StoryEditor

Prokuratúra je pripravená vypočuť Kosíka, ktorý chce vypovedať v prípade zavlečenia Kováča ml.

22.12.2017, 13:13
Autor:
chocho
Kosík tvrdí, že zavlečenie prezidentovho syna Kováča ml. do Rakúska v roku 1995 zorganizovala SIS.

Generálna prokuratúra je pripravená vypočuť bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka, ktorý tvrdí, že je ochotný vypovedať v prípade zavlečenia Michala Kováša ml. do cudziny a zločinov s tým súvisiacich. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová pre Denník N potvrdila, že vo veci prípravy vraždy Oskara Fegyveresa, aj ďalších trestných činov, môže byť Kosík vypočutý, ak sa zákonne vráti na Slovensko.

Zaznamenali medializované informácie

„Generálna prokuratúra zaznamenala medializované informácie a venuje im pozornosť. Generálna prokuratúra nedisponovala a ani nedisponuje informáciami v súvislosti s prípravou usmrtenia svedka Oskara F.," tvrdí pre Denník N Predajňová.

"V prípade, že obžalovaný Ľubomír K. má záujem poskytnúť relevantné informácie o podozreniach zo spáchania ďalšej závažnej trestnej činnosti, Generálna prokuratúra je pripravená vykonať úkony trestného konania s takouto osobou, za predpokladu jej zákonného návratu na územie," dodala Predajňová.

Kosík v rozhovore pre denník SME povedal, že zavlečenie prezidentovho syna Kováča ml. do Rakúska v roku 1995 zorganizoval námestník SIS Jaroslav Svěchota a Michal Hrbáček, ktorý mal veliť komandu. Rovnako označil túto dvojicu za zodpovednú za vraždu Róberta Remiáša a z prípravy vraždy Oskara Fegyveresa, korunných svedkov únosu.

Príprava vraždy Fegyveresa

Zároveň Kosík v rozhovore vyhlásil, že o príprave vraždy Fegyveresa vypovedal v Pezinku, kde ho vyšetrovali za dozorovania Úradu špeciálnej prokuratúry kvôli falšovaniu zmeniek, za čo ho Špeciálny súd v roku 2015 odsúdil na 14 rokov väzenia. Tvrdí, že jeho výpoveď o Fegyveresovi mala vyšetrovateľka poslať NAKA.

Úrad špeciálnej prokuratúry však pre Denník N tvrdí, že pred jeho prokurátormi Kosík nikdy nevypovedal.

"Predmetom trestného konania vo veci zmeniek nebol ani prípad vraždy Remiáša ani únos Michala Kováča mladšieho. Neboli predmetom dokazovania ani komunikácie s odsúdeným a nebol na to ani žiaden dôvod," tvrdí hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Utiekol do Mali

Kosík v rozhovore pre denník Sme tvrdí, že za zavlečenie Kováča ml. je je zodpovedná SIS. Sám sa mal ako príslušník SIS na akcii zúčastniť je jedným z obžalovaných.

Po tom, ako Kosíka v roku 2015 Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil na 14 rokov väzenia za falšovanie zmeniek, ešte pred nástupom trestu utiekol a na konci roka 2016 ho zadržal Interpol v západoafrickom štáte Mali.

Vyšetrovaniu v spomínaných prípadoch bránili kontroverzné amnestie, ktoré udelil ako zastupujúci prezident v roku 1998 vtedajší premiér Vladimír Mečiar. ​​Po tom, čo si poslanci zmenou Ústavy na to otvorili dvere, ich takmer po 20 rokoch 129 hlasmi 5. apríla 2017 zrušili. Na rade bol ešte Ústavný súd, ktorý mal ich rozhodnutie potvrdiť. Tak sa stalo 31. mája. Za hlasovalo osem z desiatich ústavných sudcov.

Pozrite si aj krátke video, ktoré vysvetľuje, o čo ide v prípade Mečiarových amnestií:

01 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 02 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 03 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 04 - Modified: 2024-04-05 12:24:58 - Feat.: - Title: Keď Slovensko je pre teba nekonečné pieskovisko 05 - Modified: 2024-03-11 15:18:39 - Feat.: - Title: Gašpar odmieta, že sa pri získaní kompetencií šéfa SIS obchádzala prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:45