Nechceme v portfóliu žiadny zlý projekt, hovorí Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ J&T Real Estate.Archív HN: Pavol Funtál
StoryEditor

Vopred pripravený a nedôveryhodný. Tak vníma výber developera na výstavbu Národného centra J&T Real Estate

15.12.2021, 18:36
Autor:
TASRTASR
J&T Real Estate pokladá výber konečného partnera pre výstavbu Národného centra za netransparentný. Developer sa dostal do užšieho výberu spolu s ďalšími dvoma firmami. Zvíťazil projekt od firmy Immocap.

Celý proces výberu lokality a partnera pre výstavbu Národného kultúrneho a kongresového centra v Bratislave vníma developer J&T Real Estate ako netransparentný, nedôveryhodný a vopred pripravený v prospech jedného z developerov.

Uviedol výkonný riaditeľ J&T Real Estate Pavel Pelikán.

Výsledok sa dozvedeli z médií  

Dokazuje to podľa neho aj fakt, že o výsledku sa ako jeden z uchádzačov dozvedá z médií a nie priamo od občianskeho združenia Národného centra. "JTRE je silne znepokojená postupom občianskeho združenia," podotkol Pelikán.

Občianske združenie na kritiku reagovalo, že všetky tri finálne hodnotené projekty dokážu Bratislavu pozdvihnúť na kultúrnej a kongresovej mape Európy.

"Pracovná skupina vyberala lokalitu odborne, transparentne a objektívne na základe multikriteriálnej analýzy a definovala projekt, ktorého realizovateľnosť sa spája s najmenším počtom rizík. Táto štúdia dáva dobrý základ pre ďalšiu odbornú diskusiu o projekte Národného centra v Bratislave," uviedlo združenie.

Občianske združenie, ktoré iniciuje vznik takéhoto centra a za združením stojí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora), v stredu predstavilo štúdiu realizovateľnosti projektu.

​Ohodnotil ju aj Útvar hodnoty za peniaze a združenie ju plánuje na svojom webe zverejniť v najbližších hodinách. Zo štúdie vyplýva, že je projekt potrebný a pre štát aj ekonomicky návratný.

Najvhodnejší projekt 

Zároveň tam združenie informuje, že z troch vo finálne posudzovaných developerských projektov (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti) sa projekt Nový Istropolis od spoločnosti Immocap javí ako najvhodnejší a najmenej rizikový na vznik takéhoto centra.

Občianske združenie deklaruje, že projekty posudzovala z viacerých kritérií, ako napríklad lokalita, pozemok či rozpracovanosť projektu, a následne prideľovalo body.

Úlohu vypracovať štúdiu dostalo združenie na základe uznesenia súčasnej vlády zo septembra 2020.

Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO) vtedy vyhlásil, že na základe štúdie bude známe, aký model spolupráce sa medzi štátom a súkromným sektorom zvolí a aká lokalita i prevedenie by bolo najvýhodnejšie.

Štúdia okrem iného konštatuje, že na financovaní projektu sa musí okrem štátu podieľať aj súkromný sektor.

Ak sa štát, developer a Občianske združenie dohodnú a podpíšu zmluvu, projekt bude posudzovať ešte Európska komisia. Rokovania sa však ešte nezačali. Združenie čaká, ako na spracovanú štúdiu a jej výsledky zareaguje vláda.

01 - Modified: 2021-12-15 16:09:47 - Feat.: 0 - Title: Národné centrum bude stáť na Trnavskom mýte. 87 miliónov zafinancuje štát, súkromník aj občianske združenie
01 - Modified: 2022-02-01 14:44:11 - Feat.: - Title: Ďalšie bratislavské veže napredujú. J&T sa chystá čistiť pozemky, na ktorých vyrastú Klingerky 02 - Modified: 2022-02-04 14:15:41 - Feat.: - Title: Jedna veža v Bratislave je v polovici a už je dominantou. A na rade je výstavba ďalšej 03 - Modified: 2022-01-10 09:37:15 - Feat.: - Title: Bratislava má šesť projektov pre nájomné byty. Nás neoslovili, hovorí J&T Real Estate 04 - Modified: 2021-12-23 10:18:00 - Feat.: - Title: Panorámu Bratislavy prekresľujú rastúci mrakodrap aj obnovené pamiatky 05 - Modified: 2021-12-16 13:05:52 - Feat.: - Title: Náš projekt bol len do počtu, výber developera bol šitý na mieru. Myslí si Incheba o výbere Národného centra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:31