StoryEditor

Dobre zaplatený východniar

20.04.2007, 00:00
Primátor Košíc predbehol s mesačným príjmom aj časť poslancov parlamentu.

Primátor Košíc František Knapík je najlepšie zarábajúcim mužom v samospráve. Na hlavu východoslovenskej metropoly s príjmom 116- tisíc korún mesačne sa s odstupom pozerá primátor hlavného mesta, ale aj mnohí poslanci Národnej rady. "Je to pre mňa novinka. Dozvedel som sa to až od vás," zareagoval s úsmevom. Vraj sa mu veľmi nepozdáva, že primátorovi druhého najväčšieho mesta na Slovensku každý mesiac chodí na účet viac peňazí ako šéfovi hlavného mesta. "Môže to byť aj inšpirácia pre mestské zastupiteľstvo Bratislavy, aby s tým niečo urobilo smerom k primátorovi."
Politika? Najskôr povedal nie
Šéf Košíc vyštudoval lesné inžinierstvo. V tejto oblasti pracoval 15 rokov, do roku 1996. "Nastúpil som na Východoslovenské lesy a od roku 1981 som tam prešiel rôznymi funkciami - od referenta, asistenta podnikového riaditeľa až po vedúceho odboru výrobných činností. Moja posledná funkcia pred vstupom do politiky bola na oddelení plánovania." Do komunálnej politiky vstúpil, keď dostal ponuku kandidovať na poslanca mestskej časti alebo rovno na starostu. "Nevedel som si to v prvej fáze predstaviť, nechcel som sa tomuto venovať." Aj preto, keď ho prvý raz lanárili do politiky, povedal "nie". Situácia sa zmenila v roku 1996. Opäť ho oslovili. Šance zabojovať o kreslo starostu sa chytil a uspel. Odvtedy je jeho "denným chlebom" práve politika. "Bol som námestníkom primátora Zdenka Trebuľu a minulý rok som bol zvolený za primátora mesta."
Otvorená budúcnosť
Mnohí ľudia berú komunálnu politiku ako odrazový mostík do veľkej politiky. Pripomeňme, že jedného z Knapíkových predchodcov - Rudolfa Schustera - vynieslo primátorovanie až do prezidentského kresla. Práve pod Schusterovým vedením pritom mesto pobralo stámiliónové pôžičky. A čo súčasný boss mesta, chce ísť do veľkej politiky? "Nikdy som si takéto ciele nekládol. Ak by bola v budúcnosti takáto ponuka, určite budem o nej uvažovať, ale nerobím si v tomto smere nejaké plány," vraví Knapík. V tejto chvíli nerieši ani to, čo bude robiť, ak by z politiky jedného dňa odišiel. "V tejto chvíli v tom vôbec nemám jasno. Viem si predstaviť aj návrat k lesníckej profesii."

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte...

01 - Modified: 2003-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekonomiky Británie a EMÚ sa vzďaľujú 02 - Modified: 2003-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spokojnosť s fiškálnou politikou Nemecka 03 - Modified: 2003-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spolupráca pri letoch do Bagdadu 04 - Modified: 2003-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tirolsko obmedzí tranzitnú dopravu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:38