StoryEditor

Deň s Bélom Bugárom: Slota, práca a "mindenki!"

12.06.2006, 00:00
Už druhé volebné obdobie je jeho strana vo vláde. Z politikov si "nesadne" zrejme len s lídrom národniarov Jánom Slotom. Aj jeho osobe však venuje časť diskusií s voličmi. Ako Bélu Bugára prijal južný Zemplín? HN boli v sobotu pri tom.

"Mali ste prísť včera. To bola fuška! Od tretej popoludní štyri akcie. Líhal som si vyšťavený! Dnes bude pohoda. Guľáš v Beši, stretnutie v Ptrukši a na záver míting v Kráľovskom Chlmci. Pod nebom. Len aby vydržalo," povie líder SMK Béla Bugár dvihnúc oči k oblohe, podá ruku a už sa ide zvítať s ľuďmi pri kotlíkoch. Varia guľáše, samozrejme podľa maďarských receptúr. Na stoloch preto nechýba "csipös paprika", ale ani divina či huby. Trojčlenné tímy chcú byť originálne.
Ľudia si šéfa SMK začínajú doberať. Pekné od vás, že ste prišli aj medzi nás," privíta Bugára jedna zo súťažných trojíc. "Na východ chodievam rád. A aj často. Tento rok som na východe Slovenska po piaty či šiesty raz," zakontruje politik a už by koštoval z prvého kotlíka. Jeden z Čičarovčanov si však trúfne odporovať a zastupujúcemu šéfovi parlamentu nedovolí ochutnať - vraj je ešte priskoro.
Bugár však neostáva hladný, čoskoro ho pozýva na raňajky regionálny líder SMK v Košickom kraji Elemér Jakab. "Akýsi ste vychudnutý," snažia sa ho vyprovokovať. Pri preberaní porcie načúva voličom. "Zatiaľ ste nás nesklamali. Ani vo výrokoch. Ani pri plnení sľubov. Tak vám dám hlas opäť." Bugár tvrdí, že vie, čo ľudí trápi. "Poviem vám, že rýchlostná komunikácia na východ bude podmienka našej účasti v prípadnej novej vláde. Musíte mať dobré cesty. Čo najskôr!"
Stihne si akurát utrieť prsty a už pýtajú autogram. Ktosi na volebný plagát, iný na vlajočku s červeno-zeleným straníckym logom, ďalšia zo žien nemá v rukách nič, preto vytrčí predlaktie. Bugár sa pousmeje a podpíše sa. "Áno, je náš. Veď je jedným z nás," vysvetlí prostá žena v typickej vidieckej sukni.
Tokajské a cigara
Na maniere si v Beši nepotrpia. Žijú prostý život. Ako na vidieku. Kto má robotu, odíde za ňou. Zväčša do Veľkých Kapušian či do Vojan. "Tej roboty je čoraz menej a menej. Nežije sa na dedinách ľahko. Obce sa vyľudňujú. Mladí idú za robotou. Dediny starnú, domy pustnú," vysvetľuje Bugárovi Péter Öry z Vojan. Bugár dupľuje požiadavkou vybudovania rýchlocesty na východ.
"Poďte ochutnať naše tokajské!" volajú na neho zboku. Bugár sa vydáva po hlase. Cestou prijme cigaru. "Nefajčím. No z času na čas si dám. Dnes je príjemné sobotné predpoludnie," vyberie ju z puzdra, vezme nôž a uštikne krajček cigary. Priznáva, že cigarovú neresť získal pred ôsmimi rokmi, počas koaličných rokovaní hneď po voľbách. "Však si daj, núkali ma. Tak som si dal a akosi mi to zachutilo. Ale neprivykol som. Nemám s tým problém," tvrdí populárny Béla. Začuje hlas z ampliónu, ktorý ho volá na tribúnu.
