StoryEditor

Vyššie odvody štátu vláda odložila

07.09.2006, 00:00
Autor:
SITASITA
Vláda včera prerušila rokovanie o návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa majú zvýšiť platby štátu za jeho poistencov. Návrh novely zákona stanovuje nárast výšky platieb štátu zo súčasných štyroch percent priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve na päť percent.

Vláda včera prerušila rokovanie o návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa majú zvýšiť platby štátu za jeho poistencov. Návrh novely zákona stanovuje nárast výšky platieb štátu zo súčasných štyroch percent priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve na päť percent. S tým však zatiaľ nesúhlasí ministerstvo financií. "Ekonomický dosah novely na rozpočet je veľmi zásadný. Všetky zákony, ktoré majú rozsiahlejší dosah na rozpočet na budúci rok, musia byť prerokované najprv na neformálnom stretnutí ministrov, kde sa jednoznačne určia priority na rok 2007," objasnil prerušenie rokovania o novele šéf rezortu financií Ján Počiatek.
Ministerstvo dopravy v pripomienkovom konaní k návrhu novely zákona žiadalo, aby vojakom, policajtom, železničiarom a ďalším uniformovaným zložkám mohol zamestnávateľ direktívne určiť zdravotnú poisťovňu. Rezort zdravotníctva tento návrh odmietol.
Štát by mal na svojich poistencov podľa prepočtov ministerstva zdravotníctva vynaložiť v budúcom roku 864 korún na osobu mesačne. Bez prijatia novely by táto suma dosiahla iba 691 korún. Po zvýšení platieb by tak štát ročne odviedol za svojich poistencov spolu 31,3 miliardy, čo je o 6,3 miliardy viac ako dnes.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:38