Mikuláš DzurindaPavol Funtál
StoryEditor

Dzurinda nevylúčil svoj návrat do politiky. O Ficovi tvrdí, že je len údržbár

20.12.2017, 13:36
Autor:
lmlm
Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda vyhlásil, že Robert Fico premrhal veľa času a že jeho reformy nebudú prinášať výsledky donekonečna.

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda vyhlásil, že nevylučuje svoj návrat do politiky.

V rozhovore pre hlidacipes.org skonštatoval, že nevidí najmenší dôvod dávať nejaké kategorické stanovisko.

Neurobil vôbec nič, aby to zmenil

Podľa Dzurindu chýba na Slovensku silný líder, ktorý by sa postavil Ficovi.

"Musím čakať. Nová generácia mi začala liezť po chrbte a tlačiť sa dopredu. A je to úplne legitímny proces. Takže stále ešte čakám. Stále ešte na Slovensku vznikajú nové strany," povedal Dzurinda v rozhovore.

Dzurinda v rozhovore spomenul aj na časy, keď s Robertom Ficom politicky súperili.

"Keď proti mne Robert Fico bojoval a chcel ma poraziť, útočil najviac na to, že som zo Slovenska urobil montovňu. No, urobil som. Lenže to bolo v roku 2006, kedy sme začali bojovať s dvadsaťpercentnou nezamestnanosťou," tvrdí v rozhovore Dzurinda.

Problém je podľa neho v tom, že Fico od tej doby neurobil vôbec nič, aby to zmenil. „Namiesto troch automobiliek máme štyri, hlási sa piata. Čiže on tu montovňu rozšiřuje, namiesto toho, aby pokračoval v reformách," dodáva bývalý šéf SDKÚ.

Fico je údržbár

Dzurinda hovorí, že premiér Fico je údržbár. "Našťastie to nezbúral, aj keď urobil pár chýb a trochu zdeformoval rovnú daň. Asi je to aj jeho inštinkt a pud sebazáchovy, že nezničil to, čo sme s veľkými ťažkosťami vybudovali."

Ficovi vytkol fakt, že úplne rezignoval napríklad na riešenie životných podmienok rómskej menšiny.

Podľa Dzurindu Fico premrhal veľa času.Sila tých reforiem je však taká obrovská, že ešte stále vďaka nim dobiehame vyspelejšie krajiny, aj keď - ako hovorí tá spomínaná analýza - je to krehké a nepôjde to tak donekonečna."

Dzurinda: Chcel som hlavne meniť veci

Dzurinda poznamenal, že niekto robí politiku preto, aby vládol, jeho hlavným cieľom však bolo hlavne meniť veci.

"Meniť od podstatných reforiem, aby sa ľuďom žilo lepšie, aby sme mali niečo, čo nahradí výrobu tankov, aby ma to Považie (niekdajšie centrum zbrojného priemyslu a bašta Vladimíra Mečiara, pozn.red.) raz neobesilo, až po také symboly, ako keď prišiel do Prahy americký prezident Bush senior. Vtedy som skoro plakal, pretože mi bolo ľúto, že neprišiel do Bratislavy a chcel som, aby aj Slovensko dostalo také formálne uznanie," ukončil Dzurinda.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:36