StoryEditor

Fico: Zahraničné médiá o nás pochybovali. Tipovalo sa, kedy sa Slováci s prosíkom vrátia do federácie

01.01.2018, 10:19
Samostatné Slovensko musíme vnímať ako úspešný príbeh, vyhlásil premiér Robert Fico.

Po rozdelení Československa pred 25 rokmi bola slovenská spoločnosť podľa premiéra Roberta Fica výrazne rozdelená a s týmto krokom sa nestotožnili všetci. Podľa neho sa po 1. januári 1993 tipovalo, kedy sa Slováci "s prosíkom vrátia do federácie".

"Slovenská spoločnosť bola výrazne rozdelená a so vznikom štátu sa nestotožnili všetci," povedal dnes Fico. A dodal, že je rád, že vznik samostatného Slovenska už slovenskú spoločnosť nerozdeľuje.

Zahraničné médiá pochybovali podľa premiéra o našej schopnosti prežiť a obhájiť si vlastnú samostatnosť.  "Pred 25 rokmi by na nás nikto nestavil ani pomyselný cent," uviedol tiež premiér. Napriek tomu je podľa neho budovanie republiky "úspešným príbehom". Fico vyzdvihol tiež slovenské diplomaciu a pochválil Slovensko za vstup do Európskej únie, do Severoatlantickej aliancie aj do takzvaného schengenského priestoru voľného pohybu.

"Buďme hrdí na našu krajinu"

"Napriek tomu čelíme obrovským očakávaniam. Ľudia sa chcú, a je to úplne prirodzené, rýchlejšie približovať svojou životnou úrovňou najvyspelejšej Európe. To ale vyžaduje, aby Slovensko zostalo naďalej bezpečné, demokratické, rešpektujúce politické, občianske a sociálne práva občanov a jasne proeurópsky orientované. Toto sú základné parametre samostatnej štátnosti, ktoré moje vlády vždy ctili, rozvíjali a ktoré si vždy budú ctiť a rozvíjať," podčiarkol premiér.

Fico je podľa svojich slov hrdý na Slovensko. "Buďme hrdí na našu krajinu. Majme rešpekt k tomu, čo sme spoločne dosiahli. Každý jeden z nás a všetci spoločne píšeme úspešnú históriu nášho mladého štátu. Robme veci spoločne tak, aby to bol úspešný príbeh aj v nasledujúcich rokoch našej samostatnej existencie," povedal.

Slovensko ako rešpektovaný štát

Z pohľadu dejín sa za krátke obdobie dvadsiatich piatich rokov podľa Fica podarilo naplniť víziu budovania moderného sociálneho štátu, plne etablovaného a rešpektovaného vo svete.

Naplnili sa tak vízie národných politických elít z minulosti, ktoré počas niekoľkých storočí neúnavne, aj za cenu straty vlastnej slobody presadzovali myšlienku samostatného štátneho celku.

"V minulosti, ako aj teraz je ešte veľa národov, ktoré majú svoje štátotvorné ambície, ale len máloktorým z nich sa podarilo v pokoji a nenásilnou cestou presadiť svoje ciele a svoje predstavy," podotkol.

Fico volal s Babišom

Premiér v prejave zároveň varoval pred narastajúcim extrémizmom. "Zdá sa mi, že sme nedôslední v oddeľovaní zdravého vlastenectva od politického extrémizmu," povedal Fico. Apeloval tiež na mladých ľudí, aby nebrali demokraciu ako samozrejmosť.

Robert Fico dnes pri príležitosti výročia rozdelenia Československa telefonicky hovoril so svojím českým náprotivkom Andrejom Babišom. Zhodli sa, že obe krajiny spájajú nadštandardné vzťahy. Na svojom facebookovom profile Fico napísal, že Babišovi poďakoval za 25 rokov "nádherného susedského spolužitia". Podľa Fica obe krajiny ukázali 1. januára 1993 celému svetu nevídaný príklad pokojného rozdelenia federálnej republiky.

01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:15