté, po ňom však nasledoval viac-menej monológ, ktorý čiastočne pripomínal akúsi spoveď politika a čiastočne oživil aj spomienky na jeho legendárne mítingy na Pasienkoch z deväťdesiatych rokov.

Mečiar je na jednej strane stále plný energie, na strane druhej, hoci to priamo nevyslovil, bolo z jeho slov zrejmé, že cíti krivdu z toho, že gloriola „otca zakladateľa“ samostatného štátu, ktorú si dlho pestoval, už zhasla.

„Koľko mali Slováci ľudí, ktorí hýbali históriou? A ako sa k nim vždy zachovali? Čiže v tomto národe, kým nedosiahne vyššie sebauvedomenie a vyššiu kultúrnosť, bude existovať takýto syndróm a každý, kto niečo začne, musí počítať s takouto reakciou verejnosti,“ povedal.

Oficiálnych osláv vzniku štátu sa už dávnejšie nezúčastňuje. „Nikdy ma nikto nikam nevolal. Pozvali ma iba na oslavy 10. výročia. Sedeli tam Dzurinda a Hrušovský, vošiel som do miestnosti a zastavili ma usporiadatelia - vy tu nemáte čo robiť, choďte preč. Hovorím - som poslanec a poslanci tu sedia. Oni na to - ale nie vy, choďte preč,“ vysvetlil.

Vladimír Mečiar priniesol nielen vlastný pohľad na posledné mesiace česko-slovenského štátu a na rokovania o jeho rozdelení, ale aj na nasledujúce roky, keď mal práve on rozhodujúce slovo pri určovaní vývoja Slovenska.

Miestami expresívny vo výrazoch a miestami žoviálny expremiér nestratil ani po rokoch nič zo schopnosti prekvapovať svojimi vyjadreniami. A tak napríklad povedal, ako to počas jeho vlády „naozaj“ bolo s privatizáciou Nafty Gbely a ďalších podnikov, jednoznačne vie, čo by s odstupom času urobil inak a prezradil tiež, z čoho je zhnusený a čo z nedávnej minulosti považuje za „chrapúnčinu“.

Rozhovor s Vladimírom Mečiarom si môžete v prečítať v Hospodárskych novinách, ktoré vyjdú v utorok 2. januára 2018.

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:12