StoryEditor

Ján Mikolaj: Externisti budú platiť už o rok

24.08.2006, 00:00
Budúci rok chce predložiť dlhoočakávaný školský zákon. Ďalšie rušenie škôl a prepúšťanie učiteľov už neočakáva. Súkromným vysokým školám odkazuje, že so štátnym príspevkom by už počítať veľmi nemali. Ján Mikolaj.

Medzi prioritami rezortu je schválenie dlhoočakávaného školského zákona. Pripravíte vlastnú verziu alebo sa budete pridržiavať toho, čo pripravil Váš predchodca Martin Fronc?
- To, čo urobili predchodcovia v spolupráci s Konzervatívnym inštitútom, použijeme ako podklad. Dáme do toho však aj vlastné myšlienky a z toho urobíme jeden nový návrh. Do legislatívneho procesu by sme školský zákon chceli predložiť koncom budúceho roka.
Chcete otvoriť aj zákon o vysokých školách a zaviesť spoplatnenie externého štúdia. Prečo?
- Externé štúdium je na podstatne nižšej úrovni ako denné. Jednak sa menej učí, čiže je oveľa kratší kontakt medzi pedagógom a študentom. Po druhé sa tomuto štúdiu nevenuje zo strany vysokých škôl taká dôležitosť, ako by sa mala. A po tretie aj študentom, keďže chodia menej do školy a študujú viac doma, a aj preto, že je to zadarmo, ide dosť často skôr o titul ako o získanie vedomostí.
Čo na tom zmení spoplatnenie štúdia?
- Väčšiu zodpovednosť zo strany študentov a tým, že vysoké školy budú môcť získať prostriedky, budú zrejme takémuto štúdiu prikladať aj väčšiu váhu.
Kedy by ste chceli poplatky zaviesť?
- Neviem, či sa nám to podarí, ale chceli by sme ho zaviesť už od budúceho školského roka.
Chystáte v rámci novely zákona o vysokých školách aj ďalšie zásadné zmeny?
- Chceme upraviť normatívy financovania na vysoké školy tak, aby mala väčšiu dôležitosť náročnosť štúdia. Nemožno postaviť prioritu iba na počte žiakov. V počte prvákov sme už dosiahli priemer Európskej únie. Teraz musíme ísť do zvyšovania kvality. Školy, ktoré majú väčšiu náročnosť a potrebujú viac na laboratóriá a experimentálnu základňu, dostanú viac peňazí ako tie, ktoré takú náročnosť nemajú. Bez vedy a výskumu sa predsa na vysokých školách učiť nedá.
Hovorilo sa aj o tom, že chcete zaviesť priame financovanie v regionálnom školstve...
- Áno, normatívy, ktoré tu vypočítame, pošleme priamo zriaďovateľom.
Predpokladáte ešte rušenie škôl a prepúšťanie učiteľov?
- Nie. Myslím si, že už sme na dne. Musíme to nechať na samosprávu. Oni sú zase pod tlakom voličov. Keď zruší starosta školu a pôjde do volieb, tak ja neviem, či vyhrá.
Vicepremiér Dušan Čaplovič ešte ako poslanec hovoril o príprave zákona o učiteľovi, ktorý by garantoval napríklad kariérny rast. Chystáte niečo také?
- Pripravujeme kariérny rast pre učiteľov, chceme zvýšiť aj ich celospoločenské postavenie. Zvážime samostatný zákon alebo to zakotvíme v rámci školského zákona. Uvažujeme aj o zriadení stavovskej komory, aby sa zlepšilo ich postavenie.
Ministerstvo pripravuje generálnu skúšku externej maturity zo slovenčiny. Ako by to malo vyzerať?
- Každý predmet, ktorý sa dával do externej maturitnej časti prešiel generálnou skúškou. Už sme to tri roky skúšali a monitorovali. Mám hrubú správu zo Štátneho pedagogického ústavu, kde viac ako tristo škôl tou skúškou už prešlo, ale nebola to generálna skúška. Teraz spravíme generálnu skúšku, kde si nielen žiaci, lebo tí odídu, ale učitelia, my, Štátny pedagogický ústav vyskúšame a otestujeme. A od budúceho roka sa pôjde na ostro.
Zostala vám povinnosť pripraviť nový zákon o športe. Ako budete postupovať?
- V športe treba zmeniť celú koncepciu. Podľa mňa sa za štyri roky neurobilo absolútne nič. Systém prípravy talentovanej mládeže takisto nie je. Chýba celý systém. Chceme ho rozpracovať od prípravy mládeže až po vrcholový šport.
Financovanie súkromných materských škôl a ľudových škôl umenia chcete previesť na samosprávu. Dôvod?
- Originálne kompetencie pre tieto zariadenia majú obce. Stáva sa nám, že obce rušia škôlky, ktoré financujú sami z podielových daní a založia súkromnú, ktorú financuje štát. Tam je systémová chyba, ktorú sa snažíme napraviť.
Vlani dostali súkromné vysoké školy príspevok od štátu. Bude sa tento príspevok opakovať?
- Ak vláda schváli náš návrh, tak už nie.
Aký je Váš postoj k pribúdaniu súkromných škôl?
- Zatiaľ je úroveň výučby v súkromných školách veľmi rozdielna. Našou snahou bude, aby sa pri kontrole úrovne výučby a schopnosti poskytovať vzdelanie pristupovalo rovnako v štátnych aj súkromných školách.
Nechystáte sa nejakým spôsobom zmeniť ich financovanie?
- Pre školské zariadenia a umelecké školy, ktoré sú v zriaďovateľskej kompetencii samosprávnych krajov, sme už návrh pripravili. Teraz riešime financovanie tých, ktoré vykonávajú výučbu v rámci povinnej školskej dochádzky.

01 - Modified: 2003-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Burza má zabezpečiť nové peniaze 02 - Modified: 2003-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pupendo, kandidát na divácky rekord 03 - Modified: 2003-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Drahé prezidentské veto
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:28