Začína oficiálna časť stretnutia s Bešanmi. Zdá sa, že z asi tristo obyvateľov ich prišla polovica. Lavičky pod pódiom sú zaplnené, ľudia postávajú bokom, aj vzadu pri kotlíkoch. Bugár začína kortešačku. Vyzýva najmä k účasti na voľbách. Bugár ľudí varuje pred možnou trojkoalíciou Smer - HZDS - SNS. "Treba prísť o týždeň voliť, aby niečo také nevzniklo." Rozpráva o podpore malých a stredných podnikateľov, aby bolo viac roboty aj na vidieku. Zožína veľký potlesk. Bugár sa pri mikrofóne strieda so šéfom poslaneckého klubu SMK v parlamente Gyulom Bárdosom a Elemérom Jakabom, ktorý je starostom v susedných Veľkých Raškovciach. "Aj jeho môžete krúžkovať. Bude to váš poslanec," zdôvodní Jakabov stranícky šéf. "My s Gyulom sme tenkí. To isté čaká aj Eleméra, ak ho zvolíte," uškrnie sa Bugár už pod pódiom.
Víťazní Čičarovčania
Na tribúne politikov vystriedala akási hviezdička z maďarského Superstar. "Mňa však neoslovila," nadhodí lakonicky Bugár a začne podpisovať ďalšie fotografie. Potom zapózuje aj voličovi, ktorý ju vraj ukáže kamarátovi, aby nevolil Slotu. "Oplatilo sa!" pousmeje sa Bugár a zaspomína na predvolebné Sito s lídrom národniarov. Vraj počas neho mala padnúť aj facka. Dostať ju mal Bugár. "Ľudia čítajú noviny, boli zvedaví. Teraz sa vypytujú. Či naozaj malo k tomu dôjsť. No čo im na to poviete?" opýta sa sám seba Bugár a už ide okoštovať guľáše.
"Bude to transparentná súťaž?" nadhodí ktorýsi z domácich. "Namôjdušu sme nevedeli, ktorý guľáš je čí. Na miskách sú len čísla," reaguje Bugár, čoby šéf poroty. "U mňa vyhráva jednotka. Aj päťka mi chutí. Veľmi. Ale je štipľavý. A taký ja nemusím," vysvetlí. Čičarovčania výskajú - opäť vyhrali. "Horšie ako s druhým miestom z takýchto súťaží neodchádzam," vysvetlí ich šéfkuchár. Ižkovčania smútia. Prvenstvo ich polievky im ušlo o jediný bod. Zato majú pri stolíku skôr plno, viac ako Čičarovčania...
Na záver stretnutia Béla Bugár odmení súťažiacich v tombole. "Žehlička sa zíde," prehodí tetka pri odchode. Bugár ju nasleduje. Odchádza na "vítanie leta" do Ptrukše. "Radšej neprídem, ako neskoro," nabáda Jakaba do kroku. "Musíme sa ešte aj preobliecť. To už bude čosi iné," pousmeje sa pri pohľade na džínsy, čiernu koženku a zablatené športové topánky. Známy polder Beša, zadržiavajúci pri povodniach na východe Slovenska vodu z Laborca a Latorice, bol nedávno do polovice plný. Voda presiakla aj na miesto, z ktorého sa rozchádzajú Bešania. Hrádzu majú ani nie 50 metrov od obydlí.
Na konci sveta
Do Ptrukše, dedinky na slovensko-ukrajinskom pohraničí, kde podobne ako v Beši končí sa svet i cesta, prichádza Bugár s 15-minútovým predstihom. V slušivom čiernom prúžkovanom obleku s bielou košeľou a kravatou. Vtedy už regionálna hudobná skupina Etna tlačí decibely z odkrytého kamióna dobrú polhodinku. Hosť sa zvíta so starostom Alexandrom Takácsom i riaditeľom Daňového úradu vo Veľkých Kapušanoch Petrom Jakabom. Prehodí s nimi pár slov, aj o kvalite a výhodách akéhosi digitálneho fotoaparátu, podupkávajúc si pritom do rytmu Etny.
