StoryEditor

Béla Bugár: Do vlády so Smerom sami nepôjdeme

Predseda SMK Béla Bugár má stále záujem o spoluprácu s doterajšími koaličnými partnermi. Včera rokoval so šéfom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom aj predsedom Smeru Robertom Ficom.

Predseda SMK Béla Bugár má stále záujem o spoluprácu s doterajšími koaličnými partnermi. Včera rokoval so šéfom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom aj predsedom Smeru Robertom Ficom. Len trojblok SDKÚ-DS - SMK - KDH by podľa neho vedel garantovať pokračovanie reforiem a spustenie nových. Upozorňuje však, že na ťahu je KDH. Ak sa nepodarí zostaviť pravicovú koalíciu, je ochotný prijať pozvánku aj od Smeru. Má však podmienku - SMK chce mať v takejto vláde ďalšieho partnera z terajšej vládnej koalície.

Aká je pozícia SMK po rokovaní so Smerom?
- Jasne sme povedali - sami ísť do vlády so Smerom nemôžeme. Potrebujeme však vedieť, či takto rozmýšľajú aj naši bývalí koaliční partneri z tohto trojbloku.
Bol Robert Fico pri rokovaní s vami ústretový?
- Bolo to o programe. Smer hovoril o niektorých veciach, ktoré sú pre nich dôležité. Spomenuli napríklad dvadsaťkorunáčky v zdravotníctve. Povedali sme, že toto nám až taký veľký problém nerobí, aby sme to zrušili. Hovorilo sa aj o dvojitej sadzbe DPH pre určité potraviny a lieky. Tu žiadame presnú analýzu, čo to bude znamenať. Aj podľa skúseností zo zahraničia to nevyvolalo žiadny efekt smerom k občanom. Zásadne to však neodmietame. Vieme to pripustiť, ale len za podmienok, že tovary budú skutočne lacnejšie pre občanov. Hovorili sme, samozrejme, aj o tej najdôležitejšej časti, teda vyrovnávaní regionálnych rozdielov a infraštruktúre. V sociálnych otázkach až také veľké rozdiely nie sú. Zdaňovanie dividend ani nebolo nastolené.
Predseda KDH Pavol Hrušovský hovorí, že snaha o vytvorenie vlády bez Smeru sa mu v tejto chvíli zdá zbytočná. Aký ďalší postup vidíte?
- Veľké možnosti tu nie sú. Ak KDH nepovažuje pravicovú koalíciu za možnú, znamená to, že ani nebude. Potom je tu ešte jedna možnosť - Smer a dve strany vládnej koalície. Keďže lídri SDKÚ a Smeru konštatovali, že prieniky sa hľadajú ťažko, asi by bolo komplikované vytvoriť vládu Smeru s SDKÚ.
Pokúsite sa ešte nejako zmieriť KDH a SDKÚ v záujme pravicovej koalície?
- Pokiaľ sa KDH nerozhodne a nevyrieši vnútorné záležitosti, my nemáme žiadnu možnosť.
Ako dlho môže KDH rozmýšľať, či naozaj neodíde do opozície?
- Nie je dôležité ako situáciu vnímam ja. Dôležité je, aby si to hnutie čím skôr vyriešilo. Čím dlhšie to bude trvať, tým väčšie budú škody aj v KDH.
Budete sa usilovať o koalíciu so Smerom a KDH?
- To nie je otázka pre nás, ale pre Smer. Aj KDH sa musí rozhodnúť, ako ďalej. Ak sa KDH rozhodne, že ten trojblok nechce, pre nás iná možnosť neexistuje. My sami nemôžeme ísť do koalície so Smerom. Ak však dostaneme pozvanie do takejto koalície, samozrejme, že ho neodmietneme. No ale potom budeme musieť rokovať už konkrétne o programe. Stále si myslíme, že by to bola lepšia koalícia ako Smer, HZDS a SNS.
A čo koalícia Smer, KDH, SNS?
- To nie je otázka pre nás. Je to otázka pre KDH a pre Smer.
Budete sa snažiť prebiť SNS v súboji o koalíciu so Smerom a KDH?
- Nás SNS nezaujíma. To nech je zodpovednosťou toho, kto pozve SNS do vlády, a potom sa môže čudovať, čo všetko sa mu môže stať. Keď SNS bola vo vláde, vyvolávala etnické napätie. Na vyvolanie napätia my, samozrejme, budeme reagovať a veľmi tvrdo.
Uvažujete ešte aj o tom, že budete v opozícii?
- Samozrejme. My nemusíme byť nasilu vo vláde. Keby sme sa tam chceli za každú cenu dostať, tak dnes asi rokujeme ináč a nerokovali sme. Politika nie je len o tom mať posty. Politika je o tom, či vieme čo najlepšie naplniť ciele, ktoré sme si dali a aby z toho získali občania aj štát.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 15:28