StoryEditor

Hlina skritizoval Matečnej návrh: Zákon o dreve je vypitvaný, umožní drancovať ďalej

29.12.2017, 09:47
Autor:
TASRTASRchocho
Alojz Hlina kritizoval vládu kvôli zákonu o dreve, ktorý preložilo ministerstvo pôdohospodárstva.

Ministerstvom pôdohospodárstva predložený návrh zákona o dreve môže pomôcť lesom, ak bude dobre urobený. Na brífingu to vyhlásil predseda KDH Alojz Hlina na margo právnej normy, ktorú bude v roku 2018 schvaľovať parlament.

Zároveň však upozrňuje, že návrh z dielne rezortu Gabriely Matečnej je "vypitvaný" a "neškodný." Tvrdí, že zákon o dreve mal platiť už od roku 2013, ale nebolo tomu tak, pretože "existujúci stav dovoľoval drancovať". Vtedajší minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek by mal byť preto vyšetrovaný, tvrdí šéf KDH.

V súčasnosti bola vláda podľa Hlinu zákon o dreve donútená prijať a preto ho predkladá. "Sme posledná krajina v Európskej únii, ktorá tento zákon nemá," vyhlásil s tým, že to je hanba.

Nový zákon umožní drancovanie ďalej

Hlina tiež skritizoval, že ministerstvo pôdohospodárstva neakceptovalo pripomienky ministerstva životného prostredia, pričom pripomienky rezortu Lászlóa Sólymosa označil za "vecné" a "logické".

Súčasný vládny návrh však podľa Hlinu umožní "drancovanie" lesov ďalej, len "s väčším rizikom".

Upozornil aj na kreovanie lesnícko-drvárskej inšpekcie, ktoré podľa neho síce čaká na zákon, ale už postupne prebieha vo Zvolene. Ako problém vidí, že ju má menovať a odvolávať šéf rezortu pôdohospodárstva.

Okrem toho Hlina tvrdí, že šéfom komisie sa má stať Martin Kicko, pričom generálnym riaditeľom sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva je Peter Kicko. "Hovorí sa, že sú to bratia, ja som im rodné listy nevidel," vyhlásil Hlina a dodal, že "nestačí už ani to slovenské porekadlo, že urobili capa záhradníkom."

Sankcie až do výšky 200-tisíc

Zákon o dreve predložený ministerstvom pôdohospodárstva v stredu 13. decembra prerokovala vláda. Matečnej rezort tvrdí, že ním zabráni vstupu dreva z nezákonnej ťažby a výrobkom z takéhoto dreva na európsky trh. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. apríla 2018.

"Tvrdo zakročíme proti každému, kto by sa chcel obohacovať na nelegálne získanom dreve. Zákonom zamedzujeme vstupu dreva z nezákonnej ťažby, či už zo Slovenska, zahraničia alebo výrobkom z takéhoto dreva na vnútorný trh EÚ prostredníctvom Slovenskej lesnícko-drevárskej inšpekcie (SLDI). Za porušenie tohto zákona budú hroziť sankcie až do výšky 200-tisíc eur," uviedla Matečná,

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-25 08:35:17 - Feat.: - Title: Spôsobí, čo určite nechceme. Návrh novely zákona o ochrane prírody je podľa Hlinu mimoriadne nebezpečný 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-03-26 12:33:07 - Feat.: - Title: Hlina vyzýva na vyvodenie zodpovednosti pre lykožrútovú kalamitu na Horehroní 05 - Modified: 2024-03-21 11:53:23 - Feat.: - Title: Opozícia chce k priamym platbám agrovýbor a poslanecký prieskum v platobnej agentúre, vraví Hlina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:06