Starosta začne cez amplión vyzývať spoluobčanov k urnám. "Ak nás príde málo, nebudeme sa môcť v parlamente ozvať po slovensky..." "Po maďarsky," kontrujú mu voliči. "Jasné, po maďarsky," usmeje sa nad vlastným brebtom starosta. "No ak si zvolíme 150 našich, pán Slota sa dostane na psychiatriu," snaží sa o vtip starosta. V "jeho" obci, asi s päťsto dušami, žije 97 percent ľudí maďarskej národnosti. A aj preto si to vari môže dovoliť.
Pri mikrofóne ho strieda predvolebný hosť. "Opäť sa bude rozhodovať. Ide o veľa," nabáda aj Bugár. A zopakuje možnú povolebnú trojkoalíciu. Zaspomína, keď kdesi za Mečiara zatvárali "naše školy". Opäť hovorí o južnom cestnom ťahu, o obchádzkach Tornale i Oždian. "Dobré cesty sú predpokladom lepšieho života," snaží sa o jednoduché vysvetlenie.
Cigánsky plač v Chlmci
Z Ptrukše vyrazí Bugár aj so sprievodom do Kráľovského Chlmca na celoslovenský míting strany za účasti lídrov koalície z prvej tridsiatky volebnej kandidátky SMK. Na pódiu vystúpia zahraniční hostia z Maďarska - známy a populárny zabávač a interpret maďarských šlágrov János Koóka, speváčka Charlotta Dékány, humorné divadlo Mikroskop, spevák Charlie a cigánska hudba Jenő Bottosa z Bratislavy. Pod pódiom sa tiesni asi štyritisíc natešených voličov.
Atmosféru i publikum rozpumpuje ako prvý Koóka. Spieva evergreeny strednej a staršej generácie, rozosmieva vtipmi. Ruky v publiku sa dvíhajú, keď cigánska hudba spustí Duj, duj, de šuduj. Nasleduje Cigánsky plač, Aza Szép, Šabľový tanec, Čardášová princezná.
Potom začnú na pódium prichádzať kandidáti SMK. Najväčší potlesk víta Bélu Bugára. "Bolo by dobré, ak by ste išli o týždeň voliť," pozýva opäť svojich priaznivcov. "Ak chcete mať prácu, ak chcete lepšie cesty..." rovnaká pesnička z predchádzajúcich mítingov. Pri najznámejších tónoch skladby jednej z najpopulárnejších maďarských hudobných skupín Locomotive GT "Mindenki!", čo v preklade znamená "Každý!", sa dvihnú aj ruky volebných lídrov SMK a spolu s voličmi spievajú: "Mindenki! Mindenki! Mindenki!." opakujú dookola spolu a pomaly opúšťajú pódium. "Veru, každý hlas bude dôležitý," pritaká vedľa stojací volič.
Bugár vyráža do davu. Opäť ho čaká fotografovanie, podpisy, odpovede na otázky. Opäť počúva o pracovných miestach, o nízkych dôchodkoch, o nízkej mzde... Ba mnohí tvrdia, že nedostávajú ani sociálne dávky. Počúva aj o lídrovi slovenských národniarov Jánovi Slotovi. "Nadáva na nás. Prečo? Čo sme mu urobili?" pýta sa ho mladý muž. Bugár len pokrčí plecami: "No čo mám na to povedať?"
Pobyt na juhu Zemplína zhrnie slovami: "Ľudia ešte majú dôveru. Veria, že nastanú lepšie časy. A to nám dáva silu."

Keď politikom varia guľáš jeho voliči. Snímka hn/Marián Hutňan
Na predvolebný míting sa sem-tam oplatí aj prísť. Snímka hn/Marián Hutňan
Politici majú radi zaplnené námestia. Snímka hn/Marián Hutňan
Šéf SMK Béla Bugár tvrdí, že má cigarovú neresť pod kontrolou. Snímka hn/Marián Hutňan

01 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Texicom úspešne nadviazal na tradíciu 02 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvá obeť politických sporov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:06