StoryEditor

Platiť na ruku je náš národný šport. Decentralizácia by "ušila" riešenia na chudobu, vhodné pre regióny (rozhovor)

09.12.2021, 16:00
Pravidelne počúvam výčitku, prečo si chudobní kupujú mobily. Dnes si bez telefónu a internetu neviete hľadať prácu. Ako spoločnosť sme sa proste posunuli, treba to akceptovať, hovorí v rozhovore analytik OZ Pracujúca chudoba Ján Košč.

Spolu s niekoľkými odborníkmi vydávate zborník K problematike chudoby a sociálnej neistoty na Slovensku v 21. storočí. Prečo publikácia na takúto tému vychádza práve teraz?

Táto téma sa v akademickom prostredí rieši dlhodobo, no do verejnej debaty sa dostáva zväčša len ako súčasť rôznych filantropicko-charitatívnych kampaní. Pri zostavovaní publikácie sme si spolu s kolegami povedali, že by bolo dobré dostať túto tému viac do povedomia bežnej verejnosti. Aj z dôvodu, že v rámci chudoby a medzigeneračnej reprodukcie chudoby trpí celá spoločnosť na neduhy nevyužitého potenciálu a talentov.

Koho dnes na Slovensku považujete za chudobného a v akých podmienkach taký človek žije?

Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá, pretože pohľadov na chudobu je množstvo. Aj milionár sa môže cítiť chudobným, ak sa porovnáva s miliardárom. Máme množstvo subjektívnych aj objektívnych pohľadov, a ak chceme chudobu riešiť, tak musíme na jej identifikáciu použiť ich kombináciu. V zásade, pri pohľadoch na túto problematiku, ktoré sme si nastavili pri zostavovaní našej publikácie, sa pozeráme na viacero skupín obyvateľstva, ktoré podľa nás dnes žijú v chudobe alebo sociálnej neistote.

Na snímke Ján Košč z OZ Pracujúca chudoba. Na snímke Ján Košč z OZ Pracujúca chudoba. Na snímke Ján Košč z OZ Pracujúca chudoba.

​Ide o marginalizované skupiny?

Na Slovensku, hoci to bude mnohým znieť čudne, žije množstvo ľudí v absolútnej chudobe a nie sú to len marginalizované skupiny a ľudia bez domova, ktorých vidíme v uliciach. Množstvo ľudí žije v zásadne zlých a neistých podmienkach. Vylúčené komunity, ľudia bez domova, pracujúci chudobní, ľudia s rôznymi postihnutiami, jednorodičovské rodiny, a tak ďalej. Podľa oficiálnej hranice chudoby žije pod touto hranicou desať až dvanásť percent obyvateľov Slovenska, čo je jeden z najnižších podielov v Európe. Lenže pozerať na chudobu len na základe podlezenia tejto administratívnej hranice je zásadne nesprávne. A už vôbec nie je správne porovnávanie podielov v jednotlivých krajinách.

V posledných rokoch vznikajú nové pojmy a definície, ako napríklad energetická chudoba. Je možné, že zbohatnutá spoločnosť je paradoxne citlivejšia na nedostatok, a preto chudobu vidíme aj tam, kde sme to predtým brali ako normálny stav?

Energetická chudoba nie je až taký nový...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 02 - Modified: 2024-02-12 17:00:00 - Feat.: - Title: V roku 2027 nemá byť vo Fínsku jediný bezdomovec. Štát im dá byty zadarmo 03 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat 04 - Modified: 2024-02-06 15:40:45 - Feat.: - Title: Ekvádorské zásahy proti násilnej trestnej činnosti menia krajinu na drogový štát 05 - Modified: 2024-02-06 15:14:52 - Feat.: - Title: Filipíny zaviedli potravinové poukážky na zníženie hladu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 04:06