TASR
StoryEditor

Vysoké Tatry si vybrali daň aj počas sviatkov, po pošmyknutí zahynuli dve turistky

25.12.2017, 16:14
Autor:
TASRTASR
Horská záchranná služba vyzýva turistov, aby boli pri vstupe do vysokohorského prostredia vo všetkých pohoriach Slovenska opatrní.

Vo Vysokých Tatrách zahynuli dve turistky. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS).

Osudné pošmyknutia

V pondelok v ranných hodinách boli záchranári HZS požiadaní o pomoc z Téryho chaty pre českú turistku, ktorá sa v 'Malom hangu' pošmykla na zľadovatenom povrchu a padala niekoľko stoviek metrov.

"Záchranári okamžite požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE), ktorá po naložení záchranára HZS na palubu smerovala k postihnutej. Žiaľ, turistka pri páde utrpela poranenia nezlučiteľné so životom. Telo nebohej 25-ročnej turistky bolo následne transportované do Starého Smokovca, kde bolo odovzdané príslušníkom Policajného zboru Slovenskej republiky (PZ SR) a pohrebnej službe," informovali z Operačného strediska HZS.

Záchranári HZS boli v pondelok predpoludním tiež požiadaní o pomoc českým turistom, ktorý nahlásil pád dvojice turistov na zľadovatenom povrchu. Nachádzali sa na turistickom chodníku vedúcom na Slavkovský štít v nadmorskej výške približne 1900 metrov n.m.

"Turista vo veku 24 rokov pri páde utrpel vážne poranenia hlavy, bol v bezvedomí v kritickom stave. Záchranári mu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho pripravili na letecký transport do nemocničného zariadenia. Žiaľ, 23-ročná turistka utrpela pri páde dlhom niekoľko stoviek metrov poranenia nezlučiteľné so životom," uviedlo Operačné stredisko HZS s tým, že následne boli jej telesné pozostatky transportované do Starého Smokovca, kde boli odovzdané príslušníkom PZ SR a pohrebnej službe. Taktiež bol letecky z terénu evakuovaný oznamovateľ, spolu so záchranármi HZS.

Hrozia pády s vážnymi následkami

Horskí záchranári v pondelok pomáhali vo Vysokých Tatrách aj viacerým zraneným turistom. V pondelok v ranných hodinách boli záchranári HZS slúžiaci na zjazdovke z Lomnického sedla svedkami pádu slovenskej lyžiarky, ktorá si pri dlhom páde privodila vážne poranenia tváre a poranenia horných, dolných končatín.

"Záchranári poskytli pacientke na mieste neodkladné zdravotné ošetrenie a následne požiadali posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) o súčinnosť, ktorá následne pacientku letecky transportovala do popradskej nemocnice," informovali z Operačného strediska HZS.

V obedňajších hodinách požiadal záchranárov HZS o pomoc slovenský turista, ktorý sa pošmykol na zľadovatenom povrchu a po dlhom páde sa sťažoval na bolesti trupu a brucha. Záchranári požiadali aj v tomto prípade o súčinnosť VZZS ATE, ktorá 35-ročnému turistovi poskytla na mieste neodkladné lekárske ošetrenia a následne ho letecky transportovali do Starého Smokovca, kde ho odovzdali posádke RZP na prevoz do nemocnice.

HZS vyzýva turistov, aby boli pri vstupe do vysokohorského prostredia vo všetkých pohoriach Slovenska opatrní, používali zimnú vystroj a výzbroj. Snehová pokrývka je v týchto dňoch zľadovatená a pri pošmyknutí hrozia pády s vážnymi následkami.

01 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 02 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 04 - Modified: 2024-03-08 20:32:19 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách boli ohlásené tri pády lavín, informuje Horská záchranná služba 05 - Modified: 2024-02-24 18:07:47 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách zachraňovali poľských skialpinistov spod lavíny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:27