StoryEditor

Poisťovne v ohrození

16.05.2007, 00:00
Vznik jedinej zdravotnej poisťovne a vyvlastnenie štyroch súčasných súkromných poisťovní. S takýmto návrhom dnes príde na vládu minister zdravotníctva Ivan Valentovič (nominant Smeru-SD).

S takýmto návrhom dnes príde na vládu minister zdravotníctva Ivan Valentovič (nominant Smeru-SD) - a to aj napriek tomu, že ĽS-HZDS a SNS projekt jednej poisťovne na poslednej Koaličnej rade zmietli zo stola. Podľa Valentoviča však ide o "hlavné opatrenie, ktoré by umožnilo finančné úspory vo viacerých oblastiach".
Zvyšok koalície však nemieni ustúpiť. "Jedna poisťovňa neprichádza do úvahy," zopakoval podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni.
Valentovič však dôveru koaličných partnerov nestráca. "To nie je náš problém, ale problém jeho šéfa. Premiér sa musí rozhodnúť," povedal HN poslanec SNS Štefan Zelník. Premiér Robert Fico je zatiaľ zdržanlivý. "Predseda vlády sa vyjadrí k materiálu až po tom, čo ho prerokuje vláda," povedala jeho hovorkyňa Silvia Glendová.
Bez komentára...
Opakovaný návrh na zriadenie jednej zdravotnej poisťovne opätovne vyvolal spŕšku kritiky. "Takýto systém poškodí pacienta aj poskytovateľa. Stratia možnosť výberu a budú podriadení diktátu jednej poisťovne," hovorí Igor Dorčák, prezident Združenia zdravotných poisťovní, ktoré zastrešuje štyri súkromné poisťovne. Konkurencia a možnosť výberu zdravotnej poisťovne pritom podľa neho už dnes prinášajú prvé ovocie. "Objavujú sa prvé produkty pre poistencov, súkromné poisťovne platia lekárom a nemocniciam viac, majú kratšie čakacie listiny, ako aj podstatne lepší výber poistného." Exminister zdravotníctva Rudolf Zajac nepovažuje pripravený materiál za hodný serióznych analýz. "Naďalej sa ukazuje neschopnosť riešiť problémy. Materiál je pritom však nebezpečný v tom, že hovorí o znárodňovaní či arizovaní." Ústavný právnik Radoslav Procházka pre TV Markíza pripustil, že v prípade vyvlastnenia by mohli poisťovne podať na štát žalobu.
Nič, len alibi?
Podľa Valentoviča je model jednej zdravotnej poisťovne "hlavným opatrením, ktoré by umožnilo finančné úspory vo viacerých oblastiach". Vzápätí však pripúšťa, že takýto návrh nemá v súčasnosti politickú podporu. Preto navrhuje iné opatrenia - napríklad zmeniť prerozdeľovací mechanizmus peňazí medzi poisťovňami tak, aby poisťovne, ktoré majú najviac "drahších" poistencov, získali zo spoločného (prerozdeľovacieho) balíka viac peňazí. Podľa šéfa zdravotníckeho výboru NR SR Viliama Novotného (SDKÚ-DS) Valentovič len plní politické zadanie svojho straníckeho a vládneho šéfa. "Oni nemajú systémové riešenia, tak si hľadajú alibi - oni chceli riešiť problémy zdravotníctva, ale ich koaliční partneri nesúhlasili."
Kozmetické úpravy
Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni síce odmieta zriadenie jednej poisťovne, k ďalším opatreniam však nemá zásadné výhrady. "Sú tam aj dobré veci." Jeho kolega z SNS si to však nemyslí. "Sú to drobné kozmetické úpravy, ale nie sú to systémové opatrenia, ktoré by zmenili situáciu v zdravotníctve," povedal Zelník. Minister sa k materiálu pred rokovaním vlády odmietol vyjadriť.

Ako je to v ČR
V susednom Česku dnes funguje deväť zdravotných poisťovní - tri s verejnoprávnym štatútom, šesť zamestnaneckých. Najviac poistencov - 6,5 milióna, a teda najväčší podiel na trhu (62 percent), má Všeobecná zdravotná poisťovňa. Ďalších zhruba desať percent majú poisťovne ministerstva vnútra a vojenská (rezortné poisťovne silových zložiek, podobne ako u nás Spoločná zdravotná poisťovňa). Zvyšok populácie poisťujú zamestnanecké poisťovne.
Česi môžu zmeniť poisťovňu raz za rok, vždy k nasledujúcemu štvrťroku. Podľa Petra Vaška z českých Hospodárskych novín však konkurencia medzi poisťovňami príliš nefunguje. "Konkurujú si len nejakou zľavou na kozmetiku alebo ponúkajú nejaké bazény, ale neexistuje napríklad ponuka individuálneho zdravotného plánu."
Súčasný minister zdravotníctva Tomáš Julínek chce zvýšiť konkurenciu a podľa vzoru Slovenska navrhuje transformáciu poisťovní na akciové spoločnosti. Naopak, jeho predchodca David Rath pripravuje podobný návrh ako Ivan Valentovič - jedna poisťovňa by mala spravovať povinné zdravotné poistenie, zamestnanecké by mohli robiť individuálne pripoistenie.

Valentovičove alternatívne návrhy:
- zjednodušenie ročného zúčtovania poistného
- viac peňazí do prerozdeľovania na nákladnú liečbu
- viac peňazí z poistného na zdravotnú starostlivosť
- jasnejšie pravidlá pre vykazovanie zdravotnej starostlivosti
- rozvoj pripoistenia
- novelizovať nariadenie o minimálnej verejnej sieti
- novelizovať vyhlášku o požiadavkách na personálne zabezpečenie a materiálno-technické vybavenie nemocníc
- urobiť audit vo fakultných nemocniciach
- zaviesť hmotnú zodpovednosť riaditeľov fakultných nemocníc
- zjednotiť odmeňovanie zdravotníkov vo fakultných nemocnicach
- pripraviť zoznam prebytočného majetku na odpredaj
- zmeniť kategorizáciu liekov

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:28