archív HN
StoryEditor

Referendom by sa Československo rozdeliť nedalo, tvrdí Mečiar

28.12.2017, 11:30
Autor:
TASRTASR
Zákon o referende z roku 1991 bol prijatý tak, aby rozdelenie ČSFR nebolo možné.

Tému referenda držali tí, ktorí politicky skrachovali. Vyhlásil to trojnásobný expremiér Vladimír Mečiar, keď nedávno na pôde bývalého Federálneho zhromaždenia v Prahe diskutoval o delení federácie s vtedajším predsedom českej vlády a exprezidentom Václavom Klausom.

"V referende mala byť otázka, či Česi a Slováci chcú byť spolu. Ak áno, na druhý deň by bola otázka, ako. A sme tam, kde sme boli. Federácia sa preto rozdelila ústavným zákonom, čím sa zachovala legitímnosť procesu," vyhlásil.

Mečiar tiež pripomenul, že vo voľbách v roku 1992 získali HZDS a SNS v parlamente dovedna 90 hlasov. "V roku 1994 boli ďalšie voľby, v ktorých kandidovala aj strana za obnovenie Československa a získala 0,8 percenta. Zaznamenali ste po vzniku samostatných republík nepokoj? Ľudia to prijali ako očakávanú a správnu záležitosť. Pre praktikov bol tento záver nevyhnutný a správny," odkázal.

Na podporu svojich argumentov spomenul aj prieskum verejnej mienky uskutočnený Masarykovou univerzitou v Brne v roku 1992. "V ňom bola väčšina občanov na českej aj slovenskej strane za dva samostatné štáty," upozornil.

Mečiar pripomenul, že prvýkrát sa Slováci postavili za svoju samostatnosť v roku 1848. "Vtedy sa za to zaplatilo krvou. Prišlo obdobie tvrdej maďarizácie a Slováci sa dostali na hranicu národného zániku. To spôsobilo aj to, že u nás prakticky nebola politická inteligencia," povedal.

Podľa Mečiara ak na troskách Rakúsko-Uhorska vznikol spoločný československý štát, bol privítaný inak v Čechách a inak na Slovensku.

"Slováci to privítali a nikdy nezabudneme, že to boli Česi, ktorí nám vrátili jazyk a prišli do škôl vtedy, keď slovenských učiteľov nebolo. Nastúpili ako inteligencia, ktorá pomáhala rozvoju Slovenska, aj keď politické obsadenie v centrálnych orgánoch sme nemali. Sme si týchto historických faktov vedomí," uistil.

Na margo udalostí spred 25 rokov poznamenal, že nemám rád termín, že Mečiar s Klausom rozdelili štát.

"Štát existuje, pokiaľ je na to vôľa ľudí a tejto vôli slúži. Bola tu však federácia, ktorá neslúžila dobre. Preto išlo o to, ako zachováme dobré vzťahy a ako nájdeme nový obsah a formu. Napokon vznikli vzťahy vyššej kvality, mnoho negatívnych javov zaniklo. Ktoré dva národy majú k sebe bližšie ako Česi a Slováci? Nenájdete takých," myslí si.

Mečiar tiež pripomenul, že Slovensko v čase delenia bolo na úrovni 43 percent priemeru vyspelých krajín Európy, dnes je to 75 percent.

"Ale stagnuje a ďalej nerastie. Čas, ktorý prešiel, nemožno považovať za stratený, bol to čas, v ktorom bol postavený model českých a slovenských vzťahov na úrovni, na akú sa chce EÚ ešte len dostať. Model slovensko-český ktorý existuje, je model budúcej Európy," dodal.

01 - Modified: 2023-12-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Najšikanovanejší slovenský režisér. Petra Solana v zahraničí oceňovali, doma smel točiť iba osvetové snímky 02 - Modified: 2023-12-21 10:03:11 - Feat.: - Title: Exilového politika si komunisti dali ako vianočný darček, ten po nedobrovoľnom návrate pristúpil na ich hru 03 - Modified: 2023-11-26 10:10:00 - Feat.: - Title: Česi a Slováci v jednom štáte: Všetky chyby, ktoré poznamenali ich spolužitie, sa stali tesne po vzniku ČSR 04 - Modified: 2023-11-19 12:05:00 - Feat.: - Title: Tajomstvá Jaroslava Foglara. Denníky slávneho spisovateľa a skautského vodcu odhalili aj jeho málo známu tvár 05 - Modified: 2023-11-16 23:05:00 - Feat.: - Title: Traumy Gustáva Husáka.Život posledného komunistického prezidenta strácal farbu, stačili mu cigarety a politika
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:11