TASR
StoryEditor

Muž, ktorý sa podieľal na únose Michala Kováča ml., chce vypovedať

21.12.2017, 16:25
Autor:
pebpebTASRTASR
Ľuboš Kosík sa zrejme nachádza v africkom Mali. Priznáva, že únos zorganizovala SIS.

Michala Kováča ml., syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča, mala uniesť Slovenská informačná služba (SIS). V rozhovore pre sme.sk to povedal Ľuboš Kosík, ktorý sa mal ako príslušník SIS na akcii taktiež zúčastniť.

Kosíka v roku 2015 Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil na 14 rokov väzenia za falšovanie zmeniek. Ešte pred nástupom trestu utiekol a na konci roka 2016 ho zadržal Interpol v západoafrickom štáte Mali.

Ako prebiehalo zadržanie prezidentovho syna

„Dostali sme informáciu, že osoba vychádza z domu. Hrbáček (Michal dal pokyn na akciu. V prvom aute som sedel ja s Hrbáčkom. On bol vodič a ja som bol spolujazdec. Za nami išlo druhé auto, v ktorom boli ďalší traja členovia skupiny. Ja s Hrbáčkom sme mali zablokovať auto a zastaviť ho. Úlohou tých troch bolo naložiť osobu do ich motorového vozidla,“ hovorí Kosík.

Podľa jeho slov Hrbáček s ďalšími členmi skupiny vytiahli Michala Kováča ml. z Mercedesu. „Osobu som nepoznal, nikdy predtým som ju nevidel, nevedel som ju identifikovať,“ tvrdí.

Hrbáček mal potom vytiahnuť športový vak, kde mal dve fľaše whisky. Do nich nasypal niekoľko škatuliek rohypnolu. „Zamiešal to, stiahol mladému Kováčovi vrecko z hlavy a celú fľašu mu násilne nalial do úst,“ opisuje v rozhovore priebeh udalosti.

Mečiar to neriadil, tvrdí Kosík

Omámeného Michala Kováča ml. potom mali v Petržalke odovzdať ďalším osobám. „My sme ho odovzdali ďalej. Čo sa dialo potom, už neviem. Preto hovorím, že ja nie som ten, čo niekoho uniesol. Urobil som len zadržanie na rozkaz Hrbáčka a v Petržalke sme osobu odovzdali. Čo s ňou ďalej robili, už neviem. To mi nikto nepovedal,“ dodal.

Celú akciu vraj riadili príslušník SIS Michal Hrbáček a pokyn na jej vykonanie údajne vydal vtedajší námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota.

„Neriadil to Mečiar, verím tomu, že on o tom ani nevedel,“ povedal Kosík v rozhovore pre sme.sk.

"Remiášová by mala dať facku Gašparovi"

Bývalý príslušník SIS hovorí aj o vražde Róberta Remiáša. „Tak ako Hrbáček so Svěchotom pripravovali likvidáciu Fegyveresa, pripravovali aj likvidáciu Remiáša. Ale aj o tom chcem hovoriť len pred sudcom.“

Tvrdí, že pred uplynutím premlčacej lehoty v kauze vraždy Remiáša hovoril priateľovi z polície, že má o tejto veci informácie.

"On je kamarátom policajného prezidenta Tibora Gašpara, tak som ho požiadal, aby mu to prezentoval. Aj mu to oznámil, ale Gašpar sa k tomu nevyjadril ani vo veci nekonal. Takže myslím, že pani Remiášová by dnes mala ísť za pánom Gašparom a dať mu facku za to, že nekonal. O príprave likvidácie Fegyveresa som vypovedal v Pezinku a odtiaľ to vyšetrovateľka poslala NAKA. Tú výpoveď mám odfotenú a ukrytú. Nemám vedomosť, že by polícia v tej veci konala,“ uzavrel Kosík.

01 - Modified: 2021-12-16 08:28:42 - Feat.: - Title: Luxemburg rozhodol. V prípade Mečiarových amnestií môže byť na Lexu a spol. vydaný zatykač 02 - Modified: 2021-06-17 09:15:25 - Feat.: - Title: Zásada "ne bis in idem" nebráni zatykaču v prípade únosu Michala Kováča mladšieho 03 - Modified: 2021-03-31 14:31:22 - Feat.: - Title: Hľadaný exsiskár sa kvôli vraždám ozval z Afriky, inšpiroval ho Suchoba 04 - Modified: 2020-08-30 07:50:53 - Feat.: - Title: Zavlečenie Kováča mladšieho je obrovskou hanbou pre Slovensko, tvrdí vyšetrovateľ 05 - Modified: 2019-06-06 07:11:52 - Feat.: - Title: Exsiskár Kosík sa ozval z Mali, pred mesiacmi ho uniesli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:14