StoryEditor

Štátna karanténa bola protiústavná. Ústavný súd zrušil právomoc úradov nariaďovať izoláciu mimo domova

08.12.2021, 16:04
Autor:
ČTKČTK
Mária Patakyová pôvodne žiadala ústavný súd, aby zrušil aj možnosť nariadenia izolácie v domácom prostredí. Ombudsmanke v tejto časti jej podnetu ústavný súd nevyhovel.

Ústavný súd zrušil právomoc úradov nariaďovať v záujme predchádzania vzniku a šíreniu prenosných ochorení izoláciu mimo domácnosti. Vyplýva to z dnešného rozhodnutia ústavných sudcov, ktorí čiastočne vyhoveli podnetu ombudsmanky Márie Patakyovej. Tá sa na ústavný súd obrátila kvôli tomu, že po prepuknutí koronavírusovej krízy museli Slováci po príchode do krajiny zo zahraničia nastúpiť do takzvanej štátnej karantény.

​Štát vtedy zaviedol pre obyvateľov pri ich návrate na Slovensko z cudziny povinnosť až na výnimky nastúpiť do izolácie v určených ubytovacích zariadeniach. To vyvolalo kritiku nielen zo strany navrátilcov, ale aj Patakyovej. V štátnej karanténe mali ľudia zotrvať do absolvovania príslušného testu na koronavírus a pri negatívnom výsledku následne pokračovať v domácej izolácii.

Štátnu karanténu Slovensko neskôr zrušilo. V súčasnosti krajina vyžaduje izoláciu po príchode do krajiny za zahraničia až na výnimky od všetkých cestujúcich, ktorí nie sú očkovaní proti covidu-19. Príslušná vyhláška hlavného hygienika teraz umožňuje absolvovať izoláciu nielen v domácom prostredí ale aj v takzvanom karanténnom ubytovacom zariadení.

Práve poskytovanie karanténneho ubytovania patrí k výnimkám počas všeobecného uzavretia hotelov či penziónov v súvislosti s nepriaznivou epidemickou situáciou.

Patakyová pôvodne žiadala ústavný súd, aby zrušil aj možnosť nariadenia izolácie v domácom prostredí. Zdôvodnila to tým, že karanténu možno podľa zákona nariadiť akejkoľvek osobe bez ohľadu na to, či u nej je alebo nie je podozrenie na ochorenie. Ombudsmanke v tejto časti jej podnetu ústavný súd nevyhovel. Sudcovia však tiež zrušili právomoc ministerstva zdravotníctva a úradu hlavného hygienika vydávať aj také opatrenia na ochranu verejného zdravia, ktoré nie sú presne stanovené v zákone.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková rozhodnutie ústavného súdu bližšie nekomentovala, a to s odôvodnením, že si ho musí najprv naštudovať. Nevylúčila možnosť návrhu zmien právnej úpravy, ak by to bolo potrebné. Verdikt ústavného súdu bude právoplatný jeho zverejnením v zbierke zákonov.

01 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 03 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-04 10:49:36 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v utorok a stredu 05 - Modified: 2024-03-27 13:26:18 - Feat.: - Title: Neúspešní prezidentskí kandidáti v Indonézii podali sťažnosť na ústavnom súde, žiadajú opakovanie volieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. apríl 2024 13:40