StoryEditor

Osud STV? Súdy a audit

02.10.2006, 00:00
Súdne spory za stovky miliónov korún s bývalými obchodnými partnermi a so zamestnancami. Aj s tým sa bude musieť vyrovnať nový šéf verejnoprávnej televízie, o ktorom bude 17. októbra rozhodovať Rada Slovenskej televízie.

Súdne spory za stovky miliónov korún s bývalými obchodnými partnermi a so zamestnancami. Aj s tým sa bude musieť vyrovnať nový šéf verejnoprávnej televízie, o ktorom bude 17. októbra rozhodovať Rada Slovenskej televízie. Najvážnejší súdny spor so Štúdiom Beta za 790 miliónov korún v týchto dňoch putuje už na Najvyšší súd, kam sa STV odvolala.
Najvyšší súd má niekoľko možností. "Buď zruší predchádzajúce rozhodnutie súdu, vráti prípad na ďalšie došetrenie alebo zamietne dovolanie televízie - a tým de facto potvrdí rozsudok," povedal pre HN Ivan Alman, hovorca Okresného súdu Bratislava 4. Práve tento súd by mal po verdikte Najvyššieho súdu rozhodnúť o výške náhrady. Krajský súd v Bratislave už potvrdil rozsudok prvostupňového súdu, podľa ktorého boli zmluvy so Štúdiom Beta na výrobu ranného vysielania a ďalšej relácie platné. Za ich neplnenie môže televízia zaplatiť aj miliardu. Hovorca STV Peter Kavecký nevylúčil, že v takom prípade požiadajú o pomoc štát - pre inštitúciu s dvojmiliardovým rozpočtom by to totiž znamenalo likvidáciu.
Časované bomby
Ďalšou časovanou bombou sú zmluvy na výrobu rôznych relácií podpísaných za čias Ivana Kubiša či Milana Materáka. Ide napríklad o spor s MBM Felina Models za vyše sedem miliónov korún, ktorá mala pre televíziu vyrábať silvestrovskú reláciu Playboby Ples. Ďalšou je spor so spoločnosťou Omega Plus za viac ako 85 miliónov Sk, ktorý druhostupňový súd vrátil na ďalšie konanie. "Väčšina sporov je otvorených - buď sa pojednáva, resp. sa robia procesné kroky," hovorí Kavecký. Televízia už zaplatila 41 miliónov Sk spoločnosti Open records a 3,4 milióna Sk spoločnosti Timur & Partners.
Bývalí zamestnanci
Nový generálny riaditeľ bude musieť rozseknúť gordický uzol pracovnoprávnych sporov za 40 miliónov korún. Súdy zatiaľ rozhodli v deviatich prípadoch zo štyroch. "Šesť sme vyhrali, tri prehrali," zhodnotil Kavecký. Keďže zúčastnené strany sa môžu odvolať, výpočet nie je konečný. Naposledy televízia prehrala spor s bývalou pracovníčkou športovej redakcie Alicou Fračovou a podľa ČTK by jej mala vyplatiť asi milión korún. Manažment Richarda Rybníčka pochybil podľa súdu dvakrát - výpoveď neprerokoval s odbormi a na uvoľnené miesto prijal nového človeka. Štatutárny zástupca televízie Branislav Zahradník pre ČTK pripustil, že s niektorými prepustenými sa mimosúdne vyrovná. Zodpovednosť je podľa Kaveckého na vtedajších štatutároch. Tými boli generálny riaditeľ Richard Rybníček či štatutár Marcel Para, ktorý mal právomoci v oblasti reštrukturalizácie STV.

Nášľapné míny v STV
- súdne spory za viac ako miliardu korún
- tzv. forenzný audit zameraný na kontrolu dcérskych spoločností za 70 miliónov Sk, na predaj pozemkov v Mlynskej doline za 170 miliónov Sk, na právne služby z externého prostredia a iné dodávateľsko-odberateľské vzťahy za 3 milióny Sk, na súdne spory
- poslanecký prieskum
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:30