StoryEditor

Aj Kállaybol na zozname ŠtB

04.06.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Známy fotograf Karol Kállay podľa dokumentov komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) informoval tajnú službu o amerických diplomatoch pôsobiacich vo vtedajšom Československu, ľuďoch, ktorí sa s nimi stretávali, a československých emigrantoch. Kállay však tieto informácie poprel a zdôraznil, že príslušníkom ŠtB nič nepodpísal. To potvrdzujú aj samotné materiály, podľa ktorých sa na spolupráci dohodol len ústne.
Kállaya podľa materiálu, ktorý má ČTK k dispozícii, získala ŠtB k spolupráci ako agenta v roku 1973. S príslušníkmi tajnej služby sa však už fotograf podľa týchto dokumentov stýkal aj predtým a priniesol informácie napríklad o odborníkovi Hlasu Ameriky na strednú Európu. Ako zaregistrovaný agent mal podľa záznamov Kállay ŠtB slúžiť najmä na
sledovanie ľudí, ktorí sa stretávali s americkými diplomatmi. V materiáloch sa uvádza, že pracoval aj na jednom bližšie nespresnenom prípade a dostal odmenu 500 korún. V roku 1982 Kállayov spis ŠtB odložila do archívu, čo znamenalo ukončenie aktívnej spolupráce.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:43